Hver femte cyklist skal have nye lygter

Løst hængende lygter på cyklen bliver ulovligt fra den 1. november.

Hele 21 procent har lygterne hængende løst på cyklen efter mørkets frembrud, viser nye tal fra Trygfonden. Men det bliver snart forbudt. En ny lygtelov fra 1. november skærper kravene til synlighed, og så er det slut med "dinglelygterne".

- Mere end 20 procent af danskerne har lygter på cyklen, som bliver ulovlige 1. november. Og derfor vil vi gerne være med til at sætte fokus på, hvordan man bliver synlig i trafikken for at forebygge ulykker, siger områdechef for sikkerhed hos TrygFonden, René Højer.

Resultaterne kommer fra en ny undersøgelse, som har sat fokus på danskernes brug af cykellygter og reflekser i forbindelse med de skærpede regler for lys på cyklen.

Hver 4. voksne løber risiko med dårlige eller ingen lygter

Fremover skal lygterne sidde ordentligt fast på cyklen, lyse direkte frem og bagud og være synlige på minimum 300 meters afstand. Ellers kan det give en hilsen fra politiet på 700 kroner.

- Flere end halvdelen af årets ulykker i mørke med dræbte og alvorligt tilskadekomne cyklister sker fra november til januar. Så det er en farlig periode, cyklisterne går i møde, og derfor er det en rigtig god idé at huske

cykellygterne, råder han.

Hver fjerde voksne cyklist tager også den risiko. De cykler nemlig i mørke, selv om lygterne ligger hjemme. Og det er dumt, mener René Højer. For samme pris som bøden fra ordensmagten kan man nemlig købe et godt sæt cykellygter i stedet.

Øget trafiksikkerhed med fastmonterede lygter

- Vi ved fra et forskningsprojekt, at fastmonterede cykellygter øger trafiksikkerheden for cyklister. Fordelen er, at man aldrig glemmer at få dem med sig, og hvis man for eksempel vælger magnetcykellygter, skal man aldrig skifte batteri, siger René Højer.

Og 61 procent af cyklisterne har allerede taget det skridt og fået fastmonterede cykellygter på cyklen.

Og fra TrygFonden anbefaler man at få tjekket sine cykellygter hos cykelhandleren.

- Ét er bøden - det er slemt nok. Men det er endnu værre, hvis man kører rundt med lygter, som man tror er i orden. Det skaber falsk tryghed og øger risikoen for, at der sker noget i trafikken, siger René Højer.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik