Indsamling til anbragte børn: "Vi håber på at nå en million kroner"

Operation Julegaveregn samler hvert år ind til de omkring 2.000 børn, som er anbragt på danske børnehjem og døgninstitutioner.

I Danmark bor cirka 2.000 børn på et børnehjem eller i en døgninstitution. En del af dem tilbringer også julen sammen med personale og andre børn på institutionerne.

Som anbragt barn får man cirka 200 kroner til en julegave fra offentlige. Men det er langt fra de gennemsnitligt 1.100 kroner, som danske børn får julegaver for.

Derfor har det private initiativ Operation Julegaveregn siden 2006 samlet penge ind til julegaver til anbragte børn.

- Det, vi synes er vigtigt, er, at alle børn fortjener en julegave. At der er nogen, der tænker på dem i en tid, hvor det er ekstra svært at føle sig lidt anderledes i forhold til andre børn, fortæller Linn Radsted, som er én af idétagerne bag Operation Julegaveregn.

quote Alle børn fortjener en julegave

Linn Radsted, Operation Julegaveregn

Operation Julegaveregn er et privat initiativ, hvis ene formål er at samle penge ind til flere julegaver til anbragte børn. Alle donationer går til julegaver, da alle, der er involveret i projektet, arbejder frivilligt. 

- Vores målsætning er, at der skal være en julegave til alle børn, som bor på børnehjem eller opholdssted, fortæller Linn Radsted.

En af dem, som har oplevet, hvilken forskel Operation Julegaveregn gør, er Mikkel Hartwich, som selv har været anbragt. Hør hans historie i videoen nedenfor. 

 

En nyhed i radioen gjorde forskellen

Idéen til initiativet kom til tre venner i julen 2005. 

- Vi hørte i radioen, hvor mange penge det offentlige gav til julegaver. Dengang arbejdede vi på et reklamebureau og havde lige fået en masse fine julegaver fra firmaet, siger Linn Radsted og fortsætter:

- Så kiggede vi på hinanden og tænkte 'hvorfor skulle vi ikke prøve at hjælpe med at sætte fokus på denne sag og gøre en forskel for de her børn'. For vi synes jo, at de her gaver, som vi sad med, var ret overdådige i forhold til det beløb som det offentlige gav.

Så meget indsamler Operation Julegaveregn

Operation Julegaveregn indsamlede i 2017 lidt over én million kroner.

Hver en krone bliver brugt på julegaver, og hvis nogle af midlerne kommer ind så sent, at uddeling ikke er praktisk muligt, anvendes de til gavekøb det efterfølgende år.

 

Da alle arbejder frivilligt, og administrative omkostninger sponseres, går indsamlingspengene ubeskåret til børnene.

 

Operation Julegaveregn håber, at de endnu engang kan indsamle én

million kroner inden årets sidste uddeling den 22. december.

 

Vil du hjælpe Operation Julegaveregn kan du støtte her.

 

Kilde: Operation Julegaveregn

Og de holdt deres ord.

Året efter startede de Operation Julegaveregn, som kun har vokset sig større for hvert år.

Vil udjævne forskelle

I dag har initiativet flere offentligt kendte ambassadører, som hjælper med at sætte fokus på sagen. De tæller blandt andre Mikkel Lomborg, der er kendt som figuren Hr. Skæg og DJ'en Dan Rachlin.

Ifølge Operation Julegaveregn viser undersøgelser, at danske børn i gennemsnit modtager julegaver for mere en 1.100 kroner.

Til sammenligning får et anbragt barn får tildelt cirka 200 kroner til en julegave fra det offentlige.

- Den store kontrast vil vi gerne prøve at udjævne, skriver Operation Julegaveregn på sin hjemmeside.

Hr. Skæg er ambassadør for projektet.
Hr. Skæg er ambassadør for projektet.
Foto: Søren Hytting

Ifølge Linn Radsted handler initiativet ikke om at deltage i forbrugsfesten - men i stedet om at give de anbragte børn en oplevelse af at få en personlig gave og tanke med på vejen.

- For dem (de anbragte børn, red.) har en rigtig stor betydning at vide, at der er nogle andre, som tænker lidt ekstra på dem, siger Linn Radsted. 

 Den lyserøde håndbold

En af de personer, som har oplevet Operation Julegaveregn på tætteste hold, er Mikkel Hartwich, der som teenager var anbragt på opholdsstedet Strandagergård, der ligger i Vedbæk.

Han husker særligt, da han som håndboldgal teenager fik en lyserød håndbold i julegave. Gaven ramte plet - og i dag har initiativet bag gaven en helt særlig plads hos ham.

- Nogen gik frivilligt ud og samlede penge ind til os (de anbragte børn, red.) - til en gave til os. Det gør mig varm om hjertet, fortæller Mikkel Hartwich til TV 2 Lorry.

I dag er han selv frivillig i organisationen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik