Hvor der er vilje, er der vej: 5-årige Ella løber Royal Run trods spastisk lammelse

Den nationale løbefest Royal Run har i år dedikeret et half-mile-løb på Frederiksberg Allé til nogle af Danmarks mest inspirerende idrætsudøvere.

5-årige Ella Lyngdorf har ikke altid kontrol over sin højre hånd og sit ene ben.

Hun lider nemlig af cerabral parese, hvilket betyder, at hun får spastiske bevægelser. 

Det er dog ingen hindring for hende at deltage i årets store løbefest. 

For under Royal Run har man dedikeret et særligt løb på 800 meter for parasport-atleter, og det er ingen sag for Ella sådan lige at gennemføre det.

Faktisk er hun selv ret overbevist om, at hun har vundet hele løbet, da hun glad bliver klappet i mål og får en medalje om halsen midt på Frederiksberg Allé. 

Vil vise andre, at man godt kan være med

Ella Lyngdorf går til Racerunning og atletik i ParaSport Frederiksberg, og det betyder, at hun løbetræner med en såkaldt racerunner. 

Det er en fusion mellem en cykel og et gangstativ, og så er det ovenikøbet en dansk opfindelse. 

Hun træner hver onsdag, og det er et særligt højdepunkt i hendes uge, forklarer hendes bedstemor Jette Sørensen.

Hun er taget med til Royal Run for at heppe på sit barnebarn.

-  Vi synes, det her (Royal Run, red.) er et fantastisk arrangement. Jeg synes, man skal benytte enhver lejlighed til at møde op og støtte klubben. Men også kippe med flaget og vise andre, at her er der et fantastisk tilbud for børn helt ned til fire-fem år, siger hun til TV 2 Lorry. 

 

Giver en følelse af fællesskab

Tanken bag half-mile-løbet for para-atleter er netop at sætte fokus på handicappedes mange muligheder for idræt i Danmark. 

Under paraden på Frederiksberg Allé har idrætsudøverne derfor ikke hvide Royal Run-trøjer på, som man har set den på Kronprinsesse Mary, men i stedet eget sportstøj.

Således kan man både se håndboldtøj, atletiktøj og fodboldtrøjer på deltagerne - og Ella, hun gennemfører såmænd i fleecetrøje og sommerskørt. 

Racerunning er særlig godt for hende, forklarer Jette Sørensen, fordi hun får trænet sin hånd, når hun både skal bruge den til at styre og bremse, mens benene arbejder.

- Og så har hun det jo sjovt. Og det giver hende en følelse af fællesskab med andre børn, siger hun. 

RaceRunning - en dansk opfindelse

Konceptet RaceRunning er udviklet af kørestolsracerne Connie Hansen og Mansoor Siddiqi, som manglede alternativer til baglæns kørestolsræs i 90'erne.

Den første RaceRunner lavede de af et gammelt cykelstyr, hjulene fra en barnevogn, støvsugerrør og ryggen fra en kontorstol. 

 

International Paralympic Committee har per 1. januar 2018 anerkendt RaceRunning som officiel parasportsdisciplin, og Connie og Mansoor har samtidig vundet Kulturministerens Parasportspris i Danmark.

Kilde: handivid.dk

Masser af alternative løbemuligheder

Mens para-rutens 800 meter lå på Frederiksberg Allé, så løb den officielle Royal Run-rute i år fra Nyhavn - og så enten 10 kilometer eller 1,6 kilometer, rundt i København og på Frederiksberg - til målstregen på Amalienborg Slotsplads. 

Der er dog også arrangeret et hav af andre såkaldte Royal Side Runs for at inkludere alle danskere i løbefesten. 

Virksomheder, skoler og børnehaver har således haft mulighed for at arrangere deres egne løb. 

I sidste uge overraskede Kronprins Frederik sammen med TV 2 Lorry en børnehave i Byparken i Tårnby.

I Lejre har man mandag tilmed løbet en tur med sin hund. Se bare i indslaget herunder:

 

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik