Internationale eksperter slår alarm: Riv ikke Vikingeskibshallen ned

Den omstridte Vikingeskibshal i Roskilde er et uomtvisteligt mesterværk og skal for hver en pris bevares, siger international sammenslutning af arkitekter.

Den nu affredede og nedrivningstruede Vikingeskibshal i Roskilde er ikke bare et arkitektonisk mesterværk og blandt verdens 100 bedste bygninger fra det 20. århundrede.

Vikingeskibshallen er sågar forholdsvis nem at redde fra naturens skader, der har sendt bygningen i forfald.

Derfor er det af højeste prioritet, at politikere og museets bestyrelse dropper alle planer om at rive bygningen ned.

Ellers går Roskilde både glip af international bevågenhed og potentielt endnu en bygning på FNs Verdensarvsliste.

Det mener en international sammenslutningen af arkitekter med hovedsæde i Chicago, der arbejder med kulturarv i bygninger og fungerer som ekspertorgan for UNESCO, FNs verdensarvskomité.

Derfor har organisationen ICOMOS, der står for International Council on Monuments and Sites, nu sendt et brev til Vikingeskibsmuseets bestyrelse og Kulturministeren, hvori de opfordrer til bevaring af Erik Christian Sørensens hal fra slutningen af 1960’erne. I brevet kaldes bygningen for 'et mesterværk'.

Søren Vadstrup, der er lektor på Kunstakademiets Arkitektskole og blandt andet forsker i bygningsrestaurering og bevaring, er som medafsender på brevet med til at råbe vagt i gevær.

quote Hvis de beslutter sig for at rive den ned, så kan man ende med at stå og ærgre sig over, at Roskilde kunne have haft endnu en bygning som verdensarv

Søren Vadstrup, lektor og arkitekt

- Fredningen har politikerne besluttet at ophæve. Det kan vi ikke gøre noget ved. Vi prøver ved internationalt pres at tale dem til fornuft. Ministeren har vi efterhånden opgivet. Men hvis borgmester og bestyrelse kan gøres opmærksomme på, at man internationalt er meget imponeret over den bygning, så kan det måske ændre deres holdning, siger han til TV 2 Lorry.

Simpel renovering

I august besluttede kulturministeriet at ophæve fredningen på Vikingeskibshallen i Roskilde, der er hårdt medtaget af blandt andet vandskader fra stormflod og oversvømmelser.

Allrede samme år, som museet åbnede, modtog arkitekten Erik Christian Sørensen den hæderfulde Træprisen for betonbygningen.
Allrede samme år, som museet åbnede, modtog arkitekten Erik Christian Sørensen den hæderfulde Træprisen for betonbygningen.
Foto: Vikingeskibsmuseet

Det skete blandt andet med opbakning fra en Rambøll-rapport, der tegner et dystert billedet af bygningens tilstand.

Men en restaurering af betonbygningen ud til Roskilde Fjord er dog ikke noget, der bør vække den store bekymring, mener Søren Vadstrup.

- Vi, der beskæftiges med restaurering, er ikke særligt urolige over for den restauration, det vil kræve. Man kan sagtens reparere det.

- Når man ser på det, så er taget og væggene dårlige. Men der er så meget indvendigt, der intet fejler. Det vil i øvrigt koste væsentligt mindre end at flytte skibene et sikkert sted hen og bygge nyt, siger Søren Vadstrup.

Blandt verdens 100 bedste moderne bygninger

Vikingeskibshallen blev opført i 1967-1968 og åbnede i 1969. Bygningen er tegnet af Erik Christian Sørensen.

quote Vi, der beskæftiges med restaurering, er ikke urolige over for den restauration, det vil kræve. Det vil i øvrigt koste væsentligt mindre end at flytte skibene et sikkert sted hen og bygge nyt

Søren Vadstrup, lektor og arkitekt

Stilen tager sit udgangspunkt i den franske brutalisme, og som meget andet arkitektur fra det 20. århundrede har Le Corbusier været en inspirationskilde, forklarer arkitekturlektoren.

- Når udenlandske forbilleders strømninger kommer til Skandinavien, får det et tvist og et løft og bliver mere elegante og spinket. Det beundrer man i udlandet, og her er Vikingeskibshallen et flot eksempel, som man anerkender i udlandet.

- Erik Christian Sørensen gjorde det, at han byggede et museum for objekter i træ uden at bruge træ. Tanken var at fremhæve modsætningen og kontrasten ved at bruge beton.

Nyhedsindslag fra 30. august: Kulturministeriet ophæver fredning af Vikingeskibshallen.

Søren Vadstrup forklarer, at bygningen står til at komme på en liste over de 100 bedste bygninger i det 20. århundrede i en udgivelse inden for den kommende tid.

Og når betonhallen er så internationalt anerkendt og beundret, at den kan komme med på en sådan liste, så er vejen banet for at blive optaget på UNESCOs liste over verdensarv, forklarer lektoren.

- Hvis de beslutter sig for at rive den ned, så kan man ende med at stå og ærgre sig over, at Roskilde kunne have haft endnu en bygning som verdensarv. Lige nu ser de revnerne og manglerne i stedet for at se mulighederne og fornuften, siger han med henvisning til Roskilde Domkirke, der optræder på listen.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Et ældre foto af Vikingeskibshallen, der ligger ud til Roskilde Fjord.
Et ældre foto af Vikingeskibshallen, der ligger ud til Roskilde Fjord.
Foto: Vikingeskibsmuseet

Vikingeskibshallens historie

Tegnet af Erik Christian Sørensen og færdiggjort i 1969 som en udstillingshal for de 5 skibsvrag, der var blevet sænket ved Skuldelev i Roskilde Fjord som en søspærring i slutningen af vikingetiden.

Allrede samme år, som museet åbnede, modtog arkitekten Erik Christian Sørensen den hæderfulde Træprisen betonbygningen.

Vikingeskibshallen blev bygningsfredet i 1997 som én af de første modernistiske bygninger i Danmark med under 50 år på bagen.

Bygningen har været hårdt ramt af særligt storme og stigende vandstande. Vikingeskibshallen blev blandt andet hårdt ramt under stormfloden i december 2013. I oktober 2017 var den atter truet af vandmasserne fra stormen Ingolf.

I 2017 forsøgte Vikingeskibsmuseets at få bygningen affredet. Dette blev dog afvist af Slots- og Kulturstyrelsen. Museet påklagede herefter styrelsens afgørelse til Kulturministeriet, som den 30. august traf afgørelse om ophævelse af fredningen.

Foragt for forældres værk

Søren Vadstrup forklarer, at en del af viljen og lysten til at nedrive bygningen muligvis kan findes i bygningens alder.

Den er nemlig opført i en tid, hvor mange af nutidens beslutningstagere var børn.

- Når man beskæftiger sig med bevaringsværdi og historiske bygninger, ser vi ofte, at vi af en eller anden grund hader det, som vores forældre har lavet. Men vores bedsteforældres smag elsker vi.

- Det er som om, at bygningskulturen og byggestilen skal over en tærskel, hvor vi hader den i en periode, men som vi derefter begynder at knuselske på sigt. Vi ser det på så mange måder, siger han.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Bygningen finder inspiration i den franske beton-teknik om rå og ikke pudset, der kaldes 'bèton brût’, men måske kendes bedre gennem ’undersættelsen’ brutalisme,
Bygningen finder inspiration i den franske beton-teknik om rå og ikke pudset, der kaldes 'bèton brût’, men måske kendes bedre gennem ’undersættelsen’ brutalisme,
Foto: Vikingeskibsmuseet

Står fortsat til nedrivning

Joy Mogensen fra Socialdemokratiet, der både er borgmester i Roskilde og bestyrelsesformand for Vikingeskibsmuseet peger dog på, at opråbet kommer alt for sent.

- Vi har prøvet i 15-20 år at få folk til at finansiere en omfattende restaurering af bygningen, og der var der ikke nogen, der ville hjælpe. Nu har vi fået beregninger, der viser, at bygningen kun har seks til otte års levetid endnu, og at en omfattende restaurering blot vil udskyde problemet i 10 til 20 år, siger hun til TV 2 Lorry.

Derfor er planerne fortsat at rive bygningen ned for at opføre en ny.

Hallens brug af beton skal være med til at fremhæve kontrasten mellem beton og træ.
Hallens brug af beton skal være med til at fremhæve kontrasten mellem beton og træ.
Foto: Vikingeskibsmuseet i Roskilde

- Det har længe været kendt, at mange arkitektkredse har den holdning. Jeg føler med dem, og jeg kan godt forstå dem, men når valget står mellem bygningen og skibene, så er jeg nødt til at være ansvarlig og vægte skibenes sikkerhed. Jeg vil ikke stå til ansvar for at lade 1000 år gamle skibe være i fare hver gang det stormer, siger Joy Mogensen.

Vikingeskibshallen blev blandt andet hårdt ramt under stormfloden i december 2013. I oktober 2017 var den atter truet af vandmasserne fra stormen Ingolf. Her lykkedes det dog museet at forsvare bygningen ved en indvendig stormflodssikring.

Vikingeskibsmuseets søgte selv om affredning af Vikingeskibshallen i december 2017. Denne blev dog afvist af Slots- og Kulturstyrelsen. Museet påklagede herefter styrelsens afgørelse til Kulturministeriet, som den 30. august valgt at ophæve fredningen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik