Farvel til brændbart: I Køge er det slut med denne nemme løsning på genbrugspladsen

I Køge vil de øge den mængde af affald, som bliver genanvendt, og derfor fjerner de den populære container med småt brændbart.

I Køge siger de farvel til både småt og stort brændbart. Foto: Køge Kommune

"Nye tider - ny prioritering"

Sådan lyder overskriften for de nye tiltag i Køge Kommune, som skal øge mængden af affald, som bliver genanvendt.

I flere årtier har den hyper-populære container til stort og småt brændbart tjent landets borgere, og i en stor del af landet kan man fortsat finde den.

Men i Køge Kommune skal det nu være slut - og det allerede fra på torsdag den 27. september.

Mere sortering skal gøre kommune grønnere

Kommunen vil nemlig være grønnere, og for fremtiden arbejder de ud fra devisen: Genbrug frøst, genanvendelse før energiudnyttelse og til sidst deponering.

Læs også Bananfluerne vælter frem - sådan slipper du af med dem

- Den nye affaldssortering er en del af Køge Kommunes ambition om at blive endnu grønnere. Vi siger farvel til de gamle affaldssorteringer for at få en mere optimal behandling af affald i forhold til miljøet, siger Niels Rolskov, der er formand for Kilma- og Planudvalget i Køge Kommune.

Farvellet til den populære container-type betyder til gengæld, at der kommer flere containere på de to genbrugspladser i henholdsvis Køge og Bjæverskov.

 

  • Over 60% af det, som tidligere gik direkte til energiudnyttelse er flyttet til genbrug og anden behandling
  • Mængderne af genanvendt plast er næsten fordoblet
  • Mængderne af genanvendt pap er steget med cirka 50%
  • Mængden af tekstil til genanvendelse er mere end fordoblet
  • Mængden af træ til genanvendelse er steget med næsten 50%
Kilde: Køge Kommune

ARGO, som er affalds- og energiselskabet i Køge, opstiller nemlig containere til både tekstiler, bøger, indendørstræ og udendørstræ samt 'uegnet til genanvendelse'.

Sidstnævnte container er til sammensatte produkter og materialer, som ikke kan bruges igen. Eksempelvis en styrthjelm.

Politikere: Man skal nok vende sig til de mange containere

Hos politikerne i Køge anerkender man, at det vil tage tid at vænne sig til de øgede mængde kilde-sortering.

- Selvom vi alle lige skal vænne os til at sortere i de nye containere, er jeg sikker på, det er noget, alle kan bakke op om, da det jo er til gavn for et bedre miljø, siger Niels Rolskov i en pressemeddelelse.

Køge Kommune er langt fra den første kommune, som tager del i genanvendelses-eventyret. Til gengæld kan de stille sig på skuldrene af andre kommuner, som allerede har gjort sig erfaringer med mere sortering til genanvendelse.

- Indtil videre har oplevelsen været, at langt de fleste borgere gerne vil gøre noget godt for miljøet, og farvel til brændbart er blot et af mange tiltag, som er gennemført i de senere år. Jeg er sikker på, at også Køge Kommunes borgere tager godt imod udviklingen og støtter op om initiativet med hjælp og råd fra personalet på genbrugspladserne, siger Niels Hörup, Bestyrelsesformand i ARGO.

Læs også Kommune forklarer: Derfor flyder døde fisk rundt i Køge

Gode tegn fra andre kommuner

Kommunen ved endnu ikke, hvad effekten af tiltaget bliver, men i Roskilde og Lejre kommuner er det allerede slut med både småt og stort brændbart.

Her viser de foreløbige målinger, at over 60 procent af det materiale, der tidligere gik direkte til afbrænding nu er flyttet til genbrug og anden behandling.

  Foto: Køge Kommune

Farvel markeres

Den store farvel til småt og stort brændbart bliver markeret den 27. september klokken 12.00 på Køge genbrugsplads, hvor både Niels Hörup, formanden for ARGO og Niels Rolskov, formand for Klima- og Planudvalget i Køge Kommune, vil være med til at sende den sidste container afsted med småt og stort brændbart.Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik