Ishøj-valg i røde farver: "En katastrofe for DF"

I Ishøj går Dansk Folkeparti tilbage, mens Socialdemokratiet buldrer frem. Det kaldes en katastrofe af en politisk ekspert.

I Ishøj buldrede Socialdemokratiet igennem - som sædvanligt, men DF mistede terræn.

Partiet tabte et mandat i det 19 mand store byråd. Og det er ikke et godt resultat, mener Martin Vinæs Hansen, valgforsker ved Københavns Universitet.

- Det er en katastrofe for Dansk Folkeparti. De er gået rigtig meget frem i Ishøj ved sidste folketingsvalg. Hvis det her er en tendens der fortsætter, så sætter DF's ellers potentielt rigtig gode kommunalvalg over styr. Hvis jg var DF, så ville jeg være rigtig bekymret, siger han til TV 2 Lorry. 

- Ishøj er en af de kommuner på vestegnen, hvor DF har en del opbakning, og de har potentiale til at få en del mere opbakning, end de 11 procent som de har fået, siger han.

Sisse Marie Serup, politisk kommentator, kalder resultatet "en streg i regnigen" for kommunen, der er en traditionen socialdemokratisk kommune, der har flest borgere af ikke vestligt ophav. 

- Det er et land, hvor DF burde stå godt, siger hun.

Ishøj er en af de kommuner, hvor DF og S har haft en god alliance og arbejdet sammen på mange områder.

- Det er Socialdemokratiet, der trækker det længste strå. Det ser ud som om, at det måske ikke er en fordel at lægge sig op af Socialdemokratiet, siger Martin Vinæs Hansen.

Absolut flertal til Socialdemokratiet

Over halvdelen af stemmerne i Ishøj er gået til Socialdemokratiet.

Det giver det røde parti absolut flertal i igen. Partier kommer ind med 11 mandater ligesom sidste kommunalvalg, mens Venstre kommer ind med tre mandater - et mandat mere end i 2013.

DF og SF får to mandater, mens Enhedslisten får et. 

Ole Bjørstorp, Socialdemokratiet, har været borgmester i kommunen siden 2001 - og det bliver han formentligt igen.

- De steder, hvor man hiver et absolut flertal hjem, behøver man ikke at brænde midnatsolien. Så kan man stille og roligt tage en konstitueringssnak i morgen, når man har fået en god nats søvn, siger Søs Marie Serup.

Socialdemokratiet blev også det største parti ved sidste valg og blev valgt ind med 11 mandater ud af de 19 pladser i byrådet. Det giver partiet absolut flertal.

Kommunen er en traditionel socialdemokratisk kommune, som siden 1970 kun har haft tre forskellige borgmestre - alle socialdemokrater.

 
 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik