Ingen har budt ind: Sådan vil Gribskov tiltrække hjemmehjælps-firmaer

Ingen private firmaer reagerede på Gribskov Kommunes udbud om hjemmepleje - nu har byrådet justeret og forbedret vilkårene

Rungende tavshed og et urørt fad fyldt med tilsyneladende uappetitlige tilbud.

Det var det, byrådet i Gribskov Kommune blev mødt med, da de inviterede private hjemmeplejefirmaer til at søge godkendelse som leverandør af hjemmepleje til kommunens borgere.

Men forholdene var åbenbart så ringe, at ingen af de private aktører valgte at lægge billet ind på kommunens invitation. Nu har byrådet strøet en hel del sukker ud over hjemmeplejeaftalen - og et enkelt surtsmagende element er taget helt af bordet.

 Og så er ansøgningsfristen forlænget med nogle dage.

- Jeg vil være tilfreds, hvis der kommer to robuste firmaer og søger - nogen vi kender og har tillid til. Men jeg håber da, at der kommer flere, for borgerne skal have frit valg, siger Birgit Roswall (V), formand for Ældre-, Social- og Sunhedsudvalget.

Mere sødt

Oprindeligt havde Gribskov Kommune meldt ud, at de ville betale i alt 85,5 millioner kroner til et eller flere firmaer, der vil løse hjemmeplejeopgaver i kommunen. Det beløb er nu forhøjet til 90,5 millioner kroner.

Pengene dækker det samlede hjemmeplejeforbrug i kommunen og er udmålt i forhold til antallet af borgere.

- Det forhøjede beløb svarer  til, at vi selv kan drifte en enhed uden problemer. Vi har egentlig ikke lyst, men hvis ikke der er en privat leverandør, så gør vi det - for vi skal sikre, at der er leverandører per 1/12, forklarer Birgit Roswall.

Mindre surt

Og det er ikke bare pengene, kommunen har justeret. For i den oprindelige opgave indgik også, at de private firmaer skulle stå for natlige hjemmeplejeopgaver. Den del er nu hevet ud af opgaven.

- Der er jo ikke så mange mennesker, der får ydelser om natten. Og hvis man som privat firma kun har for eksempel tre borgere, der skal have natbesøg i en geografisk meget langstrakt kommune, så er det en stor opgave. Vi har i forvejen kommunal hjemmesygepleje - også om natten, og det er dem, der kommer til at overtage opgaven med hjemmepleje, forklarer Birgit Roswall.

Det er formentlig med en vis spænding, Gribskovpolitikerne nu sidder og venter på, om de private firmaer med de nye vilkår finder opgaven så attraktiv, at de byder.

Har I været for påholdende?

- Mit fokus er at få mest mulig kvalitet til borgerne for de penge, vi har - og vi har erkendt, at med den gamle aftale var der ikke nogen, der ville være med.  Men jeg kan jo ikke vide, om vi er ude i en slags spil, hvor de private tager chancen, fordi de ved, at vi har en frist per 1/12, hvor de nuværende aftaler er udløbet, siger hun.

Kan du garantere, at I har en løsning også efter 1/12?

- Ja. Enten er der de private - eller også er der kommunen, hvis der ikke er privat firmaer, der har søgt godkendelse, siger Birgit Roswall.

Senest 16. juni skal det vise sig, om de nye vilkår er gode nok til at lokke hjemmeplejefirmaerne til bords med Gribskov Kommune.

Hjemmepleje og hjemmesygepleje

Gribskov Kommune er - og har været en stor tilhænger af at bruge private firmaer til offentligt betalte ydelser. Det gælder i høj grad hjemmesygepleje og hjemmepleje.

 

Men en masse klager på hjemmesygeplejeområdet fik kommunen til at opsige aftalen med det store hjemmesygeplejefirma, Attendo. Og siden valgte de også at opsige firmaet på hjemmeplejefronten. Den opsigelse træder i kraft 1/12. Derfor skal Gribskov kommune finde nye samarbejdspartnere.

 

Kommunen definerer de to områder således:

 

Hjemmepleje:
Hjemmepleje er den traditionelle ’hjemmehjælp’ fx rengøring, toiletbesøg og bad.

 

Hjemmesygepleje: 
Hjemmesygepleje er en sundhedsfaglig pleje af ældre borgere, som fx skal have skiftet forbindinger, renset sår, eller andre sygeplejeopgaver, som ikke behøves at ske på hospitalet.

 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik