Hospital sendte mæslingebarn hjem med bussen: "Frygter vi har smittet andre"

Mor til mæslingeramt datter frygter, at hendes barn kan have smittet andre, efter at de blev sendt hjem fra Hvidovre Hospital.

Stella Boye Rasmussens datter Sally på seks måneder fik i sidste uge påvist den yderst smitsomme sygdom mæslinger.

quote Det undrer mig, at de ville sende os ud i offentligheden igen, når vi endnu ikke havde fået svar på, om hun havde mæslinger

Stella Boye Rasmussen, mor til Sally

Hvordan Sally er blevet smittet er uvist. Men i modsætning til resten af familien er hun endnu ikke vaccineret med den såkaldte MFR-vaccine på grund af sin lave alder. 

Før Sally fik stillet diagnosen, sad hun i venteværelse med andre børn og voksne - både hos egen praktiserende læge og på Børnemodtagelsen på Hvidovre Hospital.

Stella Boye Rasmussens datter kan dermed potentielt set have smittet andre personer, der ikke er vaccineret mod mæslinger.

Læs om mæslinger her:

  • Mæslinger er en meget smitsom sygdom, der sjældent kan medføre lungebetændelse, mellemørebetændelse, hjernebetændelse og i værste tilfælde døden
  • WHO har i 2017 erklæret mæslinger for elimineret i Danmark. Det betyder blandt andet, at udbrud hurtigt bringes under kontrol
  • Der har i 2017 kun været fire tilfælde af mæslinger i Danmark
  • MFR-vaccinen beskytter mod mæslinger, fåresyge og røde hunde og er en del af børnevaccinationsprogrammet i Danmark
  • Som reglerne er nu, skal du som voksen selv betale for vaccinen, hvis du ikke tog imod tilbuddet som barn
  • Statens Serum Institut estimerer, at minimum 100.000 voksne danskere ikke er immune over for mæslinger
Kilde: Sundhedsministeriet

/ritzau

Selv undrer Stella Boye Rasmussen sig over sundhedsvæsnets håndtering af hendes syge datter.

- Det er grotesk at sende en mulig smittefare til venteværelser. Det er kun en beslutning, der bliver taget, fordi der ikke er tid nok, siger Stella Boye Rasmussen til TV 2 Lorry.

Her ses Stella Boye Rasmussen sammen med sin datter Sally på seks måneder.
Her ses Stella Boye Rasmussen sammen med sin datter Sally på seks måneder.
Foto: Privatfoto

Hun fortæller, at datterens symptomer begyndte tirsdag i sidste uge. Til at begynde med fik den kun seks måneder gamle pige røde knopper og blærer på tungen, og Stella Boye Rasmussen blev derfor bekymret og ringede til 1813 (akuttelefonen, red.).

Her fik hun efter eget udsagn besked om, at hendes datter nok havde en feberinfektion. Datteren var nemlig også forkølet, fortæller hun. Men i løbet af natten fik Sally det værre.

Stella Boye Rasmussen tog derfor dagen efter Sally med til lægen.

Her opholdt de sig i venteværelset sammen andre patienter og børn, inden det blev deres tur. Men da de endelig kom ind til konsultation, kunne lægen ifølge Stella Boye Rasmussen ikke se, hvad der er galt med Sally, og de blev derfor sendt videre til Hvidovre Hospital. Lægen gav i den forbindelse hospitalet besked om, at barnet potentielt var smittet med mæslinger.

- Så kommer vi op på børneafdelingen. De ved godt, vi kommer, men jeg kommer ind i venteværelset, hvor der er masser af folk, fortæller Stella Boye Rasmussen.

Ventede halvanden time på læge

Hun forklarer, at datteren nåede at sidde i venteværelset i kort tid, før en sygeplejerske så dem og placerede dem i isolation.

- Sygeplejersken sagde, det lignede mæslinger, og at de derfor ville have dragt og masker på, når de igen kom ind til os, siger Stella Boye Rasmussen, der blev siddende i isolationsværelset med sin syge datter og ventede på, at der skulle komme en læge.

- Der gik så halvanden time, før der kom en læge ind. Han var der i fem minutter og sagde, der er var lav risiko for mæslinger, og at det højst sandsynligt var en infektion eller tre-dages-feber, fortæller Stella Boye Rasmussen.

- Jeg havde ikke en fornemmelse af, at han ikke tog det alvorligt, men at han havde ikke tid. Han var alene, og selvom sygeplejersken mente, det var mæslinger, så kunne han ud fra hans fem minutter hos os, vurdere, at vi skulle tage hjem, fortæller hun.

Tog bussen hjem

Inden de forlod Hvidovre Hospital fik datteren taget en blodprøve og urinprøve. Og ifølge Stella Boye Rasmussen fik hun besked på, at hun skulle tage sin datter med til egen praktiserende læge dagen efter.

- Det undrer mig, at de ville sende os ud i offentligheden igen, når vi endnu ikke havde fået svar på, om hun havde mæslinger. Det kan jo smitte, siger Stella Boye Rasmussen, der måtte tage bussen hjem med sit lille barn.

Hun valgte dog alligevel at tage Sally med til lægen om torsdagen. Men først fredag kom svaret fra Hvidovre Hospital.

Her fik Stella Boye Rasmussen bekræftet sin frygt, da hospitalet informerede hende om, at datterens blodprøve viste tegn på den frygtede børnesygdom.  

quote Lægen vurderede, at risikoen for mæslinger var meget lav

Bent Klug, overlæge i Børneafdelingen, Hvidovre Hospital

- Jeg sidder med en fornemmelse af, at min datter har været udsat for smitte, og at jeg har været med til at udsætte andre for det. Det gør mig virkelig ked af det, siger Stella Boye Rasmussen.

Derfor sendte Hvidovre Hospital Sally hjem

Hos Hvidovre Hospital forklarer overlæge i Børneafdelingen Bent Klug i et skriftligt svar til TV 2 Lorry, at man tager det seriøst, når der kommer patienter med mæslinger, og proceduren er altid at isolere patienter med smitsomme sygdomme, for at forhindre smittespredning.

Men i den pågældende sag vurderede lægen, der tilså Sally, at der ikke var grund til at opretholde isolationen.

- Det pågældende barn kom som nævnt til Børnemodtagelsen på grund af udslæt. Lægen, der undersøgte barnet, tog for en sikkerheds skyld de relevante prøver for mæslinger, men vurderede, at risikoen for mæslinger var meget lav. Mæslinger forekommer meget sjældent i Danmark, og når der er tale om så små børn, som i dette tilfælde, er symptomerne også ofte mere ukarakteristiske end det ses hos større børn, lyder svaret fra overlæge Bent Klug.

Selv fortæller Stella Boye Rasmussen, at hun under datterens sygdomsforløb har været i kontakt med Statens Serum Institut, der overvåger smitsomme sygdomme.

- De fortalte mig, at jeg skulle holde min datter indendøre weekenden over, da mæslinger kan smitte fem dage før og efter et udbrud. Det gjorde vi så, og min datter fik det også bedre, siger Stella Boye Rasmussen.  

Burde ikke have opholdt sig i venteværelset

Onsdag i denne uge udsendte Statens Serum Institut et nyhedsbrev, hvor de bekræfter, at et seks måneder gammelt barn fra København har fået konstateret mæslinger.

- Det er vigtigt, at personer mistænkt for mæslinger så vidt muligt ikke opholder sig i venteværelser med andre patienter, idet mæslinger er yderst smitsom, skriver Statens Serum Institut.

Sagt med andre ord skulle Stella Boye Rasmussen og hendes datter ikke været blevet placeret i venteværelset - hverken hos egen læge eller på Hvidovre Hospital.  

Af Statens Serum Instituts nyhedsbrev fremgår det endvidere, at den praktiserende læge og Hvidovre Hospital i samarbejde med Styrelsen for Patientsikkerhed har sikret information af de patienter, der kan have været udsat for smitte.

Statens Serum Institut opfordrer desuden læger i københavnsområdet til aktuelt at være ekstra opmærksomme på diagnosen hos især børn og yngre voksne med symptomer på mæslinger.

Det oplyses endvidere, at den type mæslingevirus, der er fundet hos barnet fra København, har hundrede procent lighed med en virus fra et igangværende udbrud af mæslinger i Irland og Storbritannien, og hvor der også er påvist tilfælde i Frankrig i år.

Hvordan barnet fra København er blevet smittet vides endnu ikke. Men det har ikke opholdt sig i udlandet.

- Dette understreger, hvor smitsomt mæslingevirus er, og at mæslingevirus som bringes til Danmark efter rejse, fortsat vil kunne resultere i videresmitte, selvom Danmark har elimineret mæslinge. Her vil især ikke-immune yngre voksne og uvaccinerede børn under 15-månedersalder være i risiko for smitte, lyder det fra Statens Serum Institut.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik