Hoteller skal bruge færre stykker tøj

Tekstilforbruget på hotellerne i København sætter sit aftryk på miljøet. Nu rådgiver kommunen om miljøvenlig tekstilhåndtering.

København er en populær turistby for både udlændinge og danskere, men forbruget af sengetøj, håndklæder og uniformer på de Københavnske hoteller skader miljøet.

quote Tøj skal ikke destrueres, hvis det ikke fejler noget, og det behøver det ikke nu.

Cecilie Belling Thomsen, CSR-ansvarlig på Clarion Hotel Copenhagen Airport.

Derfor rådgiver Københavns Kommune nu byens hoteller om, hvordan de kan mindske deres miljøforurening.

Tekstilproduktion er én af de største miljøbelastende processer på verdensplan, og med 10 millioner overnatninger i København om året bliver der brugt masser af tøj.

Hvert år sender de Københavnske hoteller nemlig cirka 480 ton tekstiler i cirkulation, og hvert år køber hotellerne omkring 121 nye tons tekstiler.

Men heldigvis findes der gode råd til, hvordan hotellerne kan få en mere bæredygtig virksomhed - og det er dem, Københavns Kommune nu har kortlagt og samlet i en guide til hotellerne.

Gode råd er billige

I forbindelse med udarbejdelsen af de miljøvenlige råd til hotellerne, har Københavns Kommune udarbejdet en rapport, der beskriver effekten af hotellernes tekstil-cirkulation.

Kort om kommunens råd til hotellerne:

Den viser blandt andet, at gæsterne hvert år lader 10 tons tøj blive på hotellerne. De store mængder tøj er tidligere blevet afleveret til Politiet, hvor det så er blevet destrueret, da Politiet ikke har ressourcer til at gennemgå hvert stykke tøj for personfølsomme oplysninger, som for eksempel ID-kort.

Men det skal være slut med at destruere tøj, der ikke fejler noget. I hvert fald på Clarion Hotel Copenhagen Airport, der blev opmærksom på det store ressourcespild efter at have læst rapporten:

- Én af vores medarbejdere fik den idé, at vi kan indsamle tøjet og give det til det lokale herberg, så andre kan få gavn af det. Men det må vi selvfølgelig kun, hvis vi har fået lov af gæsterne, siger Cecilie Belling Thomsen, der er CSR-ansvarlig på Clarion Hotel Copenhagen Airport.

- Derfor hænger der nu en bøjle med et skilt på værelserne, som gæsterne kan hænge deres tøj på, hvis de ikke har plads til det i kufferten på turen hjem. Tøj skal ikke destrueres, hvis det ikke fejler noget, og det behøver det ikke nu, lyder det fra Cecilie Belling Thomsen.

Produktion af sengetøj, håndklæder, badekåber og uniformer belaster miljøet. Derfor kigger Københavns Kommune nu i samarbejde med hotelbranchen på muligheder for at mindske belastningen. 
Produktion af sengetøj, håndklæder, badekåber og uniformer belaster miljøet. Derfor kigger Københavns Kommune nu i samarbejde med hotelbranchen på muligheder for at mindske belastningen. 
Foto: Clarion Hotel

Del af EU-projekt

Rapporten er en del af Københavns Kommunes deltagelse i EU-projektet Urban Waste, der i korte træk handler om affaldsforebyggelse og strategier til at håndtere affald i europæiske byer med meget turisme.

Derfor glæder det også den stedfortrædende teknik- og miljøborgmester i Københavns kommune, Karina Vestergård Madsen, Enhedslisten, at man nu også kigger på hotelbranchen:

- Det er fantastisk som både københavnere og turister bruger og nyder byen. Det giver liv og mangfoldighed, og turisterne skaber en masse arbejdspladser og indtægter. Men det lægger også pres på byens ressourcer og natur, siger hun og tilføjer:

- Derfor er vi nødt til over en bred kam at arbejde for mere bæredygtighed, så vi passer godt på København og undgår de miljøproblemer, som masseturismen har medført mange andre steder i verden.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Miljø

20_percent

playOmstridt solcellepark droppes - naboklager har ikke haft betydning, siger udvalgsformand

brand solum roskilde drone

playKæmpe affaldsbrand næsten slukket - brandvæsenet er dog langt fra færdige

breddam 2

Råstofplan fra Region H møder kritik: ”Vi ender som en hullet ost”

Movias busstoppesteder

Vestegnskommune bliver en af landets første med 100 procent fossilfri busser

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere