Hvidovre-borgmester lovede plejehjemspladser før sidste kommunalvalg: Nu udsat til 2027

En kuldsejlet plejehjemsudvidelse betyder, at Helle Adelborgs valgløfte ikke kan indfries. Venstre mener, man skulle have afsøgt alternativer.

Det skorter ikke på politiske løfter under en kommunalvalgkamp. Men samtidig er det også en god anledning til at se tilbage på, hvordan det så er gået med at indfri løfterne, siden vi senest var ved stemmeurnerne.

Med et voksende antal ældre i årene fremover, lovede en række borgmestre i vores område flere plejehjemspladser i 2017.

Blandt andet i Hvidovre, hvor den socialdemokratiske borgmester Helle Adelborg til TV 2 Lorry skrev følgende om sine visioner for den nu snart afsluttede valgperiode:

”Vi har fået udvidet kapaciteten på vores plejecentre, så der er plads til de ældre, som har behov for pleje og omsorg.”

Nu er det så tid til at gøre regnskabet for nye plejehjemspladser op.

- Jamen der er jo ikke kommet nogle i denne her valgperiode. Men jeg vil sige, at arbejdet for at skabe flere pladser på den lange bane, det er der arbejdet seriøst med, siger Helle Adelborg.

Ifølge en opgørelse fra Danmarks Statistik er antallet af plejeboliger til fortrinsvis ældre faktisk faldet en smule i Hvidovre fra 454 i 2017 til 449 sidste år.

Har du så indfriet dit valgløfte?

- Nej, det kan man jo ikke sige, hvis man går til valg på, at man vil skabe flere pladser. Men det der er vigtigt for mig, er hele tiden at holde fokus på, hvad ventetiderne er, og der kan jeg konstatere, når jeg kigger tilbage på denne her periode, at vi nu har nul venteliste, siger Hvidovre-borgmesteren.

Der blev givet mange løfter om ældreområdet for fire år siden, og vi har set på nogle af dem, som ikke blev indfriet. Eksempelvis er der ikke som lovet kommet flere plejehjemspladser i Hvidovre

Kritiseres for at afvise selvejende plejehjem

Både i Albertslund, Ballerup, Brøndby, Egedal, Fredensborg, Gentofte, Hillerød, Lejre og Vallensbæk lovede borgmestrene også opførelse af forskellige former for boliger til ældre over for TV 2 Lorry i forbindelse med valget i 2017.

Ifølge vores opgørelse er de løfter blevet indfriet i både Albertslund, Fredensborg, Hillerød og Vallensbæk, mens nye boliger til ældre er på vej i Ballerup, Egedal, Gentofte og Lejre. Kun i Brøndby og altså Hvidovre er projekterne slet ikke kommet i gang.

I Hvidovre havde Helle Adelborg kort før valget i 2017 faktisk politisk flertal for at opføre 60 nye plejehjemspladser som en tilbygning oven på det eksisterende plejehjem Dybenskærhave. Men plejehjemmets fundament viste sig ikke at kunne bære ekstra etager.

quote Det er som om, borgmesterpartiet en gang imellem luller sig ind i, at alt der ikke er rent kommunalt, vil de simpelthen ikke have noget med at gøre.

Charlotte Munch, borgmesterkandidat (V), Hvidovre Kommune

Hos Venstre ærgrer man sig over, at kommunen så ikke i stedet tog imod en fremstrakt hånd fra det selvejende plejehjem Søvangsgården, der flere gange har henvendt sig til kommunalbestyrelsen med ønsket om at udvide med otte pladser, hvilket der er plads til på plejehjemmets eksisterende matrikel.

- Det er som om, borgmesterpartiet en gang imellem luller sig ind i, at alt der ikke er rent kommunalt, vil de simpelthen ikke have noget med at gøre. Det synes jeg er enormt ærgerligt, siger Venstres borgmesterkandidat, Charlotte Munch, men borgmesteren afviser kritikken.

- Vi har fire plejehjem i vores by, og når jeg kommer ud på besøg, tænker jeg ikke på, om det er selvejende eller kommunalt. Vi vil rigtig gerne udvide på Søvangsgården, men det skal være til borgere med særlige behov, og det har de tidligere afslået.

Venstres borgmesterkandidat, Charlotte Munch, er bekymret for, om Hvidovre kommer til at mangle plejehjemspladser inden 2027.
Venstres borgmesterkandidat, Charlotte Munch, er bekymret for, om Hvidovre kommer til at mangle plejehjemspladser inden 2027.
Foto: Jens Jacob Juulsager / TV 2 Lorry

Nyt plejehjem forventes færdigt i 2027

På trods af manglende plejehjemsbyggeri i Hvidovre, er ventelisterne til en plads faktisk forsvundet siden seneste valg, og behovet forventes først at stige igen omkring 2026-27.

Derfor ønsker Helle Adelborg i stedet at lave et helt nyt plejehjem med 132 pladser ved Strandmarkens Fritidscenter.

Det forventes dog først at kunne stå færdig i 2027, og derfor er Venstre bekymrede for, at man inden da igen vil komme til at mangle plejehjemspladser.

quote Som borgmester skal man aldrig garantere noget, men man kan som borgmester have fingeren på pulsen hver dag, hver måned, hvert år for at sikre, at man er med på beatet.

Helle Adelborg, borgmester, Hvidovre Kommune (S)

- Den rettidige omhu mangler klart i det her projekt, og den har manglet siden 2017, hvor borgmesteren lovede de her plejehjemspladser.

Men risikerer man så ikke at stå med tomme pladser, indtil behovet opstår?

- Det er jo altid drønsvært at tidslægge, præcis hvornår man skal bruge pladserne. Men en mulighed kunne være, at man solgte nogle af pladserne til andre kommuner i mellemtiden. Man kan jo aldrig sige præcis på dagen, hvornår behovet opstår, og det ville være endnu mere ærgerligt, hvis vi står i 2027 og ikke har pladser nok til vores borgere her i kommunen, siger Charlotte Munch.

Borgmester Helle Adelborg understreger dog, at hun holder nøje øje med ventelister og befolkningsprognoser.

Men kan du så garantere, at der ikke kommer til at være mangel på plejehjemspladser frem imod 2027 i Hvidovre Kommune?

- Som borgmester skal man aldrig garantere noget, men man kan som borgmester have fingeren på pulsen hver dag, hver måned, hvert år for at sikre, at man er med på beatet, siger hun.

Antallet af borgere over 80 år i Hvidovre Kommune forventes, ifølge tal fra Danmarks Statistik, at vokse med godt 35 procent de kommende ti år.

Det er her ved Strandmarkens Fritidscenter, at borgmester Helle Adelborg ønsker at skabe et plejehjem med 132 pladser. Det kan dog først stå færdig omkring 2027.
Det er her ved Strandmarkens Fritidscenter, at borgmester Helle Adelborg ønsker at skabe et plejehjem med 132 pladser. Det kan dog først stå færdig omkring 2027.
Foto: Jens Jacob Juulsager / TV 2 Lorry

_

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik