Insekterne dør: Der er ikke nok blomster

Insektbestanden falder, som følge af manglende levesteder. For selvom der måske er grønt i naturen, så er der ikke nok blomster til de mange insekter.

Mellem orkidéer og roser sidder Nina Launbøl Hansen i sin baghave lidt uden for Frederikssund.

Her holder hun et vågent øje med sit bihotel. Men der går efterhånden længere og længere tid mellem bierne kommer og checker ind på hotellet. For bestanden af bier er faldende her i Danmark.

Netop derfor er Nina Launbøl Hansen en del af Plan Bi, som er en organisation, der kæmper for at standse tilbagegangen i antallet af bier i Danmark - blandt andet ved at tvinge landmænd, virksomheder og kommuner til at arbejde sammen.

- Man lever ikke noget sted, hvis der er ikke er mad til en. Eller hvis der ikke er et sted, hvor man kan lægge sine æg og formere sig. Det er det helt basale for en bi, siger Nina Launbøl Hansen til TV 2 Lorry.

Insekter mangler levesteder

De fleste billister genkender nok den situation, hvor et insekt har forvildet sig ud foran bilen og sender vinduesviskerne på overarbejde.

Men det sker efterhånden sjældnere og sjældnere. For det er ikke kun bestanden af bier der daler. Også andre insekter forsvinder i hobetal fra naturen.

De seneste europæiske studier viser, at mængden af insekter i Vesteuropa målt på biomasse er faldet med op til 80 procent siden 1989. Og her i Hovedstadsområdet er grunden især, at insekterne mangler levesteder i naturen:

- Vi lever i det der kaldes den grønne ørken. Der har aldrig været mere frodigt i Danmark end der er i dag. Det er grønt over alt. Der er masser af gødning, der er masser af vand og der er sådan set masser af varme i vores klima. Det er grønt, men der er bare ikke nogle blomster. Og det skaber en lidt trist verden, hvor alle sommerfugle og bier forsvinder, siger museumsinspektør ved Naturhistorisk Museum Aarhus, Morten D.D. Hansen, til TV 2 Lorry.

Fødekæden bliver ødelagt

Hvor mange måske vil sige, at det er rart ikke at skulle være nervøs for at blive stukket af en bi, så udfører insekterne faktisk en yderst vigtig opgave i naturen.

- Det kan jo være fedt nok, at der ikke er nogle myg. Det er da dejligt. Men det korte af det lange er, at alle de her insekter indgår i fødekæden. Alle bierne sørger for at bestøve vores vilde blomster, så de sætter nogle frø, så der også kommer frø igen til næste år, siger Nina Launbøl Hansen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik