Ingen spor af sennepsgas på båd: Hvad gjorde Jan så syg?

Jan Niels Petersen fra Gilleleje fik det meget dårligt, efter en fisketur til Bornholm, men undersøgelser viser ingen spor af sennepsgas på båden.

Da fiskeren Jan Niels Petersen fra Gilleleje for få dage siden endte på hospitalet med væskende blærer flere steder på kroppen, mistænkte man, at han måske havde været så uheldig at komme i nærkontakt med den farlige sennepsgas.

Han var taget afsted for at fange torsk i farvandet omkring Bornholm, da han ved hjemkomsten fik det dårligt, men nu viser undersøgelser, at det ikke var sennepsgas, der kom ombord, skriver Frederiksborg Amts Avis.

Det er Beredskabsstyrelsens, der har taget prøverne fra fiskekutteren.

- Der er ikke fundet sennepsgas. Der, hvor det er mest sandsynligt at finde sennepsgas, har vi ikke prøver fra, og det er de ting, der befinder sig i Nexø. Vi kører stadig analyser, men ikke fundet nogen rygende pistol, så der er ikke nogen store mængder af noget, for det ville vi have fundet nu, fortæller Jan Steen Jensen, specialkonsulent fra det kemiske beredskab i Beredskabsstyrelsen til avisen.

Til gengæld er der fundet olierester i prøverne, men det viser ikke meget ifølge specialkonsulenten.

Udstyr renset - men ikke undersøgt

At Jan Niels Petersen pludselig fik det dårligt og fik blærer på hele kroppen er endnu ikke blevet forklaret, men der er stadig en mulighed for, at han fik den frygtede sennepsgas i sit net.

De dele af Jan Niels Petersen udstyr, såsom hans net, der blev efterladt i Nexø, inden han returnerede til Gilleleje, blev natten til mandag renset af Beredskabsstyrelsen på Bornholm efter mistanken om sennepsgas.

Men der er endnu ikke blevet taget prøver af det nævnte udstyr, og derfor er der altså stadig sandsynlighed for at finde spor efter den farlige gas, der blev brugt under  2. verdenskrig. Man ved, at store mængder af gassen efterfølgende er blevet dumpet i bølgerne øst for Bornholm.

Tog ingen chancer

Mandag blev fiskekutteren, der lå til havn i et afspærret område i Gilleleje Havn, også renset af Beredskabsstyrelsen. De valgte at rense båden, som om der var sennepsgas om bord, selvom det ikke var be- eller afkræftet på det tidspunkt.

Det skyldtes, at fiskerens symptomer mindede om sennepsgas-symptomer, og at de fik udslag på svovlkanalen på et af deres instrumenter.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik