Højreorienterede politikeres valgplakater udsat for hærværk

Politikeres kampagner er blevet vandaliseret i hovedstadsområdet. Nye Borgerlige-politiker anklager en hjemmeside for at have en finger med i spillet.

"54xfuck din mor" og "Dø".

Det er blandt budskaberne, folketingspolitikere fra højrefløjen har fået skrevet på deres valgplakater i blandt andet Nordsjælland og København.

Mette Thiesen fra Nye Borgerlige, der er spidskandidat i Nordsjælland, er en af dem, hvis valgplakater har været udsat for hærværk. 

- I Nye Borgerlige er vi ganske almindelige mennesker, der altså ikke får millioner af kroner i valgstøtte, og som bruger fritid og egne midler på vores kampagner, så det har store omkostninger for mig, at jeg nu skal bruge ressourcer på for eksempel at få et nyt banner opsat, og det har jeg også kun fået, fordi det er blevet doneret til mig efter hærværket, siger Mette Thiesen. 

quote Det er fuldstændigt sindssygt, at det finder sted i 2019.

Mette Thiesen, folketingskandidat, Nye Borgerlige

Martin Henriksens fra Dansk Folkeparti har også haft ubudent besøg ved nogle af sine valgplakater.

- Der er blevet skrevet "Dø" på mine plakater i Valby. Det er første gang jeg oplever, at der står "Dø", men det er ikke første gang, at jeg oplever, at nogen ødelægger dem, fortæller Marin Henriksen, der stiller op i Købehavns Storkreds.

Mistænker hjemmeside

Hvorvidt der er tale om systematisk hærværk eller drengestreger, er ikke til at bevise.

Mette Thiesen føler sig dog ret sikker på, at en bestemt hjemmesiden har haft en finger med i spillet.

- Jeg blev gjort opmærksom på hjemmesiden valgplakat.info af en bekendt, og var inde og undersøge den efterfølgende. Der står umiddelbart ingen afsender, udover at Antifa (der står for Antifascistisk Aktion, red.) står anført i bunden af hjemmesiden, fortæller Mette Thiesen. 

Hun forklarer samtidig til TV 2 Lorry, at der på banneret i Frederikssund blev skrevet "54 x fuck din mor", som også er et tal, Antifa har skrevet på flere af deres bluser. 

quote Hvis det bliver takseret som groft hærværk, hvor der ligger politisk motivation bag, så er strafferammen op til seks års fængsel.

Pressevagten hos Nordsjællands Politi

"God stil" at fjerne valgplakater

På hjemmesiden kan man oplyse om, hvor der hænger højreradikale valgplakater.

Tidligere lagde indehaveren af hjemmesiden ikke skjul på, at det er "god stil" at fjerne disse plakater. Sætningen er dog blevet fjernet den 13. maj.

Her kan man se forskel på hjemmesiden.
Her kan man se forskel på hjemmesiden.

Det har ikke været muligt for TV 2 Lorry at få en kommentar fra Antifa eller at finde frem til hjemmesidens ejer.

Selvom Martin Henriksen også figurerer på valgplakat.info, ved han ikke om hjemmesiden har noget at gøre med det hærværk, der er begået på hans valgplakater.

 - Det ved jeg ikke noget om. Tanken er nærlæggende, men beviser har jeg ikke, siger han.

Kan give op til seks års fængsel

Det er ulovligt at begå hærværk mod valgplakater, og straffen kan svinge fra en bøde til flere års fængsel. 

- Det er strafbart at udøve hærværk mod valgplakater, og hvis det bliver takseret som groft hærværk, hvor der ligger politisk motivation bag, så er strafferammen op til seks års fængsel, siger pressevagten fra Nordsjællands Politi.

quote Vi laver ingen opfordringer. Vi bifalder konstruktivt aktivisme imod økonomiske og politiske magthavere, der har ansvaret for de reelle problemer i samfundet.

Party Rebels

Hvorvidt det er ulovligt at fjerne en valgplakat, kommer an på den konkrete sag, oplyser Nordsjællands Politi.

Hvis man oplever hærværk, anbefaler politikredsen, at man kontakter dem. 

- Vi råder til, at hvis man oplever hærværk på valgplakater, at det bliver anmeldt til politiet og gerne med foto eller anden dokumentation, siger pressevagten.

Udemokratisk, mener spidskandidat

Mette Thiesen ligger ikke skjul på, hvad hun mener om hjemmesiden.

- Det er jo specifikke partier, der bliver ødelagt af udemokratiske kræfter fra venstrefløjen. Det er fuldstændigt sindssygt, at det finder sted i 2019, siger hun og fortsætter:

-  Vi må fortsat kæmpe for, at alle partier skal høres og have muligheder for at blive hørt, og derfor bør man lade vores valgplakater være i fred, siger Mette Thiesen.

Alle står for skud i konkurrence 

Udover føromtalte hjemmeside findes der også en såkaldt 'adbust' konkurrence, med en gruppe unge ved navn 'Party Rebels' som afsender.

Her kan man sende billeder ind af ødelagte eller omformede valgplakater, som man "ser på sin vej". 

I konkurrenceopslaget understreges det, at de er ligeglade med partifarven på de plakater, der bliver indsendt. 

De beskriver adbusting som en gammel aktivistisk tradition, der har til hensigt at tage byrummet tilbage fra det, de kalder kapitalismen og magthaverne.

TV 2 Lorry har kontaktet personerne bag Party Rebels med spørgsmål til sagen. De er vendt tilbage med følgende skriftlige svar:

Hvorfor honorerer I, at folk begår ulovligt hærværk på politikernes valgplakater?

- Vi honorerer vel ikke folk, der begår hærværk, men folk der dokumenterer propagandaforbedringer.

Insinuerer I ikke indirekte, at folk skal begå hærværk mod dem I kalder kapitalister og magthavere?

- Vi laver ingen opfordringer. Vi bifalder konstruktivt aktivisme imod økonomiske og politiske magthavere, der har ansvaret for de reelle problemer i samfundet.

Hvad mener I om at begå hærværk mod valgplakater?

- Vi mener, at hærværk imod valgplakaterne er et oprør imod den stigende politikerlede i samfundet. Den kommer af, at politikerne lyver, skaber fattigdom og konflikt i stedet for at samle samfundet. Der er i den grad brug for et oprør, og det vil vi gerne fejre!


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik