02:32

Hver morgen må ægteparret Tonni og Jane Rasmussen vaske deres øjne på grund af skimmelsvamp i deres rækkehus i Hvidovre. Video: TV 2 Lorry

Tonni og Jane er syge, men nægter at flytte fra skimmelsvamp-hus

I Hvidovre er flere beboere i rækkehuse blevet så syge af skimmelsvamp, at de har været indlagt på hospitalet.

Tonni Rasmussen byder indenfor i sit hjem på Dryadevej i Hvidovre, hvor skimmelsvamp er ved at nedbryde både hans og hustruen Jane Rasmussens helbred.

Vores øjne er røde og de svier. Først når vi har været i bad og brugt øjendråber om morgenen, så går det væk.

Tonni Rasmussen, Beboer, Dryadevej i Hvidovre

- Vores øjne er røde og de svier. Først når vi har været i bad og brugt øjendråber om morgenen, så går det væk. Jeg er også begyndt at få hovedpine, hoste og vejrtrækningsproblemer, siger Tonni Rasmussen til TV 2 Lorry. 

Jane og Tonni  Rasmussen fortryder bitterligt, at de for to år siden flyttede ind her i Lejerbos afdeling 83, for skimmelsvamp er en trussel for både helbreddet og økonomien i hele bebyggelsen. To huse er ved at blive totalrenoveret, og beboerne ved ikke, hvad der skal ske med de resterende 14 rækkehuse. 

-  To af husene stod tomme i seks år på grund af skimmelsvamp. Der blev intet lavet i husene. For to og et halvt år siden blev de så lejet ud igen. Men beboerne blev syge, fordi der stadigvæk var skimmelsvamp i husene, siger Tonni Rasmussen. 

Læs også 10 gode råd - sådan undgår du skimmelsvamp

Lejerne står for regningen

Det er Lejerbo, der står for administration og udlejning. Alligevel er det lejerne, der hænger på regningen, når håndvækerne river gulve, vægge og køkkener ned og bygger op på ny. Hverken Lejerbo eller selskabets forsikringsselskab vil betale.

Lejerbo ønskede i dag ikke at lade sig interviewe om skimmelsvampen i rækkehusene, som de administrerer. 

Læs også Asbest, støj og skimmelsvamp: Alligevel blev beboere ikke genhuset

"Det er ikke vores ansvar"

Næste uge møder Tonni Rasmussen ind til de første af mange undersøgelser på Hvidovre Hospital. Men selv om helbreddet skranter, ser de ikke andre muligheder end at vente.

- Det er jo ikke vores ansvar, at der er skimmelsvamp i husene. Nu må Lejerbo komme på banen og skaffe nogle penge til denne her renovering, så folk ikke bliver mere syge, siger Tonni Rasmussen.

Skimmelsvamp er ifølge en Bolius-undersøgelse årsag til indeklimaproblemer i 13 procent af alle huse og rækkehuse.