Hjertestop - kun i åbningstiden

Der er ikke langt mellem hjertestarterne i Helsingør, og de er lette at få fat på, hvis man ellers ved, hvor de er, når man står og pludselig har brug for en.

Men de fleste hjertestartere hænger indendørs i et firma, en institution, en forening eller en restaurant, så de kun er tilgængelige i åbningstiden, skriver Helsingør Dagblad.

Og det er ikke særlig hensigtsmæssigt, da folk kan falde om med hjertestop på alle tidspunkter af døgnet. Og når det sker, skal der handles hurtigt, hvis personens liv skal reddes.

Af den grund indleder Hjerteforeningen i næste måned en kampagne »Gør noget for hjertet«, hvis formål er at få udbredt kendskabet til, hvor man kan finde en hjertestarter og samtidig få folk til at registrere deres hjertestartere og gøre dem offentligt tilgængelige. I øjeblikket er det nemlig kun en fjerdedel af alle registrerede hjertestartere, der er offentligt tilgængelige.

Hjertestarterne skal ud at hænge

En ca. 40-årig mand fra Espergærde, der på sin løbetur søndag formiddag faldt om med hjertestop på Ny Strandvej, var derfor heldig, at en af de forbipasserende, som kom ham til hjælp, vidste, at der hang en offentligt tilgængelig hjertestarter på Humlebæk havn.

- Problemet er jo, at mange firmaer, institutioner og boligforeninger anskaffer en hjertestarter og har den hængende indendørs. Måske fordi de er bange for, at de skal blive stjålet eller blive udsat for hærværk. Men ifølge TrygFonden er der på årsbasis kun tale om en enkelt hjertestarter, der er blevet udsat for hærværk eller meldt stjålet, så det behøver de ikke være så nervøse for. Hjertestarterne skal ud at hænge, så man kan få fat i dem på alle tidspunkter af døgnet og ikke kun i åbningstiden, siger Mette Såby Bro, der er projektleder for Hjerteforeningens kommende kampagne, der indledes den 24. marts.

Hjertestarterne taler

Ifølge Hjerteforeningen stiger muligheden for at overleve et hjertestop med tre gange, hvis der ydes livreddende førstehjælp med det samme. Og det er vigtigt, at det sker inden for de første 4-5 minutter.

- Derfor vil vi med vores kampagne gøre danskerne opmærksomme på, at de skal reagere, hvis de oplever en person falde om med hjertestop. Det værste man kan gøre, er ingenting at gøre, siger Mette Såby Bro.

Selv om man ikke ved, hvordan en hjertestarter fungerer, så skal man ikke tøve med at hente en og bruge den, for hjertestarterne kan tale. Når de tages i brug, guider hjertestarteren folk i at bruge den trin for trin, så intet går galt.

Basal genoplivning er stadigvæk vigtigst

- Det vigtigste er dog den basale genoplivning, at man kender de grundlæggende trin i førstehjælpen som f.eks. at puste liv i den, der er faldet om og at kunne give hjertemassage, mens en anden henter en hjertestarter, fortæller hjertesygeplejerske i Hjerteforeningen, Karen Brun.

De grundlæggende trin kan man få mere viden om ved at downloade Hjerteforeningens gratis app »Red liv«. I forbindelse med den kommende kampagne »Gør noget for hjertet« vil Hjerteforeningen også tilbyde gratis minikurser i førstehjælp hver mandag, i de tre uger kampagnen kører.

Ifølge TrygFonden, der arbejder sammen med Hjerteforeningen, er antallet af danskere, der kan træde til med livreddende førstehjælp, tredoblet i løbet af de sidste 11 år.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik