Højtlønnede børnefamilier bliver i storbyen

Beboerne i Københavns nyeste boligkvarterer tjener flere penge og har oftere børn end resten af byens indbyggere, skriver Politiken mandag.

En kortlægning af nyopførte boliger viser, at de i høj grad er blevet hjem for en samfundsgruppe, som ellers har været sjælden i storbyen: højtlønnede børnefamilier.

Københavnere har i gennemsnit 278.000 kroner i årsindkomst. Men for beboerne i boliger, som er bygget fra år 2000 og frem, lyder indkomsten på 372.000 kroner årligt. De nye boliger har samtidig langt oftere beboere, som er enten børn på 0-5 år eller voksne på 30-49 år. Det viser tal fra en endnu ikke offentliggjort analyse, som Københavns Kommune har foretaget.

Den særlige beboersammensætning skyldes, at nybyggeriet netop er målrettet denne gruppe, vurderer forskere.

»Det appellerer til børnefamilierne, at de nye lejligheder er store - og større end meget af det andet boligbyggeri, der præger København. Og det er dyrere, hvilket gør det naturligt, at beboerne har højere indkomster«, siger Curt Liliegreen, der er chef for Boligøkonomisk Videncenter, til Politiken.

Det har længe været et mål for landets største kommune at holde på de ressourcestærke borgere, som uddannes fra storbyens mange læreanstalter. For oftest flytter de købestærke københavnere nemlig ud til forstædernes villakvarterer, når uddannelsen er til ende, og når der bliver brug for barnevogn.

De nye boliger er lejlighedskomplekser med store altaner, som siden årtusindskiftet især er skudt frem på Islands Brygge og i Ørestad, påpeger en ekspert i forbrugeradfærd.

»De nye københavnske børnefamilier vil stadig gerne have de udearealer, de ville få med hus og have i forstæderne. Det er ikke ualmindeligt, at de går efter store lejligheder med altaner på helt op til 30 kvadratmeter. Det har før været sjældent i København, men kan fås i disse nybyggede boligområder«, siger Jesper Bo Jensen til Politiken. Han er er ph.d. i statskundskab og driver firmaet Fremforsk.

Når mange børnefamilier ønsker at blive i storbyen, skyldes det, at flere arbejdspladser ligger i storbyens centrum. Men en del af forklaringen skal også findes i, at mange - modsat tidligere generationer - ikke vil undvære byen, når de får børn.

»Det gælder især folk, der arbejder med arkitektur, design og reklamer - de har svært ved at se sig selv i parcelhusene«, siger Jesper Bo Jensen til Politiken. »Her adskiller de sig fra aarhusianerne. For dem er parcelhus med terrasse og havegrill stadig drømmen. For mange københavnere er havedrømmen skiftet ud med kæmpestore altankasser«.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik