Hospital dropper ligegyldige tjek og får mere tid til patienter

Penge skal ikke være styrende for om en patient skal møde op på en afdeling. Gigtafdeling i Glostrup gør op med usmidigt system.

På Rigshospitalet Glostrup er afdelingen, der behandler gigtpatienter, ved at gøre op med en usmidig ordning, hvor patienter fast er blevet indkaldt fire gange om året. Uanset om det har været nødvendigt eller ej.

Afdelingerne får penge for antallet af patienter, og det har i flere tilfælde ført til unødigt mange hospitalsindkaldelser:

- Det her er ikke til gavn for nogen. Men det har været den måde, vi har styret sundhedsvæsenet. Vi får penge for de kontroller og de besøg, som vores patienter kommer med, siger Tine Lundbak, der er ledende oversygeplejerske på Viden​​center for Reumatologi og Rygsygdomme.

Men det skal ikke være pengene, der styrer, hvor mange gange en patient kommer på hospitalsafdelingen. Det skal derimod være den enkelte patients behov, mener de på afdelingen.

Derfor har de nu i et år forsøgt sig med en anden ordning, hvor gigtpatienten en gang om året kommer til et lægebesøg og en gang kommer til en sygeplejerske. 

Skulle der være behov for mere, kan patienten få en aftale inden for en til to dage.

Sådan kommer det patienterne til gode

Og det er noget, der falder i god jord hos den tidligere generalsekretær for Dansk Flygningehjælp, Andreas Kamm, der i seks år har lidt af leddegigt. Han føler sig velmedicineret, og kan derfor ikke se nogen grund til at møde op på hospitalet i Glostrup fire gange om året.

- Det er spild af tid, hvis der ikke er noget at komme efter. Og det er jo ærgerligt for en sygehuskapacitet at bruge tid unødvendigt, siger han til TV 2 Lorry.

Den tid, der er sparet, skal i stedet bruges til at hjælpe patienterne på andre vigtige områder.

- De har ofte gener i forhold til søvn, træthed, seksualitet og social adfærd. Og der er måske hjælpemidler, de har brug for. Det har vi ikke haft tid til at kigge på før, fordi vi har været så fokuseret på sygdommene og på blodprøverne, siger den ledende oversyhgeplejerske, Tine Lundbak.

Region Hovedstaden bakker op om projektet

Omkring 10.000 gigtpatienter får behandling på fem hospitaler i Region Hovedstaden. På to af hospitalerne, nemlig Glostrup og Gentofte, forsøger man sig lige nu med den nye model. 

Men det er en model, der kan koste afdelingerne dyrt, hvis antallet af besøgende patienter falder.

Det har politikerne i Region Hovedstaden besluttet at råde bod på. I næste års budget, giver de økonomisk kompensation til gigtafdelingen og en række andre store hospitalsafdelinger, som forsøgsvis skal arbejde efter samme princip.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik