Ildsjæle med samfundets svage for øje hædret med Fællesskabsprisen

Det går godt med at styrke fællesskabet i Lorryland.

Om det er på jobbet, i sportsklubben, den lokale forening eller i det frivillige sociale initiativ, har vi alle sammen glæde af de mennesker, som er villige til at gøre en ekstra indsats til gavn for fællesskabet.

Derfor giver det også rigtig god mening at uddele en pris til dem, der går en ekstra mil for at styrke fællesskabet. 

Over de sidste seks år har Fællesskabsprisen uddelt priser til 50 fantastiske mennesker, foreninger og projekter, som har ydet en særlig indsats over for fællesskabet, og torsdag blev modtagerne af Fællesskabsprisen 2019 hædret ved en stor prisceremoni på Oslobåden i København.

Fællesskabsprisen blev uddelt ved en festlig ceremoni om bord på Oslobåden.
Fællesskabsprisen blev uddelt ved en festlig ceremoni om bord på Oslobåden.
Foto: TV 2 Kosmopol

Her var der blandt de ti vindere en stærk repræsentation af projekter og initiativer, som har en bedring af forholdene for samfundets mest udsatte grupper for øje.

Se alle vinderne længere nede i artiklen!

Sårbare børn, hjemløse, udviklingshæmmede og soldaterveteraner er nogle af de grupper, som nyder godt af de fællesskaber, som årets vindere af Fællesskabsprisen har været med til at skabe, og ifølge børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (Soc.dem) er det også helt i Fællesskabsprisens ånd.

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil deltog i dagens prisoverrækkelse.
Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil deltog i dagens prisoverrækkelse.
Foto: TV 2 Kosmopol

- Vores samfund hænger kun sammen, fordi titusindvis af ildsjæle hver dag gør en ekstraordinær indsats for fællesskabet. De er hver især bærende søjler i vores unikke samfundsmodel, og derfor er det en kæmpe ære for mig at være med til i dag at hylde nogle af de mennesker, siger Pernille Rosenkrantz-Theil, som deltog i overrækkelsen.

Det er i år sjette gang, Fællesskabsprisen uddeles til nogle af de mange ildsjæle, som hver dag er med til at opbygge og styrke de forskellige typer af fællesskaber i samfundet.

Mere end 100 var indstillet til Fællesskabsprisen 2019, og de ti vindere blev:

Her er de 10 vindere af Fælleskabsprisen 2019:

1. BØRNEBUDDIES er et tilbud til børn, som trænger til et frirum, fordi sygdom, død eller andre akutte livskriser udfordrer familien og tærer på ressourcerne. Frivillige studerende fra Københavns Professionshøjskole træder til som børnebuddies og hjælper med de små, men vigtige ting i hverdagen. En børnebuddy er en ven og støtte i en svær tid og kan hjælpe med  blandt andet leg, udflugter, lektier eller ledsagelse til fritidsaktiviteter.

 

2. HVERDAGSAKTIVISTERNE er et projekt med dobbelt sigte. Dels er det et tilbud til udviklingshæmmede, som ønsker at lave frivilligt arbejde, men som har svært ved at bidrage i de etablerede frivilligorganisationer. Og dels er det frivillige arbejde, som de udviklingshæmmede udfører, en stor hjælp for en lang række andre projekter og events, som ikke ville kunne løbe rundt uden frivillig arbejdskraft. Hverdagsaktivisterne har blandt andet bistået ved Copenhell, Copenhagen Pride, Ungdommens Folkemøde, Kulturhavn 2018, Copenhagen Marathon og Parlamentsvalget 2019.

 

3. DJAFFAR SALCHI er en stærk stemme i debatten om den stigende ulighed i verden og er i sin egenskab af ejendomsudvikler og mangemillionær mønsterbryder i kraft af en vedholdende insisteren på, at de rigeste skal bidrage mere til samfundet gennem blandt andet international formuebeskatning på 1% med henblik på opfyldelsen af FNs verdensmål. Salchi trak i 2015 200 mio. kr. ud af sin egen formue og stiftede fonden Human Act Foundation, som arbejder på bekæmpelsen af ekstrem fattigdom.

 

4. ALAN MOUSSA er selv er kommet til Danmark som flygtning fra Irak, hvor han mistede hele sin familie, og gør nu en stor indsats for andre flygtninge. I sit job som tjener på Hotel Crowne Plaza, hvor han flere gange er kåret som årets medarbejder, fungerer han som intern mentor og storebror for nyankomne flygtninge. Men også i sin fritid hjælper han flygtninge med voksentræning, organisering af børnepasning, aktivering af børn og unge ved - af egen lomme - at tage dem med i Tivoli eller biografen etc. Han underviser flygtninge med lav integrationsydelse i at lave nærende mad for få penge, og endelig hjælper han et par gange om ugen københavnske hjemløse med personlig pleje, tøjvask og frisør.

 

5.  VETERANSKYTTERNE er en NGO, som laver events og arrangementer for syge, sårede og skadede veteraner, som typisk er unge mænd i deres mest produktive alder, som har fået livslange handicaps i tjeneste i udlandet. Disse handicap og den dermed følgende nye livssituation kræver omstilling, og Veteranskytterne tilbyder et trygt fællesskab for ligesindede, hvor målet er at støtte soldaterne i opbygningen af deres nye identitet og ruste dem til at fungere bedre i deres civile liv og arbejde.

 

6. OMBOLD GADEFODBOLD er et fodboldfællesskab for udsatte og hjemløse med plads til alle uanset køn, alder, etnicitet og fodboldkompetencer. Ombold har vist, at det er muligt at tiltrække socialt udsatte og motivere til engagement og deltagelse i fysisk aktivitet - båret af ønsket om et positivt socialt fællesskab. Det hele sker under mottoet: Fodbold, Fællesskab, Forandring. Ombold har eksisteret siden 2003 og holder i 2019 hele syv stævner rundt om Danmark.

 

7. PROJEKT UDENFOR startede i 2016 som et arbejdsfællesskab for hjemløse i Aarhus, hvor de sammen med arkitekter, tømrere og socialarbejdere tegnede og byggede deres egen flytbare bolig. De hjemløse er netop flytte ind i deres huse, som er placeret i en klynge i Aarhus, hvor de skal i gang med at etablere sig i et levefællesskab. Det betyder, at de hjemløse endelig har fået en base, hvorfra de kan starte deres nye tilværelse.

 

8. METTE SCHAK DAHLMANN skaber forandring inden for sit felt. Som kvinde i et mandsdomineret fag har hun gjort sig til talsmand for ordentlige vilkår på arbejdspladsen for alle. Og hendes kamp gælder ikke kun kvinder, men alle uanset køn, etnicitet, seksuel orientering eller klasse. Mette har været medvirkende til at få ændret lovgivningen for at skabe mere lighed i uddannelse og på arbejdspladsen og har i sin egen specialdesignede skurvogn kørt fra Hirtshals til København, hvor hun slog lejr foran Udenrigsministeriet og fik både beskæftigelsesminister, ligestillingsminister og fagbevægelse og arbejdsgivere til morgenkaffe.

 

9. BOBLBERG er en online fællesskabsplatform, som danner ramme for at mødes i sociale fællesskaber. Der er mere end 170.000 brugere, som skaber nye sociale relationer med hinanden på kryds og tværs. Man kan søge alt fra en vandre-kammerat, en god ven/veninde, en træningsmakker, en reservebedste eller en ligesindet at tale med i en svær tid. Boblberg har et samarbejde med Røde Kors om at bekæmpe ensomhed og styrke mental sundhed samt sikre, at endnu flere danskere biler en del af fællesskabet.

 

10. Publikumsprisen: #VÆRDIGPSYKRIATRIFORALLE er en bevægelse skabt af overlæge med speciale i psykiatri, Mikkels Rasmussen, som tog initiativet til en happening på Christiansborg Slotsplads 1. juni 2019 under parolen #værdigpsykiatriforalle. På 18 dage fik Mikkel en følgeskare på mere end 5.300 mennesker, og happeningen blev en realitet og fik stor mediebevågenhed. Siden er bevægelsen fortsat sin fremgang og sit arbejde for at bryde tabu og stigmatisering i forbindelse med psykiatrien blandt andet på Folkemødet. Bevægelsens næste happening bliver en overrækkelse af en hemmelig gave til den nye regering ved Folketingets åbning.

 

Kilde: Fællessskabsprisen 2019

De ti priser, hvoraf de ni var udvalgt af en jury, og den tiende valgt ved afstemning på nettet, blev overrakt af tidligere vindere samt partnerne bag prisen. Partnerne bag Fællesskabsprisen er 3F, Dekra, Bedre Psykiatri, DFDS, ISS, Københavns Lufthavne, Københavns Professionshøjskole, Rema 1000 og Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen.

Nedenfor kan du et tidligere indslag fra TV 2 Lorry om fællesskabs-initiativet Børnebuddies, som netop har vundet Fællesskabsprisen 2019. 

Et nyt projekt i Storkøbenhavn med såkaldte frivillige

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik