Huspriserne fortsætter med at styrtdykke

Huspriserne faldt kraftigt i november, og udbudspriserne ligger stadig langt over salgsprisen viser nye tal.

Huspriserne fortsætter med at rasle ned i værdi. I november dykkede huspriserne med hele 2,1 procent i forhold til måneden før. Dermed ser det ud til, at boligpriserne endnu ikke har nået bundniveauet.

Fra november 2010 til november 2011 er huspriserne nu faldet med 8,5 procent, og der er fortsat ikke nogen udsigt til bedre tider for boligmarkedet lige om hjørnet konstaterer økonomerne.

Danske Banks cheføkonom, Steen Bocian, finder det meget bekymrende, at huspriserne aktuelt falder så voldsomt.

- Når vi kigger fremad, så forventer vi fortsatte prisfald på boligmarkedet. Men vi venter dog, at prisfaldene tager af i styrke i løbet af 2012, hvor de ekstremt lave renter må forventes at få en mere mærkbar effekt, siger Steen Bocian.

Danske Bank må dog nu "nedjustere" forventningen til huspriserne i 2012. Hidtil har banken ventet et fald på fem procent i forhold til 2011. Nu venter man, at priserne vil ligge mellem fem og 10 procent under 2011-tallet.

Cheføkonom i Handelsbanken Jes Asmussen kan heller ikke få øje på åbenbare positive tendenser i tallene. Priserne på ejerlejligheder og sommerhuse er ganske vist steget en anelse i november, men set over et helt året, har de også tabt værdi.

- Overordnet vidner dagens tal om et boligmarked, der fortsat har det mere end almindeligt svært, hvor selv ikke ultralave renter ser ud til at have nogen positiv effekt på situationen, konstaterer Jes Asmussen.

Det står også klart, at de udbudte priser fra hussælgerne slet ikke falder i samme takt som salgspriserne. Dermed er der blevet længere mellem køber og sælger, konstaterer direktør i Realkreditrådet, Ane Arnth Jensen.

I gennemsnit skærer sælger nu hele 14 procent af udbudsprisen. Det betyder, at et typisk hus sælges for en pris, der er 180.000 kroner lavere end udbudsprisen.

- Udbudsprisen på et typisk hus er i det seneste år skåret ned med cirka 90.000 kroner. Skulle udbudspriserne have fulgt handelspriserne, skulle der være skåret yderligere cirka 90.000 kroner af udbudsprisen, siger Ane Arnth Jensen.

Prisfaldet gør ondt på boligejernes formue, påpeger Jes Asmussen.

- Formuetabene siden parcelhuspriserne toppede i 2007 for landet som helhed fortsætter. De seneste tegn på en smule stabilitet i den økonomiske udvikling giver lidt fortrøstning med hensyn til, at vi ikke vil se fortsat lige så kraftige fald i huspriserne.

- Men for indeværende har vi dog svært ved at se, at der er udsigt til stigende priser på boligmarkedet, hvor også vanskeligere lånebetingelser er med til at holde markedet fastfrosset, fastslår Jes Asmussen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik