Hospitalsafdeling forventer dobbelt så mange dehydrerede ældre

Overlæge opfordrer pårørende til at sørge for, at ældre får rigeligt med mad og drikke.

Flere ældre mennesker må i disse varme tider en tur på sygehuset, fordi de ikke får drukket nok væske.

Det gælder især Frederiksberg og Bispebjerg Hospital, hvor man på akutområdet lige nu har et større flow af skrøbelige, ældre borgere som følge af dehydrering, fortæller ledende overlæge på akutmodtagelsen, Ann Kathrin Demény, til TV 2 Lorry.

Hun vurderer, at cirka en tredjedel af patienterne, som lige nu er indlagt på akutmedicinsk afdeling er helt eller delvis ramt af væskemangel.

- Dette tal kan forventes at stige til op mod 50-60 procent, altså en fordobling, i det kommende døgn, siger Ann Kathrin Demény.

quote Vi opfordrer til, at pårørende til ældre medborgere er opmærksomme

Ann Kathrin Demény

Til sammenligning har afdelingen på en ”normal” varm sommerdag cirka 10-15 procent indlagte patienter grundet dehydrering, eller deraf afledte følgestilstande, forklarer hun.

- Mange af disse borgere kommer fra eget hjem, så vi opfordrer derfor også til, at pårørende til ældre medborgere er opmærksomme på at passe godt på deres slægtninge og venner, og sørge for tilgang til mad og drikke, siger Ann Kathrin Demény. 

Tegn på dehydrering

  • Kvalme
  • Muskelkramper
  • Nedsat bevidsthed
  • Besvimelse

Kilde: Region Hovedstaden

77-årig faldt omkuld i sit hjem

På akutafdelingen på Region Sjællands Universitetshospital i Køge har man siden maj måned modtaget mere end 150 patienter, der var dehydrerede som følge af varmen.

Det er typisk tale om ældre mennesker, og i cirka halvdelen af tilfældene er det nødvendigt med en indlæggelse, fortæller ledende oversygeplejerske Poul Mossin til TV 2 Lorry.

- De er ofte konfuse, utilpasse og lider af svimmelhed. Det er meget de symptomer, vi ser, siger han.

Så sent som i onsdags måtte en 77-årig kvinde fra Græsted i Nordsjælland hentes af en ambulance, efter hun faldt omkuld i sit eget hjem på grund af dehydrering.

En hjemmehjælper fandt kvinden liggende på gulvet og slog alarm. 

Overlæge opfordrer pårørende til ældre til at sørge for, at de får rigeligt med væske i varmen.
Overlæge opfordrer pårørende til ældre til at sørge for, at de får rigeligt med væske i varmen.
Foto: Liselotte Sabroe

Poul Mossin fortæller, at flere ældre glemmer, at de skal drikke rigeligt med væske i sommervarmen. Og det kan blive et problem. Særligt hvis de i forvejen lider af feber eller har diarré.

- Selvom man mister væske, når man har diarré, så er det normalt ikke noget, man bliver decideret dehydreret af. Men fordi det er så pokkers varmt, bliver det et større problem, fordi man mister salt og væske. Især med ældre mennesker. Mange af dem får også får urinvejsinfektioner, fordi de ikke får drukket nok væske, siger Poul Mossin.

I sidste ende kan man dø

For at genstabilisere væske- og saltbalancen i kroppen bliver mange af de indlagte patienter lagt i drop.

- Hvis man ikke man får væske, ophober der sig affaldsstoffer i kroppen, og det kan blive et problem. I sidste ende kan man jo dø, hvis ikke man får væske. Det er jo soleklart. Alle processer i kroppen har jo brug for væske, siger Poul Mossin.

quote I sidste ende kan man jo dø, hvis ikke man får væske. Det er jo soleklart

Poul Mossin, ledende oversygeplejerske

På akutafdelingen på Region Sjællands Universitetshospital i Køge har man op mod 60-70 patienter, der dagligt bliver indlagt, fordi de er kommet til skade. Antallet af dehydrerede ældre patienter udgør dermed kun en mindre brøkdel af de samlede skadesbillede, understreger Poul Mossin.  

- Det er ikke fordi, vi bliver væltet af, at der lige nu kommer flere dehydrerede patienter ind, siger han, men understreger samtidig, at det er vigtigt, at man husker sig selv og sine pårørende på at drikke nok væske.

Ældresagen har formuleret en række god råd, du som pårørende, ven eller nabo kan følge for at hjælpe dine ældre medborgere her under hedebølgen. 

Det kan du gøre:

  • Ring på og hør, hvordan det går. Vis særlig omsorg her i varmen
  • Tilbyd at tage noget med, hvis du selv skal handle. Måske en is, en sodavand, saftevand eller noget juice
  • Tilbyd en portion koldskål eller lign
  • Det kan være en stor hjælp med en ventilator, hvis din nabo sidder i en varm lejlighed eller et varmt hus
  • Hjælp med at lave isterninger og fortæl, at man skal drikke halvanden til to liter om dagen. Og mere hvis man opholder sig direkte i solen og samtidig er fysisk aktiv. Den ældres krop er ikke altid i stand til at opfatte og reagere på temperaturstigninger, og mange føler ikke tørst. Det øger risikoen for hedeslag
  • Tilbyd at lave et koldt fodbad, når du alligevel er der
  • Tilbyd en lille gå tur, hvor du hjælper din nabo ud i skyggen for at få lidt luft
  • Sørg for, at vinduerne bliver åbnet, så der kommer frisk luft ind i naboens hjem

Kilde: Rikke Hamfeldt, konsulent Ældresagen

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik