Innovativt gadelys hjælper til større klima-bevidsthed

Et bofællesskab i Roskilde har brugt teknisk snilde til at bygge et system af gadelamper, der indikerer om beboerne bruger klimavenlig strøm.

En sti bugter sig igennem bofællesskabet Svalin i Roskilde. Langs stien står lårhøje lamper, som lyser; Grønt det ene øjeblik. Rødt det næste.

Gadelamperne er programmeret til at vise, om den energi beboerne forbruger, stammer fra klimavenlige kilder. De lyser altså grønt, når energien er produceret med et lavt CO2 aftryk og rødt når aftrykket er højt.

Bæredygtigt bofællesskab

Bofællesskabet Svalin stod indflytningsklar i 2013 og tilbød miljøvenlige træhuse, der bruger jord- og solvarme og samtidigt er påsat solceller, der generer el til husholdningen.

quote I fremtiden håber vi, at det bliver muligt at udveksle energi mellem naboer,

Pierre-Elouan Réthoré

Seniorforsker ved DTU Pierre-Elouan Réthoré har boet i Svalin i fem år nu, og det er ham der har udviklet de klima-'afslørende' lamper, som stadig er en prototype.

- Lamper skal være med til at gøre en mere klimabevidst. Man kan se ud på lamperne og så beslutte, om man vil bruge strøm nu eller vente til lamperne lyser grøn, så man bruger mere klimavenlig strøm, siger han.

For eksempel kører Pierre-Elouan Réthoré en elbil, som dagligt skal lades op. Hvis han kommer hjem fra arbejde om eftermiddagen og lamperne lyser rødt, venter han med at lade sin bil op, til lamperne lyser grøn igen.

- Bofællesskabets kerneværdi er, at vi er bæredygtige. Det har fra start handlet om, at vi skal indrette os sådan, at vi bruger mindre energi end vi producerer.

Energi kollektiv

Fordi lamperne stadig er i sin prototypefase, kører de i øjeblikket med udsving, ligesom de også kun er koblet op til enkelte af husstandene.

Men det er ambitionen, at alle huse bliver koblet på og at man senere kan udvikle lampernes signalsystem til at give flere indikatorer.

- I fremtiden håber vi, at det bliver muligt at udveksle energi mellem naboer, så når én har for meget, kan de andre bruge den energi der er tilovers. Så ville lamperne kunne signalere, hvem der har energi i overskud, siger Pierre-Elouan Réthoré.

Svalin fungerer netop også som et levende laboratorium for det DTU ledede forskningsprojekt Energy Collective, som har samme mission om at energi kan deles kollektivt i fremtiden.

Som et led i et udbrede og forbedre teknologien, har Pierre-Elouan Réthoré lagt kodningen bag lampernes programmering ud til OpenSource, så andre programmører kan tilgå den og videreudvikle den eller bruge den i deres egne projekter.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik