Ikke sket i 108 år: Historisk bred konstituering i Frederiksberg

Frederiksberg har nu landet en konstitueringsaftale. Og den er historisk bred og lukker røde partier som Socialdemokratiet ind.

På Frederiksberg har De Konservative siddet på borgmesterposten i 108 år, men i år var den nær gledet ud af partiets hænder. 168 stemmer skilte blå og rød blok fra hinanden, og dermed var det på et hængende hår, at borgmester Jørgen Glenthøj generobrede titlen.

quote Vi vil alle det bedste for Frederiksberg – og vi løfter ansvaret sammen. 

Jørgen Glenthøj, borgmester på Frederiksberg, Kons.

Det meget tætte valgresultat har politikerne nu taget til sig. På rådhuset på Frederiksberg har man taget samarbejdshatten på, og partierne har nu indgået en historisk bred konstiuering.

Flertallet hos Det Konservative Folkeparti, Venstre og Liberal Alliance har helt utraditionelt inviteret  Socialdemokratiet med indenfor i varmen i konstitueringsaftalen. Radikale Venstre, som ellers havde lagt afstand til den borgerlige blok i år, er også en del af det nye flertal. 

- Vi vil alle det bedste for Frederiksberg – og vi løfter ansvaret sammen. Det understreger denne historisk brede konstituering, som allerede har lagt kimen til et konstruktivt samarbejde, siger Jørgen Glenthøj om aftalen.

Sådan fordeler udvalgsformandsposterne sig:

  • Borgmesterposten tildeles Det Konservative Folkeparti.
  • 1. viceborgmesterposten tildeles Venstre.
  • 2. viceborgmesterposten tildeles Socialdemokratiet.
  • Det Konservative Folkeparti får formandskabet for Kultur- og Fritidsudvalget, Bolig- og ejendomsudvalget, Socialudvalget og Sundheds- og forebyggelsesudvalget. 
  • Socialdemokratiet får formandskabet for Undervisningsudvalget
  • Det Radikale Venstre får formandskabet i Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalget
  • Venstre får formandskabet for By- og Miljøudvalget
  • Liberal Alliance får formandsposten for Børneudvalget
  • Enhedslisten får formandskabet for Ældre-  og Omsorgsudvalget.

Borgmester tog bestik af resultatet 

Radikale Venstre valgte i august at trække sig fra det borgerlige valgforbund, selvom partiet i 24 år har støttet De Konservative. I stedet slog partiet pjalterne sammen med den rød/grønne blok - og det gav partiet fremgang i år.

- Vælgerne har sendt et tydeligt signal, og jeg vil gerne anerkende Jørgen Glenthøj for at have taget bestik af resultatet og rakt hånden ud til en konstituering hen over midten. Jeg tror på, at den brede konstituering er det bedste udgangspunkt for nytænkning og et fordomsfrit samarbejde. Det lover godt for fremtidens Frederiksberg, siger partiets spidskandidat, Lone Loklindt.

quote Vælgerne har sendt et tydeligt signal, og jeg vil gerne anerkende Jørgen Glenthøj for at have taget bestik af resultatet og rakt hånden ud til en konstituering hen over midten.

Lone Loklindt, spidskandidat for Radikale Venstre

Også Socialdemokratiet er glad for aftalen, selvom magten var meget tæt på:

- Det historisk tætte valgresultat, hvor Konservative kun genvandt borgmesterposten med 168 stemmer på valgnatten viser, at Frederiksbergs vælgere har sagt nej til blå blokpolitik. Socialdemokratiet opfordrede derfor allerede på valgnatten til en bred konstituering, og vi er glade for, at der nu kommer en bred konstituering, siger den socialdemokratiske Michael Vindfeldt.

Liberal Alliance kunne tørre sveden af panden, da de borgerlige partier med nød og næppe fik flertal. 

- Jeg er naturligvis henrykt over, at det borgerlige flertal består. Det var tæt – for tæt. Hvad angår en bred konstituering finder jeg det fornuftigt nok, at samarbejde bredt, for mig handler det ikke om, hvem man samarbejder med, men hvad man samarbejder om, siger Laura Lindahl, Liberal Alliance.

Et nyt udvalg

Selvom Enhedslisten ikke er gået med i aftalen, får partiet alligevel en formandspost for det nyoprettede Ældre- og Omsorgsudvalg.

- Vi håber det brede samarbejde går videre end posterne, og De Konservative vil være med til at forbedre servicen inden for området. Vi vil ikke bare stiltiende administrere nedskæringer. Vi vil sige fra og stadig kæmpe imod forringelser inden for ældre og omsorg, siger Thyge Enevoldsen, Enhedslisten.

quote Vi vil sikre, at politikken på Frederiksberg holdes på sporet med lav skat og effektiv drift af kommunen

Jan E. Jørgensen, kommende viceborgmester, Venstre

Venstre understreger, at selvom konstutueringen er bred, så skal der ikke pilles ved de traditionelle Frederiksbergske værdier.

-  Sammen med Liberal Alliance vil vi sikre, at politikken på Frederiksberg holdes på sporet med lav skat og effektiv drift af kommunen. Vi er spændte på at se, hvordan Socialdemokratiet og særligt Enhedslisten vil forvalte de ansvarsfulde formandsposter. Vi er optimister og håber på et godt konstruktivt samarbejde, siger Jan E. Jørgensen, der bliver ny viceborgmester og beholder posten som formand for By - og miljøudvalget.

Aftalen forudsætter en godkendelse af en ny styrelsesvedtægt i kommunalbestyrelsen. Navnene på formændene for de enkelte udvalg offentliggøres, når de enkelte udvalg konstituerer sig selv den 15. januar.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik