Ildelugtende virksomhed får kontrolbesøg fra kommune

Trods gentagne besøg og tiltag er det endnu ikke lykkedes kompostvirksomheden Solum i Roskilde at standse de lugtgener, naboerne lider under.

- Det er sådan en stærk og sødlig lugt. Og når man står lige i vindretningen, så er den da ikke rar. 

Sådan lyder indrømmelsen  fra Christian Christensen, der er direktør for Roskilde-virksomheden Solum. De producerer vækstmedier - altså for eksempel muldjord til fodboldbaner, golbaner og haveejere i meget store mængder - 250.000 tons om året.

Men i en række tilfælde har produktionen medført kraftige lugtgener for naboerne, som igen og igen har klaget deres nød til Roskilde Kommune. Den forgangne sommer - og sidste weekend - var særligt slem.

Roskilde-borgerne klager voldsomt over problemet:

- Vi har flere gange vågnet om natten ved lugten - og så må vi op og lukke alt, had de rer åbent, for vi kan simpelt hen ikke holde den lugt ud, siger en af dem,  Helle Genske til TV 2 Lorry.

quote Det er en stærk og sødlig lugt

Christian Christensen, direktør, Solum

Roskilde Kommune har besøgt Solum 13 gange siden juli. Og på fredag kommer de igen - med et krav om, at nu skal forholdene være i orden.

- Når vi får henvendelser om lugtgener, så tager vi ud på tilsyn. Hvis vi lige har fået henvendelsen, så starter vi der, hvor man har ringet eller skrevet fra. Vi vurderer lugten. Og derefter tager vi ud i vindretningen fra virksomheden og undersøger, om vi kan lugte noget - og så skal vi vurdere, om det er en væsentlig gene, fortæller Bente Gjerulff, der er miljømedarbejder i Roskilde Kommune.

Organisk lugt

Hun beskriver lugten fra Solum som "organisk".

- Det er en lugt af haveaffald, der bliver nedbrudt, og det er jo store mængder, de komposterer, så der er selvfølgelig mere lugt end hjemme i en have med en kompostbunke, forklarer hun.

Solum har fået frist frem til mandag i næste uge, hvor de skal dokumentere, at de har løst problemerne.  Hvis ikke det er lykkedes, kan Roskilde Kommune i yderste tilfælde skride til en politianmeldelse. Men Bente Gjerulff siger samtidig, at hun har indtryk af, at Solum har gjort en indsats.

- De er i fuld krig med det, siger hun.

Kommunen kommer på kontrolbesøg allerede fredag og forventer et afsluttende besøg mandag.

Helt specielt denne sommer

Solums direktør, Christian Christensen understreger, at der som regel ikke er lugtgener. Men:

- Vi har boet i området i 30 år og har haft problemer fire-fem gange. Og denne sommer har været speciel for os - det må du meget gerne skrive. Det har været varmt, og det har været fugtigt. Og så har vindretningen meget ofte gået ind imod byen, siger han.

Problemet er, at de enorme kompostbunker skal vendes - eller stikkes -  som det også hedder.

Når det sker, får de komposterende materialer adgang til luften, og så strømmer den sødligt-organiske lugt op og er så kraftig, at det bliver en voldsom gene for folk, der bor i vindretningen.

Christian Christensen forklarer også, at vejret denne sommer har givet lugtgener også fra urørte bunker.

Direktøren siger til TV 2 Lorry, at virksomhedens bud på en løsning er en række biofiltre, der skal lægges hen over bunkerne med materiale, der komposterer. Biofiltrene består af færdigtkomposteret materiale, som dækker over det ufærdige materiale og dermed bremser lugten, når maskinerne stikker i bunkerne.

Lugtofre danner Facebook-gruppe

Folk i Roskilde er ganske trætte af situationen og har oprettet en Facebook-side, hvor de protesterer over lugtgenerne fra Solum.

quote Når det er særlig slemt, er man ved at kaste op

Birgit, Roskilde.

- Når man sidder i haven en sommeraften og vinden er i vores retning, så har man mere lyst til at gå indenfor, for man har ikke lyst til at sidde i sådan en stank, fortæller Christian Arendorf til TV 2 Lorry.

Solum modtager komposterbart materiale fra kommuner og genbrugsstationer. Og så tager det to år, før det er færdigttkomposteret. Virksomheden er Danmarks største producent af vækstmedier og har omkring 40 ansatte.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik