Hornbæk-villa i finalen om årets mest nytænkende hus

Familien Thrane-Nielsen har måske Danmarks billigste og nemmeste hus. Og nu er det med i konkurrencen om at vinde IdéPrisen 2016.

Sofie og Peter Thrane-Nielsen havde fundet den perfekte grund lige ned til Hornbæk Sø. Hvad de har givet for den gode beliggenhed er til gengæld tjent ind på deres imponerende lave udgifter til el, varmt vand og varme: Ca. 6.000 kr. om året.

Samtidig har deres såkaldte ’passivhus’ en næsten vedligeholdelsesfri facade, så parret med fred i sindet kan slænge sig på en af deres mange terrasser og nyde naturen.

Huset er så ekstraordinært, at det er nomineret til den prestigefyldte arkitekturpris, IdéPrisen 2016, som årets mest vellykkede, arkitekttegnede nybyggeri.

- Der er et optimalt flow i huset, hvor alt bare kører og er lige præcis, som det skal være. Spejlet på badeværelset er ikke dugget til efter et bad, der er ikke fugtigt i huset, når vi tørrer tøj indenfor – alt er gennemtænkt ned til mindste detalje, og det er en fornøjelse at bo i sådan et hus.

 
 
Foto: Andreas Mikkel Hansen/Danske BoligArkitekter

Sådan lyder det fra Sofie og Peter Thrane-Nielsen, der sammen med arkitekt Karina Søgaard fra Novaform Arkitekterne har formet og fået ideerne til det usædvanligt energivenlige hus.

Historien om Sofie og Peter Thrane-Nielsens hus tvinger én til at tænke over, om man som bygherre helst vil bruge penge på el, vand og varme eller på lækre indretningsdetaljer.

Set udefra ligner Sofie og Peter Thrane-Nielsens 165 kvadratmeter store hus i zink, skifer og cedertræ et forholdsvis almindeligt etplanshus – måske på nær den kunstfærdige carport, der er en helt særlig opfindelse fra arkitektens side. Men som beboer i huset er der en verden til forskel fra et typehus.

Huset er nemlig bygget som et passivhus ud fra et særligt byggekoncept, der bl.a. giver flere kvadratmeter indenfor pga. tyndere vægge end et normalt passivhus.

Udgifterne til varmt vand, el og varme er desuden helt nede på 500 kr. om måneden – en årlig besparelse på ca. 20.000 kr. i forhold til et traditionelt hus.

Det har givet Sofie og Peter råderum til at gøre boligen endnu lækrere og mere komfortabelt med godt indeklima, akustiklofter, slidstærke, massive gulve og anlæggelse af deres drømmehave.

Huset i Hornbæk er ét ud af tre private hjem, der er nomineret til IdéPrisen 2016, som hvert år uddeles af Danske BoligArkitekter.

Alle tre nominerede hjem har det til fælles, at beboerne har foretaget nogle personlige valg og haft meget specifikke ønsker til alt fra at kunne styre både solceller, hoveddør og sågar toilettet med en smartphone til at kunne se gennem huset.

 
 
Foto: Andreas Mikkel Hansen/Danske BoligArkitekter

De krav har arkitekterne bag disse hjem honoreret i overbevisende stil – i flere tilfælde endda til en pris, der ligger forbavsende tæt på prisen på et typehus.

- Det er en klar tendens, at vi i højere grad end tidligere vil have unikke hjem, der ikke ligner naboens.  Vores boliger skal passe til os og vores måde at leve på. Måske har man oven i købet investeret i en enestående grund. Det kræver noget særligt, som det kan være svært at finde i kataloget med færdighuse. Mange tror fejlagtigt, at det er voldsomt dyrt at få et arkitekttegnet hus, men flere af årets finalehuse beviser det modsatte. Her har beboerne fået en bolig, der passer som en skræddersyet habit til lige præcis dem til en temmelig god kvadratmeterpris, siger Pernille Hjorth, arkitekt MAA og sekretariatsleder i Danske BoligArkitekter, der står bag IdéPrisen.

Vinderen af IdéPrisen afsløres 28. september 2016. Der kan stemmes på de tre finalister på danskeboligarkitekter.dk frem til 31. august.

Det siger juryen om Hornbæk-villaen:
- En trendsættende bolig, som vi vil se mange flere af i fremtiden.
- Det imponerende lave energiforbrug giver mulighed for at leve det gode liv – og måske bruge pengene på den helt rigtige beliggenhed i stedet for el, vand og varme.
- Brugen af cedertræ på facaden gør, at huset også ser smukt ud om fem år – måske endda smukkere og dermed i endnu højere grad bliver en integreret del af naturen.
- Arkitekturen er lykkedes, fordi man har brugt tynde vægge. Normalt bruger man meget tykke vægge til lavenergihuse, så vinduerne fx kommer til at sidde langt ind i facaden. Det sker slet ikke her, fordi arkitekten har udviklet et særligt byggekoncept.
- Vi ser en tendens til, at folk bygger større og større. Men husene bliver ikke nødvendigvis smukkere og mere spændende af den grund. Familien her har med stor succes prioriteret de gode og bæredygtige kvadratmeter med fornuftige driftsudgifter og en minimal vedligeholdelse og fået et virkelig funktionelt hus.

Byggepris: 2,6 mio. kr., heraf arkitekthonorar på 120.000 kr., der dækkede skitseforslag, myndighedsgodkendelse og projektering.

Se flere billeder fra Hornbæk-huset og læs mere om konkurrencen her.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik