Invasiv østers spottet i Helsingør: Biologer græder og madglade jubler

En hurtigtformerende østers, der normalt lever i østasien, er fundet i Helsingørs nordhavn

En østasiatisk østers, der formerer sig lynhurtigt, er spottet på bolværket i Helsingørs nordhavn. Men selvom arten normalt hører hjemme i stillehavet i sydøstasien, er marinbiolog hos Øresundsakvariet ikke overrasket over, at den har fundet vej til Helsingør.

- Det er en art, som ikke hører hjemme i de danske farvande, så på den måde er det ikke super fedt, at den er her. Vi vidste godt, den var begyndt at sprede sig til Øresund, men nu har vi fået bekræftet, at den også er i Helsingørs nordhavn, siger Michael Hansen, marinbiolog hos Øresundsakvariet og Københavns Universitet til TV 2 Lorry. 

I starten af 80'erne indførte private virksomheder nemlig bevidst stillehavsøsters ved Vadehavet i Limfjorden og Isefjorden til opdræt, og den nye ven i Helsingør kommer nok derfra:

quote Det er én af de få arter, hvor man kan sige med god samvittighed: Spis løs! Man behøver ikke have dårlig samvittighed over at udrydde den, for den har aldrig hørt hjemme her.

Michael Hansen, Marinbiolog, Københavns Universitet, Øresundsakvariet

- De vokser sindssygt hurtigt, smager rigtig godt og dengang tænkte man, at de ikke kunne formere sig, fordi vandet er for koldt. Men vandet er blevet varmere, og nu er de i stand til at formere sig i danske farvande. Så fordi man har sat dem ud i både vadehavet, isefjorden og limfjorden har de haft mulighed for at sprede sig, siger han til TV 2 Lorry. 

Bevidst indført

Dengang kunne den ikke formere sig i det kolde danske vand. Men med tiden og lidt højere temperaturer i de danske have har den eksotiske østers trodset alle skeptikerne, og nu er den endt i Helsingør.

Ifølge marinbiolog hos Øresundsakvariet, Michael Hansen, er østerens lange rejse et resultat af varmere have i Danmark. Men han understreger samtidig, at det ikke nødvendigvis er en dårlig ting for alle:

- Med biologøjne er det umiddelbart ikke fedt, fordi det er en art, der ikke hører hjemme her. Men det behøver ikke være entydigt dårligt. Nogle steder kan den fortrænge nogle af de normale arter. Omvendt så kan der også være steder, hvor den skaber gemmesteder for en masse små organismer. Det er ikke entydigt godt eller skidt, men den er uønsket uanset, hvordan den påvirker miljøet, siger Michael Hansen til TV 2 Lorry. 

Marinbiolog hos Øresundsakvariet, Michael Hansen mener, at det nuværende antal Stillehavsøsters i Øresund ikke er et problem.
Marinbiolog hos Øresundsakvariet, Michael Hansen mener, at det nuværende antal Stillehavsøsters i Øresund ikke er et problem.
Foto: Leif Danielsen - TV 2 Lorry

Spis løs!

Uanset om det er godt eller skidt at have stillehavsøsters i Danmark, er de i den grad uønsket. Spotter man den hårde skal har Michael Hansen til gengæld en opfordring:

- Jeg synes, man skal spise den. Det er én af de få arter, hvor man kan sige med god samvittighed: Spis løs! Man behøver ikke have dårlig samvittighed over at udrydde den, for den har aldrig hørt hjemme her, siger han.

Man skal dog stadig passe på giftige alger og kloakudløb, hvis man vil servere østasiatisk østers.

 

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik