Ingen vil investere i Vinge, men byrådet tror fortsat på spøgelsesby

På et ekstraordinært byrådsmøde har politikerne i Frederikssund Kommune forsikret hinanden om, at der fortsat er opbakning til byudviklingsprojektet Vinge.

Trods en ikke-eksisterende interesse fra mulige byggeinvestorer, så er byrådsmedlemmerne i Frederikssund Kommune fortsat optimistiske på spøgelsesbyen Vinges fremtid.

På et ekstraordinært byrådsmøde onsdag var politikerne samlet for at drøfte det ad flere omgange skandaleramte byudviklingsprojekts fremtid.

Hastemødet var sat op, efter det tirsdag kom frem, at et udbud på 22.000 byggeretsmeter nær den kommende station i Vinge ikke har affødt et eneste bud fra mulige investorer.

Dermed er det vingeskudte by-projekt, hvor en helt ny by med 20.000 indbyggere skulle skyde op på en mark uden for Frederikssund, nok engang løbet ind i problemer – og det skulle byrådsmedlemmerne altså tage stilling til.

- Positiviteten omkring Vinge er fortsat stor. Hele byrådssalen – stort set – vil Vinge, og Vinge eksisterer jo også, og nu er vi enige om at mødes igen næste onsdag til et ekstraordinært byrådsmøde, hvor vi har bedt forvaltningen om at skitsere nogle andre muligheder end dem, der har været forelagt for os nu, siger borgmester John Schmidt Andersen (V) til TV 2 Lorry umiddelbart efter mødet.

Byprojektet Vinge - kort fortalt

Vinge-projektet er Danmarks største byudviklingsprojekt, og det går ud på, at man vil anlægge en helt ny by med 20.000 borgere.

 

Ambitionen var, at de første dele af byen skulle have været plads allerede i 2018, men i november 2017 kollapsede projektet af.

 

I slutningen af sidste år blev det kuldsejlede projekt genoptaget, efter Frederikssund Kommune lappede et underskud i projektet på over 100 millioner kroner.

 

Indtil videre huser Vinge kun omkring 100 mennesker.

Prøver lykken igen med nyt område

De muligheder indebærer at gøre et nyt forsøg med nogle andre byggearealer i Vinge. Kommunen håber således, at man ved at sende nogle andre byggeretsmeter i udbud kan lokke investorer på vippen til at satse på Vinge.

- Vi har besluttet, at vi nu går uden om Vinge centrum og ser på de grunde, der ligger i kanten af Vinge for at se, om det er mere gangbart. Det var jo også de tilbagemeldinger, vores forvaltning har fået fra investorer, at det (områderne væk fra centrum, red.) var mere til at gå til, siger John Schmidt Andersen.

Nu skal kommunen lave beregninger på de andre byggegrunde, inden et nyt udbud kan sendes ud. Ifølge borgmester John Schmidt Andersen er det håbet, at et nyt udbud kan lanceres allerede i næste uge.

- Jeg har virkelig en tro og et håb om, at når vi nu sender det (et andet udbud, red.) af sted i næste uge, så vil det lykkes. Det var det signal, byrådet også gav. De vil gerne Vinge, og Vinge eksisterer, og stationen kommer. Så der er tegn på, at det nok skal lykkes, siger borgmesteren.

Der bor blot omkring 100 mennesker i Vinge. Visionen er en by med 20.000 indbyggere.
Der bor blot omkring 100 mennesker i Vinge. Visionen er en by med 20.000 indbyggere.
Foto: Halsnæs Kommune

Et kuldsejlet projekt blev genstartet

Vinge-projektet er Danmarks største byudviklingsprojekt, og det går ud på, at man vil anlægge en helt ny by med 20.000 borgere uden for Frederikssund.

Ambitionen var, at de første dele af byen skulle have været på plads allerede i 2018, men i november 2017 kollapsede projektet og efterlod et gabende hul i kommunens budget på over 100 millioner koner.

Det hul blev siden lappet af kommunekassen, så byudviklingen af det kuldsejlede projekt kunne genoptages i slutningen af sidste år.

Herefter begyndte Frederikssund Kommune igen at sætte byggefelter til salg i den ambitiøse pionerby.

Efter flere års tovtrækning med Banedanmark gik anlægningen af en S-togsstation i gang i august måned - dog i en noget anden form, end den oprindeligt foreslåede, hvor tegnestuen Henning Larsen Arkitekter havde udarbejdet en ambitiøs bymidte centreret omkring togstationen.

Indtil videre bor der omkring 100 mennesker i Vinge.

Sådan her havde kommune og tegnestuen Henning Larsen Arkitekter forestillet sig, at centrum af Vinge skulle se ud.
Sådan her havde kommune og tegnestuen Henning Larsen Arkitekter forestillet sig, at centrum af Vinge skulle se ud.
Foto: Henning Larsen Arkitekter A/S og Tredje Natur.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik