I Allerød samles mænd med en baby på armen

Mænd på barsel kan savne at være sammen med andre mænd i samme situation. Det råder de bod på i Allerød.

Mødregrupper, hvor kvinder samles og snakker om alt mellem himmel og jord - men ikke mindst om deres små børn - er et veletableret fænomen i alle kommuner.

Til gengæld er der noget længere mellem tilsvarende grupper for fædre.

Det gør man nu noget ved i Allerød. Her har kommunen etableret grupper for nybagte fædre og deres babyer.

En af de deltagende fædre er Andreas Hesel, der er begejstet for at have fået muligheden.

- Det har virkelig været rart og dejligt at have en fast ting at se frem til hver uge. Noget der var planlagt som indhold til en dag, men hvor det stadig var simpelt nok til, at det ikke krævede særlig meget planlægning, fortæller han ifølge en pressemeddelse fra Allerød Kommune.

quote Det har virkelig været rart og dejligt at have en fast ting at se frem til hver uge

Andreas Hesel, far, Allerød

Og når Allerød Kommune har kastet sig ud i at skabe grupper for nybagte fædre, så hænger det sammen med, at mænd i stigende grad benytter sig af muligheden for at holde barselsorlov. Flere gør det - og de bruger længere tid på orloven.

Det skaber et behov for, at mænd på barsel kan møde andre mænd i samme situation.

Allerød Kommune startede med en pilotgruppe, hvor ordningen blev testet. Her var der ikke meget erfaringsgrundlag at arbejde med, så de deltagende mænd trådte på ny jord. Men nu er det blevet et fast tilbud, at mænd - når de går på barsel - får et tilbud om at komme ind i fædregruppen.

- Der er stor efterspørgsel på barselsgrupper for fædre, og det vil vi gerne imødekomme. Det er også en måde at anerkende fædre på lige fod med mødre som ligeværdige omsorgspersoner for barnet. Samtidig giver fædregrupper en mulighed for ”alene-tid” med andre fædre og børn i et socialt fællesskab, siger Louisa Kirstine Hyrdum fra Sundhedsplejen i Allerød.

Efter pilotgruppen stiftede Allerød Kommune tilbage i september en fast barselsgruppe for mænd, og den fortsætter med stor succes.

Der er udskiftning undervejs - nye mænd og deres børn kommer ind, når andre ender deres barsel og forlader gruppen.

Der er endnu langt mellem kommuner, der har faste tilbud til mænd på barsel, men mange steder kan man i sin kommune finde Facebook-grupper, der giver mænd med småbørn mulighed for at mødes.

Mænd på barsel

I 2017 opgjorde Danmarks Statistik, at nybagte fædre – uanset om de havde ret til barselsdagpenge eller ej – i gennemsnit var 25 dage på forældre- og fædreorlov i 2015 (hvor de nyeste data er fra.) 

Fædre med ret til dagpenge under barsel holdt i gennemsnit 31 dages barsel.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik