Foto: TV 2 Lorry

Hygiejnebombe - Afføring og snavs på psykiatriske centre

Det står skidt til med hygiejnen på hovedstadens psykiatriske centre. Ny kontrolrapport viser, at rengøringen er mangelfuld og kan medføre smittefare

Over halvdelen af lokalerne på Psykiatrisk Center Amager lever ikke op til hygiejnereglerne.  11 ud af 20 lokaler der blev kontrolleret var for beskidte til at leve op til hygiejnereglerne. Det skriver P4 København.

 

Også i Hvidovre og Hillerød halter det med hygiejnen.  I Hvidovre var det hvert tredje lokale, der ikke levede op til kravene og i Hillerød var det hver fjerde. Og den mangelfulde hygiejne kan udgøre en smittefare mener Hans Jørgen Kolmos, der er overlæge på mikrobiologisk afdeling på Odense Universtitetshospital.

 

- Man får de bakterier på sig, som ligger i omgivelserne, og dem kan man bære rundt på i lang tid samtidig med, at man nemt kan smitte andre.

Rengøringskontrollerne viser kun hygiejneniveauet lige efter rengøring, og det gør ifølge Hans Jørgen Kolmos problemet endnu større.

- Man måler ikke på, om der bliver gjort rent tilstrækkeligt ofte. Det er der ikke nogen standarder for. Så hvis man ikke består kontrollen, lige når der er gjort rent, så har man jo et helt basalt problem, siger Hans Jørgen Kolmos til P4 København.

Kontrollen skal sikre at rengøringen er god nok til at afbryde smitteveje og afværge patienter.

I den seneste hygienjekontrol, der fandt sted i efteråret 2015, dumpede 15 procent af de kontrollerede lokaler på hovedstadens psykiatriske hospitaler og afdelinger.

På Psykiatrisk Center Amager ligger det tal i den nye kontrol på 55 procent. Det er for højt mener pressekonsulent i Region Hovedstadens Psykiatri, Søren Geisler.  Men han mener også, at man bliver nødt til at kigge på, hvilken type patienter der bliver indlagt på Pyskiatriske Hospitaler.

- Rengøringsstandarderne er de samme i både det somatiske og det psykiatriske system, men der er stor forskel på indlæggelserne. Vores patienter udgør ikke akut infektionsfare, og de er indlagt i længere tid af gangen end i det somatiske behandlingssystem, siger Søren Geisler.

Region Hovedstadens Psykiatri vil nu følge op på om deres eksterne leverandører leverer godt nok.

- Vi er nødt til at sætte barren højt, hvad angår hygiejne, så det skal vi selvfølgelig sikre os, siger Søren Geisler.