Homoseksuelle får lov at sige ja i kirken

Til sommer vil det første par af samme køn kunne blive gift og erklæret 'rette ægtefolk at være' foran en præst i en dansk folkekirke, skriver Politiken onsdag. Det vil regeringen sørge for med en lang række lovændringer, som vil ligestille homoseksuelle med heteroseksuelle.

»Det er historisk det her, der er ikke sket noget større, siden man tillod kvindelige præster i folkekirken«, siger minister for ligestilling og kirke Manu Sareen (R) til Politiken.

Folkekirken har hidtil været afvisende over for den totale ligestilling af hetero- og homoseksuelle. Men nu er biskopperne med på at formulere det vielsesritual, som gør det muligt for præster i fremtiden at vie par af samme køn.

Biskop i København, Peter Skov-Jakobsen, hilser beslutningen velkommen:

»Jeg tror, at der i brede folkekirkelige kredse vil være glæde over, at der endelig foreligger en politisk beslutning om, hvilken vej vi skal gå. Men en hel del vil også være kede af, at distinktionen mellem ægteskab og partnerskab forsvinder«, siger Peter Skov-Jakobsen til Politiken.

Kirkeministeriet satte i 2010 et udvalg til at kigge på folkekirkens forhold til registreret partnerskab. I en rapport holdt 11 af udvalgets 12 medlemmer fast i, at ægteskabet mellem mand og kvinde og partnerskabet mellem to af samme køn er vidt forskellige ting. Og at det at opfatte ægteskabet som 'kønsneutralt' er udtryk for »et ejendommmeligt abstrakt syn på mennesket«.

Den nye linje kræver en ændring af ægteskabsloven, skriver Politiken, og derefter skal der formuleres et helt nyt vielsesritual, som passer til homoseksuelle. Herefter vil de blive tilspurgt som 'ægtefæller'. Som det er i dag, kan præster kun velsigne homoseksuelle, der allerede er blevet registreret partnere på rådhuset.

I Landsforeningen for Bøsser, Lesbiske, Biseksuelle og Transpersoner er begejstringen stor: »Det er mere, end vi håbede på. Ordene betyder meget, og at man ikke kan kalde sig ægtefæller i dag, er et tegn på ulighed«, siger forperson Vivi Jelstrup til Politiken.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik