Hurtig hjælp til sindssyge tjener sig ind

Omfattende og hurtig behandling til alvorligt psykisk syge er bedst men også billigst, viser undersøgelse

Intensiv og hurtig behandling af unge med alvorlig psykisk sygdom er ikke bare bedst for patienterne. Men det er samtidig den billigste løsning.

Det viser overraskende beregninger fra Region Hovedstaden.

På to år opnår patienter med alvorlige psykoser som skizofreni langt større effekt af den intensive behandling, som går under navnet Opus, men som ikke er dyrere end standardbehandlingen.

Fem år efter behandlingsstart er den sundhedsmæssige gevinst ved Opus ikke meget større end ved standardbehandlingen, men omkostningerne ved Opus er fortsat betydeligt mindre.

Patienten knyttes til én fast behandler

- Opus giver hurtigere effekt for færre penge, fordi patienterne har mindre brug for at ligge på hospital og bo på institution. Man kan give megen ambulant behandling for de penge, som en hospitalsplads koster, siger professor i psykiatri ved Københavns Universitet og Region Hovedstadens Psykiatri Merete Nordentoft, som har ledet studiet.

Metoden har været brugt siden 1998 og retter sig primært mod skizofreni, som er en meget alvorlig psykisk sygdom med vrangforestillinger, og som rammer unge. De traditionelle behandlingsformer var ikke tilstrækkelige, da sygdommen typisk udløser store sociale, økonomiske og arbejdsmæssige problemer.

I Opus-behandlingen knyttes patienten til én fast behandler i et tværfagligt team, som består af fagfok som psykiatere, psykologer og socialrådgiver, ergoterapeuter og erhvervskonsulenter.

De pårørende inddrages systematisk

Også familien inddrages systematisk. Målet er effektivt og hurtigst muligt at adressere de mange forskellige problemer, som sygdommen med manglende virkelighedsfornemmelse trækker med. Det handler også om at skabe mulighed for en dag at vende tilbage til arbejde og uddannelse.

Merete Nordentoft mener, de nye beregninger viser, at Opus bør rulles ud i fuldt omfang i hele landet.

- I dag er det fortsat ikke alle unge med psykoser, der kan få behandlingen, og det bør det være, siger hun.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik