Influenza-epidemi på vej? Dobbelt så mange syge på en uge

Influenza-tallet har været "usædvanligt lavt" i vintermånederne indtil videre. Men nu er det muligvis ved at vende.

Denne vinters influenzaperiode har været usædvanlig. Indtil nu.

For usædvanligt få er blevet ramt af den drilske virus over vinteren, og derfor er det forventeligt, at det snart ændrer sig.

Sådan lyder det fra Statens Serum Institut i København, der overvåger antallet af positive influenza-prøver over hele landet.

Og noget tyder på, at der nu kan komme malurt i bægeret for dem, der nyder at være fri for feber, snotnæse, hoste og ubehag i kroppen. 

Dobbelt så mange positive prøver på én uge

De seneste to ugers tal fra henholdsvis klinisk mikrobiologisk afdeling på Herlev, Hvidovre og Rigshospitalet viser nemlig, en stor stigning i antallet af positive influenza-prøver.

-Vi følger influenzaforekomsten nøje på Statens Serum Institut og har ventet en stigning efter en lidt sløv start på denne influenzasæson, sige Thea Kølsen Ficher, der er overlæge og afsnitleder på Virologisk Overvågning og Forskningsafsnit (VOF) på Statens Serum Instititut

Grunden til at lægerne har kigget efter en stigning skyldes, at influenzaen generelt har ladet vente på sig.

 - Det har været usædvanligt lavt med influenzatilfælde i denne sæson, så den er måske bare lidt sen om at komme igang, siger overlægen, der dog tilføjer, at andre parametre også kan være medvirkende til de få influenzaramte:

- Vi havde en ret hård sæson sidste år med mange smittede, så måske er flere stadigvæk immune overfor virussen.

Tal fra klinisk mikrobiologisk afdeling på Herlev og Hvidovre Hospital de seneste to uger viser, at der var dobbelt så mange positive influenzaprøver i uge 3 set i forhold til ugen forinden.

Ingen influenza-epidemi - endnu

Alligevel er Statens Serum Institut endnu ikke klar til at udkåre stigningen som en reel epidemi.

 

- Det er for tidligt at sige, om der er en epedimi på vej med kun en enkelt uges fordobling af antal af influenzatilfælde siger Thea Kølsen Fischer til TV 2 Lorry og tilføjer:

- Vi kan godt påregne, at der bliver endnu flere smittede. Det er helt forventeligt.

Hun fortæller videre, at smitterisikoen for influenza er en lumsk størrelse, der særligt viser sig på offentlige steder eller i aflukkede rum med mange mennesker. 

- Smittefaren er størst, når der er mange mennesker på samme sted. For eksempel i bussen, på perronen, i teateret eller i biografen hvor et enkelt influenzatilfælde kan smitte ganske mange på kort tid, siger hun.

Den nyeste forskning i influenzavirus dokumenterer desuden, at personer med influenzavirus også smitter ved almindelig vejrtrækning - og ikke kun gennem nys, host og udskillelse af sekreter.

Symptomer på influenza

  • Pludselig opstået høj feber med kulderystelser 
     
  • Muskelømhed og hovedpine, der ledsages af en markant sygdomsfornemmelse.
     
  • Der er ofte lidt tør hoste og lette synkesmerter.
     
  • I ukomplicerede tilfælde varer selve sygdommen 4 - 5 dage, men følges gerne af 1 - 2 uger med træthed og nedsat fysisk formåen.
     
  • Ved alvorlig sygdom ses oftest lungebetændelse med bakterier, fx. pneumokokker, ligesom influenza kan forværre eksisterende sygdomme som fx sukkersyge eller hjertekarsygdomme.
Kilde: Statens Serum Insititut

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik