Ildsjæle vil opsætte en statue af Olsen Banden: Få en forsmag på den

En gruppe inititativtagere vil ære Olsen Banden med en bronzestatue i Valby. Men vejen dertil er lang. Først skal pengene og tilladelserne nemlig i hus.

Aldrig har tidspunktet været mere oplagt for at statuere et eksempel på dansk films ubetinget største succes end nu, hvor Olsen Banden netop har rundet et stort jubilæum.

Og det skal være lige dér, hvor det hele begyndte.

Det mener en gruppe initiativtagere, som har taget kontakt til Københavns Kommune og bedt om tilladelse til at opføre en bronzestatue af den folkekære forbryderbande i Valby.

I 2018 var det således 50 år siden, at publikum for første gang kunne stifte bekendtskab med Olsen Banden, og med Morten Grundwalds død sidste år er der i dag ikke flere nulevende medlemmer tilbage af banden. Dertil kommer, at Ove Sprogøe den 21. december i år ville være blevet 100 år.

De gør folk glade

- Vi har alle mulige statuer af royale og kendte historiske personligheder. Men det er få af dem, der er lige så folkekære som Olsen Banden. De gør folk glade og er elsket vidt og bredt i hele Danmark såvel som i resten af Skandinavien og i Tyskland. Med en statue vil folk komme til fra nær og fjern for at blive set og fotograferet med Olsen Banden på samme måde, som de også gør det i dag med Dirch Passer, siger initiativtager Henrik Hansen til TV 2 Lorry.

Han er idémand og tovholder på Olsen Banden-statuen, og var det ligeledes på det store frivillige projekt med at rejse en statue af Dirch Passer ved Revymuseet på Frederiksberg.

(Artiklen fortsætter under videoen)

Se videoen: Dirch Passers døtre afslører hans statue på Frederiksberg i maj 2018

Josefine Passer var særlig glad for poesien i statuen. 

Henrik Hansen fortæller, at han har fået accept til Olsen Banden-statuen fra de afdøde skuespilleres familier, og han ligeledes har fået støtte fra Nordisk Film samt danske og tyske fangrupper. Planen er, at statuen skal stå på Tingstedet i Valby ved Nordisk Film.

- Det er det, man forbinder med Olsen Bandens hjem. Deres film og historie udspringer der fra, og da jeg talte med Morten Grundwald før hans død, sagde han, at han synes, at statuen skulle stå dér. Jeg tog efterfølgende kontakt til nogle af de samme folk, som hjalp mig med statuen af Dirch Passer, og det er så blevet til, at vi nu har fået sat et hold, som har sat projektet i gang, fortæller Henrik Hansen.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Her ses en skitse, der viser placeringen af bronzestatuen på Tingstedet i Valby.
Her ses en skitse, der viser placeringen af bronzestatuen på Tingstedet i Valby.
Foto: Visualiseringsfoto - Henrik Hansen

Alle detaljer skal med

Finansieringen og tilladelserne fra kommunen er endnu ikke helt på plads. Projektet forventes at koste 1,4 millioner kroner, og der skal derfor sættes en fundraising i gang, hvis statuen skal blive en realitet.

- Alle, jeg har talt med, bakker op om det her. Men hvor lang tid, der kommer til at gå, før vi når mål, afhænger først og fremmest af pengene. Vi skal have alle detaljerne med, alt fra Egons cigar, deres ure og ringer, sko og butterfly til revnen i hatten. Alt skal med, så vi har hele deres karakterer med i skulpturen, siger Henrik Hansen.

Planen er, at statuen skal laves størrelsesforholdet 1:1 af billedhugger Thor Larsen, som uddannet på Kunstakademiet i Firenze. Han er blandt andet kendt for at have udført en buste af Roskildes mæcen H.O. Schmeltz i Schmeltz Have i Roskilde.

Han har desuden lavet den kendte skulptur 'Lykkens Galocher', som står i Skomagergade i Roskilde. Den forestiller H.C. Andersens efterladte hat, stok, taske og galocher ved en bænk. Værket er en henvisning til forfatterens eventyr af samme navn.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Simpel visualisering af placeringen på Tingstedet med drejning mod Mosedalvej.
Simpel visualisering af placeringen på Tingstedet med drejning mod Mosedalvej.
Foto: Visualiseringsfoto - Henrik Hansen

Statue kan måske stå klar om to år 

Arbejdet med få Dirch Passer-statuen op at stå på Frederiksberg tog Henrik Hansen fem år. Han håber dog ikke, at der kommer til at gå lige så lang tid, før Olsen Banden-statuen bliver en del af bybilledet i Valby.

Som det næste skridt på vejen afventer Henrik Hansen og resten af initiativtagerne lige nu, om Rådet for Visuel Kunst i Københavns Kommune giver grønt lys til skulpturen.  

- Det er utrolig svært at søge penge fra alle de her store fonde. Men jeg har lært meget af projektet med Dirch og bevist, at det her kan realiseres. Så hvis pengene og tilladelserne kommer i hus, regner jeg med, der kan gå cirka to år, før den stå der, siger Henrik Hansen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik