muted

Hun sov i skrotbiler om natten og var butikstyv om dagen: - Jeg lavede 100.000 på en god dag

 

af Susanne Nielsen, TV2.dk

 

Artiklen optrådte første gang på TV 2 Nyhedernes hjemmeside.

 

24-årige ”Jasmin” fra Københavns vestegn fortæller, hvordan hun gennem tre år levede som professionel butikstyv.

Dagen startede med den sædvanlige rutine.

Hun vågnede ved 10-11-tiden og rullede en joint. Så tjekkede hun sms’er med bestillinger fra sine faste kunder og ringede rundt til vennerne. Dem, der kom først til mølle, samlede hun op. Så kørte de rundt og observerede. Det kunne være hvor som helst. København, Sjælland, Fyn. Så fandt de nogle butikker, og så rykkede de ind.

FAKTA OM "PARFUMEDRONNINGEN"

Interviewet med butikstyven "Jasmin" bringes i forbindelse med TV 2-dokumentaren 'Hvor er politiet?', hvori hun medvirker anonymt.

 

Mens tv-optagelserne blev lavet, afsonede hun en fængselstraf på ét år for omfattende butikstyverier og anden kriminalitet.

 

Efter løsladelsen i oktober 2018 har tv2.dk talt med hende igen.

 

"Jasmin" er et dæknavn, men hendes rigtige identitet er redaktionen bekendt.

 

'Hvor er politiet?' er en dokumentar i to dele, som handler om det lovløse Danmark, og som sendes mandag den 19. og torsdag den 22. hovember.

 

Første del af dokumentaren kan ses alllerede nu på TV 2 PLAY.

Sådan lyder det, når 24-årige "Jasmin" fortæller om sin hverdag, som den så ud indtil for et års tid siden. På det tidspunkt havde hun været fuldtids-butikstyv i over tre år, og hun havde tjent store summer på det. Omkring en million, anslår hun. Alene på parfumer.

Egentlig var det noget helt andet, hun havde drømt om. Ikke noget ekstraordinært eller luksuriøst, bare noget helt almindeligt, som de fleste danskere betragter som en selvfølge:

En fast base og en fast løn.

Men sådan skulle det ikke gå. I stedet levede hun som hjemløs og retsløs gennem tre år. 

Nu vil hun fortælle sin historie. Helt uden pis, som hun siger. Ved at åbne op om sin fortid giver hun sig selv et løfte om, at hun aldrig vil vende tilbage til en kriminel løbebane igen.

 
 
Foto: TV 2 / Privatfoto

Med sin historie ønsker hun samtidig at sætte fokus på den lovløshed, der ifølge hendes egne observationer har sneget sig ind i alle lag af samfundet, og som gør, at drenge helt ned til konfirmationsalderen kan gå rundt med 50-60.000 kroner i kontanter, som de har tjent på at sælge stjålne varer.

- Uanset hvad skal man ikke give folk så meget snor, som jeg har fået, mener Jasmin. 

Med "man" henviser hun primært til det danske politi og retsvæsen.

Dét, der skete den første gang, hun blev pågrebet i et større butikstyveri, fik hende til at miste tiltroen til ordensmagten. Det vender hun tilbage til.

Sat på gaden

Det begyndte ellers så godt.

Jasmin voksede op i en familie med kurdisk-tyrkiske rødder. Hun var den næstyngste i en børneflok på fem, med tre ældre søstre og en lillebror. I begyndelsen af hendes opvækst boede familien i Jylland, og senere flyttede den til Høje-Tåstrup vest for København.

24-årige "Jasmin" har indvilget i at fortælle om sit liv som butikstyv gennem tre år. Hun ønsker at være anonym og er derfor sløret på billederne. På fotoet befinder hun sig i Vestre Fængsel.
24-årige "Jasmin" har indvilget i at fortælle om sit liv som butikstyv gennem tre år. Hun ønsker at være anonym og er derfor sløret på billederne. På fotoet befinder hun sig i Vestre Fængsel.
Foto: TV 2 / Privatfoto

Da hun blev teenager, holdt hun sig på den pæne side af loven, på trods af at der var et råt miljø blandt de unge på den københavnske vestegn. Hendes erfaringer med kriminalitet begrænsede sig til lidt slikrapseri på vej hjem fra skole.

Men så gik det galt.

quote Kommunen ville tvangsfjerne min datter, men det ville jeg ikke. Så jeg sendte hende hjem til sin far i Tyrkiet

"Jasmin", tidligere butikstyv

Som 17-årig blev Jasmin tvangsgift med en fætter fra Tyrkiet, og hun blev sendt til landet for at tilbringe noget tid med ham. Ni måneder senere fødte hun en datter, og hendes forældre insisterede på, at svigersønnen skulle komme til Danmark. Så sagde hun fra. Hun ville skilles.

- Da jeg fortalte, at jeg var gået fra ham, smed de min datter og mig på gaden. Kommunen ville tvangsfjerne hende, men det ville jeg ikke. Så jeg sendte hende hjem til sin far i Tyrkiet, og så levede jeg videre på gaden.

Jasmin boede rundt omkring hos sine veninder og sov i deres biler. Hun måtte finde en måde at overleve på, og umiddelbart var det nemmest at tage ved lære af sine kriminelle venner.

muted

Boede i skrotbiler

De første tyverier, hun begik, var ren overlevelse, fortæller hun. Det var tøj og mad.

Hun husker stadig, hvor hårdt hendes hjerte bankede den allerførste gang, hun udførte et rigtigt butikstyveri. Det var i Bilka i Ishøj, hvor hun gik direkte hen og tog en taske med skulderstropper, sådan en ”grim én til 100 kroner”, som hun siger. Og så fyldte hun den ellers med tøj. Lige fra undertøj til strømper, bluser og bukser. Bare det mest nødvendige til eget forbrug.

Turen ud gennem kasserne gav hende koldsved, og de sidste 200 meter hen til udgangen føltes som to kilometer. Men så snart hun var kommet ud på gaden, var al angst forsvundet, og en følelse af tilfredsstillelse fyldte kroppen.

quote Jeg tror, jeg har stjålet den samme t-shirt måske 100 gange, fordi jeg kunne lide at gå med den

"Jasmin", butikstyv

Jasmin begyndte at bo i billige skrotbiler. Hun havde sine ting i bagagerummet, og så kørte hun rundt om dagen. Om aftenen parkerede hun et sted og sov på bagsædet. For at holde varmen lod hun motoren gå.

Butikstyven "Jasmin" er i gang med at stjæle benzin fra en Shell-tank på den københavnske vestegn.
Butikstyven "Jasmin" er i gang med at stjæle benzin fra en Shell-tank på den københavnske vestegn.
Foto: TV 2 / Privatfoto

Benzinen stjal hun på tankstationer, hvor hun fyldte tanken op og stak af uden at betale. Hun bekymrede sig ikke om, at hun selv og bilens registreringsnummer blev filmet af overvågningskameraer. For de biler, hun kørte i, var oftest lige blevet købt og endnu ikke omregistreret.

Det skete nogle gange, at hun vågnede ved, at en betjent bankede på ruden og spurgte, hvad hun lavede, og hvorfor hun havde motoren kørende? Indimellem blev hun taget med på stationen, men hun fik for det meste lov til at gå kort efter. Til gengæld fik hun konfiskeret flere biler, fordi hun ikke havde kørekort.

Livet som bil-nomade var meget turbulent. Jasmin vidste aldrig, hvornår hun næste gang ville blive opsøgt af politiet. Så hun kunne ikke have ret mange personlige ejendele liggende i bilen. I stedet for at vaske sit tøj stjal hun hele tiden noget nyt og smed det gamle ud.

- Jeg tror, jeg har stjålet den samme t-shirt måske 100 gange, fordi jeg kunne lide at gå med den, fortæller hun.

Det varede dog ikke lang tid, før tyverierne blev til andet og mere end bare overlevelse for Jasmin.

muted

Parfumedronningen

For hver dag, der gik, blev Jasmin mere og mere professionel og modig.

Hun fandt ud af, hvor alarmerne sad på tøjet, parfumerne, hårfarven, og hun lærte butikkerne at kende.

Nu var det ikke længere kun Bilka, Føtex og mindre supermarkeder, hun udså sig til sine tyverier. Hun begyndte at gå efter mere specialiserede butikker som Matas, der havde større mængder af let omsættelige og værdifulde varer. Især parfume.

Foto af stjålne parfumer, som "Jasmin" har lagt på Snapchat for at sælge dem til mulige kunder.
Foto af stjålne parfumer, som "Jasmin" har lagt på Snapchat for at sælge dem til mulige kunder.
Foto: TV 2 / Privatfoto

Hun havde brug for at skaffe penge til forbrug af blandt andet cigaretter, hash og benzin, og hun opdagede hurtigt, at hun kunne afsætte mange parfumer i sin egen omgangskreds.

- Jeg stjal for rigtig mange penge. Og solgte for mange penge. Måske stjal jeg 150 parfumer på en dag. 150 gange 200. Det er mange penge, lyder det fra Jasmin, der omtaler sig selv som ”Parfumedronningen”.

Men efter tre-fire måneder med salg til vennerne tænkte hun pludselig: Hvad fanden er det her, jeg laver?, siger hun.

Jasmin blev klar over, at hun kunne få meget mere ud af at sælge sine parfumer til andet end vennepriser.

Hun skulle finde nogle kunder, som var parate til at betale beløb, som lå tættere på udsalgsprisen. Hun fandt ud af, at hun kunne sælge en Chanel-parfume, der havde en butikspris på 1200 kroner, til omkring 5-600 kroner.

Der viste sig at stå masser af købere klar til aftage hendes tyvekoster – også personer, som hun ikke kunne drømme om ville være interesseret i hælervarer.

Lagde hælervarer ud på Snapchat

Via de sociale medier fik Jasmin udbredt kendskabet til hælervarerne til en meget større kundekreds.

- Jeg lavede en Facebook og en Snapchat, hvor jeg lagde billeder op. Så snart jeg havde varer fra en butik, lagde jeg dem ud på Snapchat, og allerede på vej til den næste butik var de solgt, siger hun.

quote Engang kom der en far med to børn i bilen, som gerne ville købe en iPad

"Jasmin", tidligere butikstyv

Køberne var fra alle sociale lag. Til Jasmins overraskelse var der også læger, advokater og andre velstillede borgere blandt kunderne, som ofte var interesserede i at købe tøj og ting til deres børn.

 

- Engang kom der en far med to børn i bilen, som gerne ville købe en iPad, fortæller hun.

Jasmin tjente nu så godt, at hun ikke længere behøvede at overnatte i bilen, men boede på hoteller hver nat. Hun skyder selv på, at hun har besøgt alle hoteller i København, lige med undtagelse af d’Angleterre, som hun ikke gad at bruge så mange penge på.

En fem liters vodka var også blandt de stjålne varer, som Jasmin satte til salg på Snapchat.
En fem liters vodka var også blandt de stjålne varer, som Jasmin satte til salg på Snapchat.
Foto: TV 2 / Privatfoto

Efterhånden blev tyverierne mere og mere organiserede, og Jasmin havde forskellige makkere, hun samarbejdede med, når hun kørte rundt på togt i landet for at udse sig de helt rigtige steder at slå til.

- Vi kørte rundt og observerede. Turen startede måske i Nordsjælland, og op ad dagen kunne vi pludselig ende et sted i Jylland, siger hun og fortsætter.

- Det var oftest sådan, at vi havde hver sit speciale. Så én for eksempel kunne fjerne alarmer, én kunne brække døre op, og én kunne distrahere. Alle havde en rolle under tyveriet, og når vi gik ud, var det dén med varerne, der gik først, så de andre kunne distrahere, hvis der skete noget.

Sortimentet af stjålne varer blev nu udvidet fra parfumeflasker og mærkevaretøj til store mængder af elektronik som telefoner, droner og iPads. Elgiganten og Power var populære mål for Jasmin og hendes kumpaner.

- På selve tyveriet lavede jeg 80-90.000 kroner, hvis ikke over 100.000 på en god dag, siger hun.

Politiet lod hende gå - gang på gang

For Jasmin eskalerede butikstyveriet i en sådan grad, at det stort set var det eneste, hun foretog sig. Hun kørte på togt næsten hver eneste dag og holdt kun indimellem fri i weekenden.

POLITIET FORHOLDER SIG TIL KRITIKKEN

Historien om "Jasmin" er et eksempel på det problem, som mange butiksejere i Danmark hævder, at de oplever med organiseret butikstyveri.

 

Denne problemstilling undersøges nærmere i TV 2-dokumentaren 'Hvor er politiet?', hvor der rettes en kritik af politiets indsats overfor butikstyvene.

 

I dokumentaren får en række politifolk mulighed for at forholde sig til den generelle kritik. Men ikke specifikt til "Jasmins" sag.

 

TV 2 Dokumentar har været i kontakt med Jasmins advokat for at få bekræftet hendes historie.

 

Første del af 'Hvor er politiet' vises mandag kl. 20.00 på TV 2 og kan ses nu på TV 2 PLAY

Det, der var begyndt som ren og skær overlevelse, var endt med at være en form for afhængighed. En sygdom.

- Jo mere, jeg kunne stjæle, jo gladere blev jeg for mig selv. Jeg følte, at jeg kunne gøre noget. Det var det eneste, jeg tænkte på. Min datter var i Tyrkiet, og hvis jeg skulle tænke på det, ville jeg knække sammen, erkender hun.

Med så mange tyverier på samvittigheden kunne det ikke undgås, at hun med jævne mellemrum blev opdaget af butiksdetektiver. Men det var forsvindende få gange i forhold til de værdier, hun stjal for.

Den første gang, hun blev pågrebet af en detektiv, var hun på vej ud af en Matas-butik. Og i dén situation blev hun meget bange.

 

- Helt ærligt, så troede jeg, at jeg ville komme i fængsel. Jeg blev ført over på et kontor, og de ringede politiet op. Jeg tror, jeg havde stjålet for over 20.000 kroner. Men politiet havde ikke tid til at komme. Så jeg opgav bare et falsk cpr-nummer, som de skrev ned på anmeldelsen, og så kunne jeg gå videre, forklarer hun.

quote Hvis det var i Tyrkiet, havde jeg fået tre-fire års fængsel. Minimum.

"Jasmin", tidligere butikstyv

I de tilfælde, hvor Jasmin rent faktisk blev anholdt af politiet og taget med på stationen, fik det heller ingen konsekvenser.

- Politiet har anholdt mig og ladet mig gå, anholdt mig og ladet mig gå – om og om igen. Selv om de kunne se alle de forhold, jeg havde i mit kriminalregister. Det er jo ikke normalt, siger hun og tilføjer.

- Hvis det var i Tyrkiet, havde jeg fået tre-fire års fængsel. Minimum.

Stjal på bestilling

Mængden af de varer, som Jasmin og hendes skiftende makkere fik med sig fra et enkelt tyveri, blev større og større. Det var hele paller, de tømte, når de for eksempel fik adgang til butikkernes bagindgange eller lagre.

Det betød, at de nu også kunne arbejde på bestilling fra blandt andet kioskejere og grønthandlere, som var interesserede i at sælge de stjålne varer videre i deres egne butikker.

Kaffe, Nescafé, Marabou-chokolade, Ritter Sport, Red Bull, deodoranter, tyggegummi, barberskrabere og nødder var, ifølge Jasmin, nogle af de efterspurgte varer. Derimod ikke chips, som var billige i forvejen. Kun de dyre ting.

- Jeg har ramt 1000 Marabou og 500 poser kaffe. Det kommer an på, hvor meget jeg arbejder. Hvor meget jeg vil. Hvis mine kunder kan købe det for 5 kroner stykket af mig, frem for 12 kroner med moms, så er det bedre for dem og for mig, konkluderer hun.

Det foregik oftest sådan, at Jasmin fik bestillinger per sms eller en opringning om formiddagen, og så leverede hun varerne om aftenen.

 

Men det var ikke kun de professionelle forretningsdrivende, som sendte ”indkøbslister” til Jasmin. Hun har også oplevet at få bestillinger fra private. For eksempel mødtes hun med en advokat, som købte et Hugo Boss-jakkesæt af hende.

- Det kom bag på mig, for han fortæller jo, hvem han er, og siger, at hvis jeg kan skaffe flere, så skal jeg bare ringe til ham. Han arbejder for systemet, og det giver ingen mening, men det er fint for mig, lyder det fra Jasmin, som desuden har haft læger, pædagoger og sagsbehandlere blandt sine aftagere.

Overleveringen af varerne er ofte foregået på en parkeringsplads, i en p-kælder, på en tankstation eller nede ved stranden.

Dommen

I over tre år levede ”Parfumedronningen” fra Københavns vestegn højt på butikstyveriet. De mange penge, som hun tjente på tyvekosterne, brugte hun blandt andet på hoteller, biler, mad, kasinoer og på at sende ned til sin datter i Tyrkiet.

Men i efteråret 2017 gik den ikke længere. Fælden klappede, Jasmin blev anholdt og fik en dom på et års ubetinget fængsel. Det var dog ikke butikstyveriet, der førte til anholdelsen, men en færdselsforseelse.

Dommen lød på 157 forhold, heraf var langt de fleste benzintyverier og kun nogle få sigtelser for butikstyveri.

 
 
Foto: TV 2 / Privatfoto

Endelig fik Jasmins kriminelle livsstil konsekvenser, og hun blev indsat til afsoning i Vestre Fængsel. Til stor lettelse for hende selv.

- Jeg ville ønske, de havde stoppet mig noget før. Så jeg kunne få hjælp i fængslet, siger Jasmin og fortsætter.

- Jeg beskylder ikke nogen for noget, men som borger har man ret til mange ting, og det har jeg ikke fået fra min kommune. Måske hvis jeg havde fået hjælp og et sted at bo, dengang jeg havde brug for det, var det ikke endt som en sygdom.

En måned efter løsladelsen: Sådan går det nu

Den 18. oktober 2018 blev Jasmin løsladt efter at have afsonet hele sin dom.

Hun synes selv, at fængselsopholdet har hjulpet hende til at reflektere over, hvad hun har gjort, og hvad hun ønsker i sit liv nu.

- Jeg er blevet voksen og moden, og jeg kan godt se konsekvenserne for mig. Jeg kan også se, hvor meget jeg er gået glip af og har mistet i mit liv. Og jeg kan se, hvor meget jeg har mistet af mig selv, og hvilket menneske jeg er blevet. Jeg er jo blevet hård og kontant. Der er ikke så meget at snakke om. Men jeg er stadig menneskelig, heldigvis.

Selv om hun på det personlige plan er nået til nogle erkendelser og fortryder sin kriminelle fortid og sin grådighed, har hendes praktiske livssituation ikke ændret sig ret meget, i forhold til hvor hun var før fængslingen.

quote Jeg vil ikke være kriminel mere, men jeg er bange for, hvad der kommer til at ske

"Jasmin", tidligere butikstyv

På trods af at hun efter eget udsagn var blevet lovet en lejlighed, når hun blev løsladt, har hun stadig ikke noget sted at bo. Hun må derfor igen søge husly rundt omkring hos gamle venner og bekendte. Hun har ingen indtægt, og hun er ikke begyndt på den uddannelse på Kokkeskolen, som hun håbede på at kunne starte på umiddelbart efter løsladelsen.

I stedet må hun væbne sig med en tålmodighed, som hun ikke har, og vente på, at hun får den lovede kontanthjælp per 1. december. I mellemtiden doper hun sig med hash, så hun ikke falder for fristelsen til at begynde på tyveriet igen.

- Jeg vil ikke være kriminel mere, men jeg er bange for, hvad der kommer til at ske.

Jasmin tager en dyb vejrtrækning. Hun hiver ærmerne på sin sorte hættetrøje op over albuerne, og på den venstre underarm afsløres en række tydelige ar, der ligger som streger tværs over huden.

På spørgsmålet om, hvad der er vigtigst for hende lige nu, svarer hun:

– At jeg får mit eget sted at bo, min egen base. Hvis bare jeg har tag over hovedet, så finder jeg ud af det.

Første afsnit af dokumentarserien 'Hvor er politiet?' om det lovløse Danmark kan ses allerede nu på TV 2 PLAY - eller mandag den 19. og torsdag den 22. november kl. 20.00 på TV 2.