Hvordan ser din hund ud, når den har ondt? Det vil dyrlæge kortlægge

Det er ikke altid til at se på hunden, at den har smerter, derfor vil dyrlæge fra Københavns Universitet kortlægge hundes "smerte ansigt".

Når King trækker sig hen i et hjørne og ligger helt stille, kan det være svært at vide, om det er fordi han er sur over at maden lader vente på sig eller om det er fordi han har ondt i tænderne eller andre steder. 

Som hundeejer kan det være meget svært at aflæse hunde såkaldte "pain face", oversat til dansk "smerte ansigt".

Hunde kan ligesom mennesker have smerter uden at vise tydelige tegn på det. Det forklarer dyrlæge Karina Bech Gleerup, Københavns Universitet. 

Hun har i samarbejde med professor i dyreadfærd, Björn Forkman fra KU, og med midler fra Agria Dyreforsikrings Forskningsfond sat sig for at undersøge, hvilke signaler hunden sender med ansigtet, når den har ondt.

- Et pain face er en bestemt mimik hos dyr, som er tegn på, at dyret har smerter. Kan man kortlægge de træk i ansigtet, som udgør et pain face hos hunde, så hjælper man hundeejere og ikke mindst de hunde, som potentielt set kan blive skånet fra lange perioder med smerter, siger Karina Bech Gleerup om intentionen med projektet i en pressemeddelelse. 

Sidste år præsenterede Karina Bech Gleerup resultaterne af et lignende forskningsprojekt, som handlede om pain face hos heste.

quote Kan man kortlægge de træk i ansigtet, som udgør et pain face hos hunde, så hjælper man hundeejere.

Karina Bech Gleerup

Resultaterne viste, at der er fem konkrete ændringer i hestens ansigtsmimik, når den har smerter. Projektet om pain face hos heste har bidraget til, at flere hesteejere opdager smerter i tide. Karina Bech Gleerup håber, at det nye projekt vil hjælpe hundeejerne på samme måde som hesteejerne:

- Jeg har modtaget rigtig god feedback siden mit første projekt. Mange hesteejere har fortalt mig, at de har brugt metoden til at vurdere, om deres hest skal til dyrlægen. Det har bidraget til, at smertefulde lidelser er opdaget i tide, fortæller Karina Bech Gleerup. 

Ifølge Karina Bech Gleerup er der store ligheder mellem dyr, når det kommer til udtrykket af smerter i et pain face. Hun forventer derfor, at det vil være muligt at kortlægge hundens pain face, og hun forventer også, at der vil være ligheder mellem heste og hundes pain face.

Karina Bech Gleerup regner med, at hun kan præsentere resultater af sit forskningsprojekt i 2019.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik