Højesteret fastslår at homovielser ikke er i strid med grundloven

Forening, der har sagsøgt staten, får ikke medhold i, at kirkens vielser af homoseksuelle er grundlovsstridige.

Det er ikke i strid med grundloven, når folkekirkens præster vier homoseksuelle par, fastslår Højesteret i en dom torsdag.

Dermed stadfæster landets øverste retsinstans Østre Landsrets afgørelse i en sag anlagt af en række personer og Foreningen Med grundlov Skal Land Bygges, skriver Ritzau.

De har sagsøgt staten for at få kuldkastet lovændringen fra 2012, der sidestiller ægteskaber mellem to personer af samme køn med ægteskaber mellem mand og kvinde.

Loven sidestiller homoseksuelle og heteroseksuelle, så alle kan vælge mellem en borgerlig og en kirkelig vielse. 

Højesteret fejer argumenter af bordet

Sagsøgerne mener, at ændringen af ægteskabsloven krænker deres religionsfrihed.

De har argumenteret med, at folkekirkens vielser af to personer af samme køn er ugyldige efter grundloven, efter forfatningsretlig sædvane eller efter Den Europæiske Menneskerettighedskonventions regler.

Men Højesteret fejer alle disse argumenter af bordet.

Lovændringen ligger inden for rammerne af, hvad Folketinget og regeringen kan bestemme, fastslår Højesteret.

Dommerne ser ikke grund til at tilsidesætte lovgivernes vurdering af, at folkekirkepræsters vielse af homoseksuelle par ligger inden for det evangelisk-lutherske bekendelsesgrundlag og dermed inden for rammerne af grundloven, skriver retten i en pressemeddelelse.

Højesteret har heller ikke fundet retssædvane, der begrænser lovgivningsmagtens kompetence til at regulere kirkelige forhold.

Endelig fastslår Højesteret, at de kirkelige vielser af homoseksuelle ikke er i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonventions bestemmelser om tros- og religionsfrihed.

Dermed stadfæstes Østre Landsrets afgørelse fra juni sidste år, hvor landsretten også nåede frem til, at lovændringen ikke træder på sagsøgernes tros- eller religionsfrihed.

Den første vielse skete på Frederiksberg

I juni 2012 blev det første homoseksuelle par viet i den danske kirke.

Det foregik i Frederiksberg Kirke, hvor den koservative politiker og rejsekonge Stig Elling blev gift med Steen Andersen.

TV 2 Lorry var med efter vielsen:

 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik