ID-kontrollen ophørt: Det siger politikerne

I hovedstadsområdet er der flest positive politiske reaktioner på, at Sverige har valgt at ophæve grænsekontrollen over Øresund.

Sverige indførte i november 2015 grænsekontrol og i januar 2016 transportøransvar (krav om ID-kontrol) for passagertransport over Øresund som følge af tilstrømningen af flygtninge og migranter.

quote Vi har siden midten af 2015 kæmpet for en afskaffelse af ID-kontrollen. Det skader integrationen, antallet af togpassagerer er faldet, og det går ud over væksten. Derfor er det her overordentligt positivt.

Steen Christiansen, Formand, Greater Copenhagen & Borgmester, Albertslund, Soc.dem.

Grænse- og ID-kontrollen har siden deres indførelse medført halvt så mange tog og markant flere forsinkelser og aflysninger i togtrafikken over Øresund.

Her er et udvalg af politiske reaktioner ovenpå ophævelsen:

Frank Jensen, Overborgmester, København, Soc.dem.:

- Det er rigtig gode nyheder. Vi har i årtier arbejdet for et tæt samarbejde i Øresundsregionen, og der har ID-kontrollen virkelig været en sten i skoen. Det har gjort livet surt for pendlerne – og mange har droppet at pendle fra Sverige til Danmark på grund af lang og daglig transporttid.

- Jeg forstår godt, at svenskerne i 2015 var nødt til at bremse op for flygtninge og migranter. Men jeg er glad for, at det nu er slut. Vi har brug for, at vi to tæt beslægtede broderfolk nemt og uden forhindringer kan færdes mellem Sjælland og Sydsverige. Derfor er jeg meget glad for den svenske regerings melding

Steen Christiansen, Formand, Greater Copenhagen & Borgmester, Albertslund, Soc.dem.:

- Vi har siden midten af 2015 kæmpet for en afskaffelse af ID-kontrollen. Det skader integrationen, antallet af togpassagerer er faldet, og det går ud over væksten. Derfor er det her overordentligt positivt.

Lars Løkke Rasmussen, Statsminister, Venstre:

- Den svenske ID-kontrol har sat hele Øresundsregionen tilbage. Kontrollen har givet betydelige gener for pendlere og andre rejsende mellem Danmark og Sverige og er gået ud over den stærke dynamik, regionen har haft i årtier.‎ Det har ikke været sjovt at være vidne til.

quote Det er utrolig glædeligt, at den svenske regering nu har besluttet at ophæve ID-kontrollen. Det er en god dag. Nu kan vi som region uhindret fortsætte med at vokse og udvikle os i fællesskab.

Lars Løkke Rasmussen, Statsminister, Venstre

- Derfor er det også utrolig glædeligt, at den svenske regering nu har besluttet at ophæve ID-kontrollen. Det er en god dag. Nu kan vi som region uhindret fortsætte med at vokse og udvikle os i fællesskab.

- Jeg ser frem til, at forholdene for pendlerne, virksomhederne og alle andre i Øresundsregionen forbedres markant

Ole Birk Olesen, Transport- Bygnins og Boligminister, Liberal Alliance:

- Det er utrolig positivt, at Sverige nu har besluttet at ophæve ID-kontrollen på dansk jord. Vi har hele tiden set det svenske transportøransvar som hovedproblemet for pendlerne og for andre rejsende mellem Danmark og Sverige. 

- Med ophævelsen af transportøransvaret og aftalen fra sidste måned om muligheden for at gennemføre svensk grænsekontrol i toget over Øresund vil pendlerne opleve en markant forbedring. 

Sophie Hæstorp Andersen, Regionrådsformand, Region Hovedstaden, Soc.dem.: 

- Jeg er rigtig glad for denne her ophævelse. Det er helt fantastisk, at man nu er kommet så langt, og truffet den her beslutning. Vi har længe kæmpet på begge sider af Øresund for at få landenes regeringer til at lave en mere smidig grænsekontrol, så det er helt klart et skridt i den rigtige retning.

- Det gode er, at ophævelsen af ID-kontrollen betyder, at man kan genindføre Øresundstogene med 10-minutters drift og foretage grænsekontrollen i togene, og ikke på perronerne. Så selvom det ikke er den helt store fest, har jeg stadig armene oppe over hovedet i dag. 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik