Hver tredje dansker i job fravælger fagforening

Selv om arbejdsløsheden igennem de seneste år har været stigende, har fagbevægelsen ikke haft held til at overbevise flere danskere om at blive medlemmer af en fagforening.

Tværimod vælger stadig flere at stå udenfor, og tal viser, at en tredjedel af danskerne på arbejdsmarkedet i dag ikke er medlemmer af en fagforening. Det er et medlemsfald på over fem procentpoint siden 1995, fremgår det af tal fra LO, som Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier (FAOS) ved Københavns Universitet har bearbejdet.

Ifølge arbejdsmarkedsforsker og professor ved Aalborg Universitet Henning Jørgensen, som har forsket i, hvorfor danskerne vælger eller fravælger at organisere sig i faglige fællesskaber, vil den udvikling på længere sigt udhule den danske model.

»Særligt i perioden fra 2005 til 2009, hvor økonomien buldrede derudad, og man sagtens kunne klare sig uden sin fagforening, så man, at flere og flere valgte ikke at organisere sig. Det svækker den danske arbejdsmarkedsmodel, og tendensen ser ikke ud til at vende,« siger han.

Det er især de unge, der ifølge Henning Jørgensen ikke melder sig ind i fagforeningerne, når de kommer ud på arbejdsmarkedet.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik