Foto: Morten Juhl / Scanpix

Hovedstadens kræftpatienter får Nordens bedste strålekanoner

Region Hovedstaden har netop underskrevet en ordre på 323 mio. kroner på nyt udstyr. Det er et kvantespring for behandlingen af kræft, lyder det.

Patienterne i Region Hovedstaden får snart den mest avancerede strålebehandling for stort set alle kræftformer. Sådan lyder det fra Jens Gordon Clausen, der er koncerndirektør i Region Hovedstaden, i en pressemeddelelse fra regionen.

Region Hovedstaden har netop sagt ja til at bruge 323 mio. kroner på 17 nye strålekanoner, der skal indfases over de næste fem år.

Læs også Nye superscannere skal redde liv på Herlev Hospital

- De vil også være en enorm katalysator for kræftforskningen til gavn for patienter i både Region Hovedstaden og resten af verden, siger Jens Gordon Clausen i pressemeddelelsen.

Nordens bedste teknologi

Ifølge cheffysiker på Rigshospitalet Jens Peter Bangsgaard sikrer de nye strålekanoner regionens kræftpatienter får den bedst mulige strålebehandling internationalt.

- Strålekanonerne sikrer vores patienter adgang til de allernyeste teknologier indenfor strålebehandling. Med MR-strålekanonen vil vi kunne tilbyde strålebehandling til patienter med kræfttyper, som vi ikke tidligere har kunnet behandle. Region Hovedstaden bliver førende i Norden indenfor strålebehandling, siger han i pressemeddelelsen.

Læs også Ny teknologi skal forhindre slagtilfælde

Region Hovedstaden har i dag 21 strålekanoner til kræftbehandling på Rigshospitalet, Herlev og Gentofte Hospital, men 70 pct. af dem er mere end 10 år gamle. Der er derfor et stort behov for snart at få udskiftet dem.

- Den nye teknologi giver helt nye muligheder for kontrol af kræft, for eksempel i bugspytkirtlen, der i dag ikke kan opereres. Med den nye teknik vil vi være i stand til med meget høj præcision at kunne se både kræftknuden og det organ, der skal skånes. Det betyder, at vi kan give en skånsom, helbredende behandling, der ellers ikke er mulig, siger cheffysiker på Herlev og Gentofte Hospital Brian Holch Kristensen.

Installationen af den nye teknologi påbegyndes i 2018.