I Hillerød kæmpes der om det varme vand

Et privat energiselskab vil suge varmt vand op fra undergrunden i Hillerød og omdanne det til energi. Men den idé er den lokale vandforsyning utryg ved.

Lige nu laver det private energiselskab E.ON. undersøgelser i Hillerød for at finde ud af, om det er muligt at suge varmt vand op fra undergrunden for derefter at kunne omdanne det til energi.

Men den lokale vandforsyning i Hillerød er ikke helt trygge ved de planer.

quote Nu har vi kæmpet i rigtig lang tid i Hillerød Forsyning for at få lavere miljørigtige priser. Det har vi ikke lyst til at sætte over styr.

Louise Colding Sørensen, formand for Hillerød Forsyning

I dag er det nemlig Hillerød Forsyning, som har retten til at hente varmt vand op fra undergrunden, og de synes fortsat, at energien under jorden skal være offentligt ejet. Forsyningen frygter nemlig, at borgernes varmeregning bliver dyrere, hvis licensen til at lave såkaldt "geotermi" ender på private hænder.

- Det ønsker vi ikke at byde vores borgere en gang til. Nu har vi kæmpet i rigtig lang tid i Hillerød Forsyning for at få lavere miljørigtige priser. Det har vi ikke lyst til at sætte over styr, siger Louise Colding Sørensen, der er formand for Hillerød Forsyning, til TV 2 Lorry.

"Geotermi er et virkelig godt add-on"

Geotermi er en speciel energiform, hvor varmen fra vand, der er to kilometer under jordens overflade, bruges til at danne billig varme over jorden. Når vandet så er koldt igen, løber det tilbage i jorden.

quote Hvis der er nogle der sidder et eller andet sted og er bange for, at vi bare borer på må og få i undergrunden og derefter sender regningen til varmeforbrugeren, så kan jeg sige, at det er ikke det, der er tilfældet.

Lars Van Hauen, innovationsdirektør i E.ON.

Men selvom Hillerød Forsyning har tilladelse til at bore i undergrunden, bruger den kommunaltejede koncern ikke sin licens. Derfor vil energiselskabet E.ON. gerne overtage Hillerød Forsynings licens, når den udløber om få år.

- Vi kan jo ikke forvente i Danmark, at solen skinner og vinden blæser hele tiden. Og i relation til det er geotermi et virkelig godt add-on, siger innovationsdirektør i E.ON., Lars Van Hauen, til TV 2 Lorry.

Skal ikke frygte højere varmepriser

E.ON regner med at kunne have en produktion igang indenfor de næste to år. Men selvom det koster mange penge at finde den varme vand i undergrunden, skal Hillerøds borgere ikke frygte stigende priser, siger selskabet. 

- E.ON. var ikke gået ind i det her samarbejde, hvis vi ikke havde en forventning om, at vi kan ende ud på den anden side med en varmepris, som ligger væsentligt under den varmepris, man kan levere og præstere i dag, siger Lars Van Hauen.

Kommer forbrugeren ikke til at betale for den risiko, I tager?

- Nej, det kan jeg sige med sikkerhed, at det gør forbrugeren ikke. Hvis der er nogle, der sidder et eller andet sted og er bange for, at vi bare borer på må og få i undergrunden og derefter sender regningen til varmeforbrugeren, så kan jeg sige, at det er ikke det, der er tilfældet.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik