Invasiv akvarieplante lukker søer i naturpark

To søer i Hedeland Naturpark er blevet lukket, efter at man har fundet en invasiv akvarieplante. Ifølge lystfiskerforening har nogen tømt et akvarie i en af søerne.

Noget så eksotisk som en akvarieplante volder i øjeblikket store problemer i det naturskønne område Hedeland Naturpark, som ligger ved Hedehusene nær Roskilde.

Der er tale om planten med det latinske navn Carolina cabomba.

Planten er blevet fundet i de to søer Fiskesø og Hundesø, og det har nu medført, at begge søer er lukket på anbefaling af Miljøstyrelsen.

Det oplyser Hedeland I/S i en mail sendt til den nærliggende rideklub Hedehusgården.

Hedeland I/S oplyser, at planten Carolina cabomba stærkt invasiv og spredes ved, at små plantestykker hænger fast i fiskegrej, hundes pels, hestes ben eller lignende.

Heste og hunde må derfor ikke længere benytte søerne på grund af spredningsfaren. Søerne vil dog blive oprenset af Miljøstyrelsen til efteråret, skriver naturparken.

Ifølge sn.dk åbner søen først i 2021 igen.

Akvarie tømt i sø

Lystfiskerforeningen Hedeland Fiskesø skriver på sin hjemmeside, at en ukendt person har tømt sit akvarie i søen, og at det er derfor, at akvarieplanten har bredt sig i hele søen.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Sådan ser planten Carolina cabomba ud.
Sådan ser planten Carolina cabomba ud.
Foto: Great Britain - non native species secretariat

”Miljøstyrelsens biologer er meget bange for, at denne plante skal brede sig til de andre søer, så derfor skal søen renses, hvilket betyder søen tømmes for vand,” skriver lystfiskerforeningen og slår samtidig fast, at der er fiskeforbud i søen, fordi planten kan føres med vores fiskeudstyr til andre søer.

- Vi er enormt kede af hændelsen, men har stor forståelse for Miljøstyrelsens beslutning om oprensingen. Det er vigtig at forhindre denne plante breder sig til andre søer, lyder det på lystfiskerforeningens hjemmeside.

Her kan man desuden læse, at Fiskesøen har en fin bestand af gedde, aborre, skalle, ål og brasen, og at der udsættes ørreder i forskellig størrelse nogle gange i løbet af året.

Bag Hedeland Naturpark står I/S Hedeland - et offentligt interessentskab ejet af tre kommuner: Greve, Roskilde og Høje-Taastrup. 

Fakta om Carolina cabomba:

  • Carolina cabomba (også kendt som grøn cambomba) er en yndet akvarieplante i private hjem med sine findelte blade og flotte blomster.
     
  • Den stammer oprindeligt fra subtropiske og tempererede egne af Nordøst- og Sydøstamerika. Der findes to forskellige varianter med forskellige udbredelse. Med akvariekulturen er den blevet spredt til hele verden og er blevet introduceret i den vilde natur flere steder, hvor den fortrænger den lokale flora

    Derfor er arten uønsket:
     
  • Carolina cabomba er utrolig robust og spredningsdygtig og kan derfor hurtigt udkonkurrere lokale arter. Dens massive forekomster forsager ofte tilstopning af grøfter og vandløb. I store populationer kan der ske en forskydning i næringsbalancen i vandløbene, når planterne dør ned om efteråret, da store mængder plantemateriale så bliver frigivet på én gang.
     

Kilde: Miljøstyrelsen 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik