Iransk Forrest Gump: Cyklen blev min redning

I 15 år har Delir Kouze boet på asylcentre, hvor hverdagen var fyldt med vold og trusler. Men i dag er livsgnisten tilbage, og han jagter sin drøm.

Ni år gammel var Delir Kouze, da han sammen med sin mor og storebror flygtede fra Iran. 

Livet på flugt blev skiftet ud med en opvækst på asylcentre på Sjælland. Blandt andet på Center Avnstrup i Lejre kommune. I 15 år boede han på skiftende asylcentre. Et levende mareridt. Sådan beskriver 27-årige Delir Kouze sin barndom og ungdomsliv.

- På et asylcenter er der altid nogle som græder. Folk bliver slået ihjel. Der bliver stukket med kniv og kastet med flasker, siger Delir Kouze til TV 2 Lorry.

Fundet i en blodpøl

Gentagne gange fandt hans mor ham liggende i en blodpøl, efter selvmordsforsøg, hvor han havde skåret sine arme op.

Delir Kouze har forsøgt selvmord adskillige gange.
Delir Kouze har forsøgt selvmord adskillige gange.
Foto: Espen Slavensky - TV 2 Kosmopol

- Jeg vidste ikke, hvad jeg ellers skulle stille op. Jeg havde jo ikke nogen fremtid, job eller uddannelse. Og de andre på centret kaldte mig for handicappet, da jeg er født med en hjerneskade, siger Delir Kouze, mens han viser sine arme, som er fyldt med lange dybe ar.

De første 4 år af sit liv i Iran kunne han hverken gå eller tale på grund af en medfødt hjerneskade.

- Min far slog og sparkede min mor i maven, mens jeg lå derinde. Min mor mener, at det er derfor, at jeg som baby bare sad og savlede, siger Delir Kouze.

Faderen dør efterfølgende i en bilulykke og efter flere års chikane fra svigerfamilien vælger Delir Kouzes mor, som enke, at flygte til Danmark med sine to sønner.

For omkring 2 år siden, efter flere afslag, fik Delir Kouze og familien opholdstilladelse. I dag bor han i en etværelses lejlighed på Frederiksberg og arbejder som køkkenmedhjælper i kommunens beskæftigelsestilbud F86.

Men det afgørende vendepunkt i Delir Kouzes liv, var da han fandt glæden ved at cykle. Han har allerede cyklet hele Danmark rundt og drømmer nu om et liv som professionel cykelrytter. Derfor træner han konstant, når han ikke sover eller arbejder.

- Jeg har så meget energi, der skal brændes af. Hvis jeg bare sidder derhjemme, får jeg en masse dårlige tanker. Så man kan sige, at jeg flygter fra min fortid, når jeg træner, siger Delir Kouze.

Populær på Instagram

Han har, med profilen deliro920, næsten 8000 følgere, som lader sig inspirere af Delir Kouzes ukuelige vilje og intense træning. Det er hovedsagligt følgere med indvandrerbaggrund, som kalder ham den iranske Forrest Gump.

Delir Kouze har næsten 8000 følgere på Instagram.
Delir Kouze har næsten 8000 følgere på Instagram.
Foto: Espen Slavensky - TV 2 Kosmopol

En af hans mest trofaste fans er Mohammed fra Odense.

- Deliro er et fantastisk inspirerende menneske. Han viser, at på trods af en hård opvækst, kan man godt vise, at man dur til noget, selvom man har etnisk baggrund, siger Mohammed.

For et halvt år siden meldte Delir Kouze sig ind i cykelklubben Amager Cykle Ring. Til at starte med var klubbens træner dog lidt skeptisk, da han dukkede op på en gammel havelåge uden cykelsko.

- Han ville jo gerne køre med de bedste, men jeg var bange for, at de kørte alt for stærkt for en fyr med almindelige kondisko. Men da han først fik noget ordentligt udstyr på, kørte han fint med. Først da farten nåede næsten 40 kilometer i timen, begyndte han at pive lidt. Det er meget imponerende gået af en nybegynder, siger Delir Kouze cykeltræner Søren Green Nielsen til TV 2 Lorry.

Efterfølgende samlede klubben 2100 kroner ind via Facebook til en rigtig racercykel til Delir Kouze.

I dag kører Delir Kouze med eliteholdet og han er i gang med at træne op til ultraløbet Race Around Denmark til maj, hvor man skal køre 1600 kilometer på få dage. 

Men han træner ikke kun for at forfølge sin drøm. Træningen er også nødvendig for at holde hans liv i balance, så de negative tanker ikke tager over.

- Inden jeg begyndte at træne, måtte jeg spise op til 5 sovepiller hver nat for at kunne sove. Piller jeg stjal fra min mors værelse. Men når jeg har trænet mig helt flad, så sover jeg tidligt og dejligt, siger Delir Kouze.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik