Influenza rammer foreløbigt højdepunkt: Her er flest smittet

Det er især i Hovedstadsområdet, at smitten har bidt sig fast, viser nye tal.

Oplever du også, at mange af dine venner og kolleger har lagt sig syge på det seneste, så kan det meget vel være på grund af influenza.

Influenza-sæsonen er nemlig for alvor i gang i Danmark, og det er især i Hovedstadsområdet, at smitten har bidt sig fast med alt, hvad den indebærer af feber, snotnæse og hoste.

Det viser nye tal fra Statens Serum Institut, som overvåger antallet af positive influenza-prøver over hele landet og netop har offentliggjort nye tal fra uge 5.

Her kan man se, at der sidste uge blev påvist en markant stigning i antallet af smittede personer sammenlignet med forrige uge.

På klinisk mikrobiologisk afdeling på Herlev og Hvidovre fandt man det højeste antal positive prøver målt på landsplan. I alt 117 tilfælde af influenza-typen A og 452 tilfælde af typen B.

Det svarer til en stigning på henholdsvis 23 og 64 procent for de to influenza-typer på blot én uge.

Tre typer influenza:

Type A er den hyppigste og alvorligste influenza med kraftige symptomer. Den dukker som regel op hvert andet eller hvert tredje år. Influenza A (H1N1 eller H3N2) og fugleinfluenza (H5N1) er eksempler på influenza A undertyper.

Type B har de samme symptomer, men ikke så kraftige. Dukker op hvert fjerde eller femte år.

Type C er den milde udgave med symptomer tættere på forkølelse. Den giver sjældent epidemier, men optræder sporadisk. Det vil sige, at der er spredte tilfælde uden sikker smittesammenhæng.

Kilde: netdoktor.dk

Foreløbige højdepunkt

Ifølge Statens Serum Institut har influenza-smitten nået sit foreløbige højdepunkt i den nuværende influenzasæson.

Men man forventer, at antallet af smittede vil stige yderligere, fortæller overlæge på instituttet, Tyra Grove Krause, til Ekstra Bladet.

- Vi forventer stadig ikke, at det har toppet. Hvis man kigger på de kurver, der er for udbredelsen, forventer vi en yderligere stigning de kommende uger, og så vil der være influenza-aktivitet i måske seks uger endnu, siger hun.

Samlet har der på landsplan været indlagt 1.186 patienter med influenza siden uge 40, 2017. Der kan imidlertid være et par ugers forsinkelse på registreringen, så antallet kan meget vel være højere, oplyser Statens Serum Institut.

Influenzaen ventes at forsvinde efterhånden som foråret viser sig.

- Der kan godt spille nogen vejrforhold ind. Når vi kommer hen mod foråret, og vi begynder at opholde os mere udenfor, vil smitten ikke blive spredt lige så meget, siger overlæge Tyra Grove Krause til Ekstra Bladet.

Symptomer på influenza

  • Pludselig opstået høj feber med kulderystelser 
  • Muskelømhed og hovedpine, der ledsages af en markant sygdomsfornemmelse.
  • Der er ofte lidt tør hoste og lette synkesmerter.
  • I ukomplicerede tilfælde varer selve sygdommen 4 - 5 dage, men følges gerne af 1 - 2 uger med træthed og nedsat fysisk formåen.
  • Ved alvorlig sygdom ses oftest lungebetændelse med bakterier, fx. pneumokokker, ligesom influenza kan forværre eksisterende sygdomme som fx sukkersyge eller hjertekarsygdomme.
Kilde: Statens Serum Insititut

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik