Hornbæk Strand truet af bakterier

Endnu er vandet rent og lækkert. Men kommer der blot et enkelt stort regnskyl mere, så vil en af Nordsjællands fineste badestrande, Hornbæk Strand, få kappet det Blå Flag, der er det tydelige bevis på rent badevand. Det skriver Helsingør Dagblad.

Det er mængden af E.coli-bakterier, altså primært fækale bakterier, i vandet, der er afgørende. For ligesom ved de andre strande i Helsingør kommune bliver vandkvaliteten ved Hornbæk løbende målt og analyseret. Og siden 2009-målingerne blev indledt i begyndelsen af maj har der været for mange tilfælde, hvor vandkvaliteten ikke er i orden i forhold til Blå Flag-kampagnens grænseværdier.
Højst 100 E.coli-bakterier per 100 milliliter vand må der være ifølge Blå Flag-reglerne. Men i fire tilfælde ud af de foreløbige 12 prøver har Hornbæk Strand haft for flere E.coli'er end det tilladte niveau.
Den 11. maj blev der fundet 350 E.coli-bakterier per 100 milliliter vand. Den 2. juni var tallet 270, den 15. juni 300 og senest den 6. juli 240.
Blå Flag-reglerne siger, at en strand, som skal have flaget, maksimalt må overskrider E.coli-niveauet i 20 procent af prøverne. Helsingør Kommune planlægger at tage 20 prøver, så maks-grænsen på 20 procent vil være overskredet, hvis Hornbæk Strand en næste, femte gang bliver målt med for mange E.coli-bakterier.
- Der er desværre ingen tvivl om, at det bliver meget svært at bevare det Blå Flag. Folk kan selv regne ud, at når vi her halvvejs i badesæsonen har fået fire såkaldte gule prøver ud af 12 mulige, så er risikoen stor for, at det går galt, siger Andreas Busch, biolog i miljøafdelingen i Helsingør Kommune.
Kommunen piller sandsynligvis lidt ved oddsene ved at lave flere prøver end de planlagte 20. Hver gul prøve efterfølges nemlig af en ikke-planlagt ekstra prøve, så formentlig ender Helsingør med at tage 25 prøver. Det vil betyde, at Hornbæk Stranden kan bevare sit Blå Flag ved endnu en enkelt prøve med for mange E.coli-bakterier i, men ikke to dårlige prøver. Så ryger flaget.
Der er risiko for, at Hornbæk allerede på lørdag i realiteten må vinke farvel til miljø-anerkendelsen. DMI lover således voldsomt regnvejr i noget af weekenden.
- Hvis det bliver knastørt resten af sommeren, så er det jo godt nok. Det kan vi nok ikke regne med. Problemet er disse meget intense byger, hvor der falder mange millimeter regn på meget kort tid, for så kommer der overløb i kloakkerne, fortæller Andreas Busch.
Når kloakkerne løber over på grund af regnvand fra tordenbyger og lignende, strømmer der spildevand ud i vandet ved strandene. Det rammer altså Hornbæk Strand.
- Næste år burde risikoen være mindre, for kommunen er i gang med noget kloakeringsarbejde i forbindelse med Hornbæk Strand. Det skulle gerne mindske antallet af overløb radikalt, vurderer Andreas Busch.
I øvrigt kan man se badevandsmålingerne på Helsingør Kommunes hjemmeside. Her er der også et særlig varslingssystem, som kan advare vandhundene imod at kaste sig i beskidt badevand.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik