Hovedstadskommunernes sammenhold smuldrer

34 hovedstadskommuner gik tidligere i år sammen i "Stop Forskelsbehandlingen". Målet var at trække udligningskroner fra vest til hovedstadsområdet. Nu overvejer Halsnæs at forlade samarbejdet.

På borgmester Steffen Jensens kontor i Halsnæs hænger der flere plakater med fodboldklubben Liverpool.

En viser klubbens motto. You'll never walk alone - du går aldrig alene.

Det er dog lige præcis hvad Halsnæs-borgmesteren overvejer at gøre. 

Halsnæs-borgmester Steffen Jensen truer med at forlade fælles front mod udligningsreformen.
Halsnæs-borgmester Steffen Jensen truer med at forlade fælles front mod udligningsreformen.
Foto: TV 2 Kosmopol

Indtil nu har han stået skulder ved skulder med borgmesterkollegerne i et forsøg på at få flere udligningskroner til hovedstadsområdet. Nu overvejer han enegang.

-  Som situationen er nu, hvor vi skal spare så mange hænder i vores kommunale system, har jeg svært ved at forstille mig, at byrådet kan bakke op om den ordlyd, der er i det samarbejde, siger den socialdemokratiske borgmester til TV 2 Lorry.

Burde få 115 millioner i udligning ifølge beregning

I sidste uge meldte Halsnæs ud, at de skal spare 70 millioner kroner og fyre op til 140 medarbejdere på grund af en kuldsejlet økonomi.

Netop den stramme økonomi - med en lav kassebeholdning - er en af årsagerne til den opsigtsvækkende udmelding. Halsnæs føler sig forbigået i den kommunale udligning.

Ifølge en opgørelse lavet af fire midtjyske kommuner burde Halsnæs hvert år få 115 millioner mere i udligning, end de får i dag.

- Vi ser et tilskudssystem, der tilgodeser de allerrigeste kommuner, der i forvejen har rigtig mange penge. Og så er der nogle kommuner som vores heroppe, der ikke har særlig mange penge, men har mange udgifter til det sociale område. Det synes vi ikke rigtig er rimeligt, siger Steffen Jensen. 

Halsnæs er utilfredse med mængden af udligningskroner. Kommunen burde modtage langt flere, mener man.
Halsnæs er utilfredse med mængden af udligningskroner. Kommunen burde modtage langt flere, mener man.
Foto: TV 2 Kosmopol

To sider af Nordsjælland

I nabokommuen Frederikssund mener borgmesteren, at det er vigtigt for hovedstadsborgmestrene at stå sammen om at få trukket flere udligningskroner til fra Jylland.

Men han påpeger, at der kan være grund til at se på fordelingen internt imellem hovedstadskommunerne.

- Det burde vi kunne være voksne til at se på inde i vores egen kreds. Der er utrolig forskel på kommunerne også i Region Hovedstaden. Der er en tendens til, at så snart man siger Nordsjælland, så tænker man, at det er bare rige kommuner, men det er vi altså ikke - i hvert fald ikke Frederikssund eller Halsnæs, siger Frederikssunds borgmester, John Schimdt Andersen fra Venstre. 

John Schimdt Andersen, der er borgmester i Frederikssund, er lydhør for ændringer.
John Schimdt Andersen, der er borgmester i Frederikssund, er lydhør for ændringer.
Foto: TV 2 Kosmopol

I Halsnæs står det da heller i mejslet i sten, at kommunen forlader samarbejdet. Såfremt de 33 andre borgmestre er klar til at gå i dialog, så sætter borgmester Steffen Jensen sig gerne til forhandlingsbordet.

- Vi vil da overveje situationen, hvis der kommer noget nyt på bordet. Jeg er da sikker på, at de ringer en af dagene og vi inviterer ind til et møde og vi kigger på, hvad et sådant arbejde kunne indeholde. Men vi kan ikke gå med til et samarbejde, der hedder, at vi skal have mindre udligning, siger Steffen Jensen. 

Skæv fordeling internt

Halsnæs undrer sig især over, at otte andre hovedstadskommuner har så stor kassebeholdning, at de sagtens kunne betale hele deres gæld. Samtidig modtager flere af netop de kommuner udligningskroner og tilskudskroner.

- Egentlig synes jeg ikke, det er sund fornuft. Så må man lave det om, så de vanskeligt stillede kommuner egentlig får de penge, de oprindelig var beregnet til, siger Steffen Jensen.

Ifølge borgmesteren har mange landspolitikerne ikke opfattet, at Halsnæs både har høje sociale udgifter og mange borgere, der kræver pleje.

- Der er ingen tvivl om, at det der er det rige Nordsjælland, siger Halsnæs borgemster til TV 2 Lorry.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik