Hundredevis mødte op for at mindes 60 år gammel tragedie

I dag er det præcis 60 år siden, at "Danmarks Titanic' sank på sin jomfrurejse mellem Danmark og Grønland. De 95 ofre blev onsdag mindet i Holmens Kirke.

Hundredevis af mennesker var onsdag samlet i Holmens Kirke til mindegudstjeneste for de omkomne ombord på polarskibet Hans Hedtoft, der sank for præcis 60 år siden

Skibet på sin jomfrurejse mellem Danmark og Grønland efter at have ramt et isbjerg undervejs. Det vides fortsat ikke med sikkerhed, præcis hvor skibet sank, for vraget blev aldrig fundet.

Ombord på skibet var i alt 95 danskere, heriblandt 40 besætningsmedlemmer, der alle omkom i det, der betegnes som en af danmarkshistoriens største skibsulykker.

Læs hele historien om Hans Hedtoft-forliset her.

Det eneste, der blev fundet dengang, var en redningskrans, der drev i land i Island 8 måneder efter ulykken. Redningskransen har normalt hjemme i Qaqortoq – også kendt som Julianehåb. Men for at markere årsdagen er den blevet fløjet til København, hvor den midlertidigt er udstillet i Holmens Kirke, som det eneste fysiske bevis fra Hans Hedtoft.

Redningskransen er det eneste fysiske bevis fra Hans Hedtoft, der sank for 60 år siden.
Redningskransen er det eneste fysiske bevis fra Hans Hedtoft, der sank for 60 år siden.
Foto: Emma Moesgaard - TV 2 Lorry

- Det virker rigtig stærkt at se den, for det er en del af skibet, som vores fædre måske har set dengang, og det er jo, hvad vi har tilbage af dem, lyder det fra Sandra Vinding, som mistede sin far i ulykken.

Hun og Kirsten Sietam var børn for 60 år siden, da de fik overbragt den forfærdelige nyhed. Begge kvinder mistede deres fædre, der aldrig vendte hjem fra den skæbnesvangre skibsrejse.

Sandra Vinding og Kirsten Sietam mistede deres fædre for præcis 60 år siden, da skibet Hans Hedtoft sank på sin jomfrurejse.
Sandra Vinding og Kirsten Sietam mistede deres fædre for præcis 60 år siden, da skibet Hans Hedtoft sank på sin jomfrurejse.
Foto: Emma Moesgaard - TV 2 Lorry

- Jeg husker dagene omkring, da det skete. Jeg husker, da de kom og ringede på døren og sagde, at skibet var stødt på et isbjerg, men at man var i fuld gang med redningsaktion, så vi troede ikke det var så alvorligt. Ugen efter kom de så og sagde, at redningsaktionen var indstillet, fordi der ikke var noget at gøre, og at alle var omkommet, fortæller Sandra Vinding.

De to kvinder er rørt over det fremmøde, der onsdag var i Holmens Kirke, hvor hundredevis af mennesker mødte op for at mindes ulykken, heriblandt landets forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V).

- Man har kaldt den Danmarks Titanic, og det var en helt uforståelig ulykke der skete med et skib på jomfrurejse. Det er helt fantastisk. Det er ikke kun pårørende, der er kommet, men også folk, der har hørt om ulykken, som ønsker at være med til at markere dagen i dag, siger Kirsten Sietam.

Optagelser fra dengang Hans Hedtoft blev sat i vandet.
Og her er en optagelse fra dengang Hans Hedtoft lagde fra kaj.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik