Ikonisk biograf rives ned: Filmnørd vil bygge en kopi

Stenløse Bio skal snart rives ned, men en filmnørd fra Kastrup vil genskabe biografen i sit kommende hjem. Nu har han sikret sig biografens originale bogstaver.

Stenløse Bio har i 59 år været med til at gøre Stenløse til noget særligt.

quote Jeg synes, at designet er så flot, at jeg vil lave min egen hjemmebiograf, hvor jeg vil genskabe facaden.

Lasse Lund

Med sit mærkværdige udseende ligner den ikke en klassisk dansk biograf. Man får nærmere tankerne hen på det vilde vesten i USA.

Men efter en påsat brand i biografen i 2016, havnede den på tvangsauktion, og nu skal den inden længe rives ned. Det ærgrer filmnørden Lasse Lund, der i mange år har drømt om at drive biografen selv.

Derfor har han besluttet at bygge en kopi af den ikoniske biograf. 

Her ses Lasse Lund, mens han tager bogstaverne ned fra den Stenløse Bio.
Her ses Lasse Lund, mens han tager bogstaverne ned fra den Stenløse Bio.
Foto: Privatfoto

- Jeg synes, at designet er så flot, at jeg vil lave min egen hjemmebiograf, hvor jeg vil genskabe facaden. Der er et eller andet med 50'er-stilen, film og mig. Jeg ville ønske, at jeg bare kunne tage indgangspartiet, men det er ikke muligt, når det er lavet af gasbeton. Jeg har stedet målt facaden op, og så håber jeg at kunne bygge noget, der udadtil er magen til, siger Lasse Lund.

Bogstaverne bruges i kopi

Nu er en vigtig sten faldet på plads i drømmen om at skabe en kopi af Stenløse Bio. Lasse Lund har nemlig fået bogstaverne "BIO", der hang på et skilt foran biografen, af ejeren. Derudover har han fået nogle af de originale lamper - kvit og frit. 

- Jeg syntes, det var værd at redde, siger han.

Nyheden om, at det originale skilt er tabt for Stenløse, faldt Egedals borgmester Karsten Søndergaard, Venstre, for brystet. Lokalavisen Egedal skrev en artikel om Lasse Lund, og den kommenterede borgmesteren på på Facebook:

"Jeg er glad for at skiltet bliver bevaret, men havde håbet det blev i Stenløse. Min parti- og byrådskollega Ole Hovøre kom med forslaget om at bevare "trekanten" med BIO-skiltet. Det kunne bruges som et kunstværk i byen. Ingen ville være i tvivl om, at det ville være et minde om Stenløse Bio. Jeg har været i dialog med ejerne af bygningen om forslaget, men kan se, at de har fundet en anden løsning. Det er ærgerligt", skriver borgmesteren. 

Når den gamle biograf rives ned, skal der bygges boliger på grunden.
Når den gamle biograf rives ned, skal der bygges boliger på grunden.
Foto: Privatfoto

Lasse Lund har siden kontaktet borgmesteren på mail, og han er villig til at gå i dialog med ham at bygge et mindesmærke. Fredag aften fik Lasse Lund in vitation fra borgmesteren om at mødes ansigt til ansigt.

- Jeg har jo målt hele facaden op, så vi kunne hurtigt lave et mindesmærke, siger Lasse Lund.

Inden Lasse Lunds biografprojekt bliver alvor, så skal han finde en grund, hvor han kan bygge sig et hus, som biografen skal være en del af. Han afviser ikke, at han vil genskabe biografen i Stenløse, hvis den rigtige grund byder sig.

Ikke for sjov

Lasse Lund planlægger at bygge biografen, så der er plads til mellem ti og 15 mennesker. Her vil han vise film til folk, der er særligt filminteresserede og lave små særarrangementer. 

Lasse Lund har en virksomhed, hvor han sælger effekter fra gamle film.
Lasse Lund har en virksomhed, hvor han sælger effekter fra gamle film.
Foto: Privatfoto

- Jeg har allerede en masse ting stående til biografen. Jeg har en masse gamle filmeffekter og blandt andet en popcornsmaskine. Og nu også bogstaverne, siger han. 

Sådan så Lasse Lunds gamle hjemmebiograf ud.
Sådan så Lasse Lunds gamle hjemmebiograf ud.
Foto: Privatfoto

Og selvom der er lang vej igen - og det bliver et milliondyrt projekt, så garanterer Lasse Lund, at det ikke bare er snak. Faktisk har Lasse Lund tidligere bygget et hus med en hjemmebiograf, hvor der var plads til fem mennesker.

- Folk, der kender mig, de ved, at jeg ikke siger sådan noget for sjov. Jeg gider ikke det normale. Jeg har også selv bygget min egen bil, siger han.

Når Stenløse Bio rives ned, skal der i stedet opføres boliger.

TV 2 Lorry besøgte de to lokale ægtepar, der drev biografen indtil 2011. De arbejdede alle gratis for at få det til at løbe rundt. Se med her:

 

Stenløse Bio historie

  • Stenløse Bio stod færdig i 1959.
  • Den blev bygget af murermester Sigurd Philipsen.
  • Biografen blev i familien indtil 2005. Herefter førte to lokale ægtepar biografen videre indtil 2011. Ægteparrene arbejdede selv i biografen, men fik ingen løn for det.
  • I 2011 overtog en lokal fra Veksø biografen.
  • I 2016 blev biografen brændt ned i en brand, som politiet mente var påsat.
  • Siden blev den solgt på tvangsauktion, og nu skal den rives ned.
Kilde: Lokalavisen Egedal

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik