Hjertestarterdag: Det eneste du kan gøre forkert er ikke at gøre noget

I dag er det Hjertestarterdag i Danmark, hvor alle, i Region Hovedstaden og resten af landet, kan lære vigtigheden af at redde liv.

Det eneste, du kan gøre forkert, er ikke at gøre noget.

Sådan lyder et af mottoerne for dagens Hjertestarterdag, der for sjette år i træk bliver markeret landet over.

Hjertestarterdagen er en årligt tilbagevendende begivenhed, der har fokus på, hvordan den almindelige borger kan lære at være med til at redde liv.

- Det er en dag, hvor man som helt almindelig borger kan lære at redde liv med hjerte-lungeredning, og lære vigtigheden i, at man kan bruge en hjertestarter. De første minutter er afgørende for at redde liv, inden ambulancen kommer frem, siger Lisbet Schønau, Sekretariatschef, Dansk Råd for Genoplivning til TV2 Lorry.

Dagen markeres af organisationer, foreninger og virksomheder, der inviterer folk til forskellige arrangementer, der skal oplyse om, hvad man skal gøre, hvis man oplever et hjertestop, og hvordan man som borger bedst hjælper.

quote Det har været en rigtig postiv modtagelse af hjerteløber-app'en. Jo flere tilmeldte, jo flere liv kan vi potentielt redde.

Fredrik Folke, overlæge og forskningsleder i Akutberedskabet, Region Hovedstaden.

Markant bedre til at hjælpe

Ifølge Lisbet Schønau er vi i Danmark rigtig gode til at træde til, når vi oplever hjertestop. I 68 % af hjertestop uden for hospital træder almindelige borgere til, hvilket er en tre-dobling i forhold til 2001, hvor kun 19% trådte til. Men vi kan blive bedre, og det er blandt andet også Hjertestarterdagens formål.

-Vi kan altid blive bedre. Dagen er en anledning til at blive mindet om, at vi kan gøre en kæmpe forskel ved at træde til og en anledning til at afprøve færdighederne med arrangementer, hvor man kan udføre hjertelunge-redning og bruge en hjertestarter, siger Lisbet Schønau.

Blandt andet de frivillige ordninger er med til at københavnerne og danskerne er blevet endnu bedre til at træde til.

Læs mere fakta om: hjertestartere, genoplivning og hjerteløbere.

Hjerteløber-ordningen

Et af de frivillige tiltag er hjerteløber-ordningen, hvor alle over 18 år, kan blive hjerteløber. Det eneste, man behøver, er at downloade en app og registrere sig. En hjerteløber er en almindelige borger, som skal rykke ud endnu hurtigere end ambulancen og på den måde være med til at øge chancen for overlevelse.

Ifølge overlæge og forskningsleder i Akutberedskabet Fredrik Folke er det på nuværende tidspunkt kun 4 % af alle hjertestop, der bliver koblet op med en hjertestarter.

- Med hjerteløberordningen håber vi på langt flere hjerte-lungeredninger fra almindelige borgere, og at vi i langt højere grad får aktiveret vores hjertestartere, så overlevelsen stiger markant, siger Fredrik Folke, overlæge og forskningsleder i Akutberedskabet, Region Hovedstaden til TV2 Lorry.

På nuværende tidspunkt er der registreret omkring 20.000 hjertestartere i det offentlige rum. Man skal selv registrere den hjertestarter, man sætter op. Hjertestarterne er koblet op til alarmcentralen og til hjerteløber-app’en.

Hjerteløberordningen er på nuværende tidspunkt i Region Hovedstaden, og er i dag også blevet lanceret i Region Midtjylland.

Hjertestartere bag lås og slå

Der er stadig udfordringer forbundet med hjertestarterne, da mange af dem ikke er til at komme til døgnet rundt.

Vi kan se, at halvdelen at alle hjertestartere er bag lås og slå, så man kan kun komme til dem i hverdagene, men halvdelen af hjertestoppene sker om aftenen. Hjertestarterne må helst ikke have en kode eller hænge bag en port, når tiden er enormt kritisk. Overlevelsen falder med 10 % per minut ved hjertestop, siger Fredrik Folke.

quote Det er en dag, hvor man som helt almindelig borger kan lære at redde liv med hjerte-lungeredning, og lære vigtigheden i, at man kan bruge en hjertestarter. De første minutter er afgørende for at redde liv, inden ambulancen kommer frem.

Lisbet Schønau, Sekretariatschef, Dansk Råd for Genoplivning.

Sammen med Trygfonden og Dansk Råd for Genoplivning har Region Hovedstaden fokus på at italesætte vigtigheden i at at gøre dem døgntilgængelige.

Ifølge overlæge Fredrik Folke er der sket en stigning fra 2010, hvor 10-12 % var døgntilgængelige, mens halvdelen af de 20.000 hjertestartere på landsplan i dag er døgntilgængelige.

Flest hjertestop sker i folks hjem

En anden udfordring er, at 75 % af hjertestop sker i folks egne hjem, mens hjerterstarterne typisk er placeret i det offentlige rum. Der er altså også en udfordring i forhold til at aktivere borgere til at hjælpe i private hjem, påpeger overlæge Fredrik Folke.

- Udfordringen ligger i at få bragt hjertestarterne ud i boligområderne, siger han.

Den udfordring er lige så stille ved at blive løst, da Region Hovedstaden kan se en spirende tendens til at boligforeninger og haveforeninger køber en hjertestarter.

- Der er et stort udviklingspotentiale, siger overlæge Fredrik Folke.

Jo flere hjerteløbere jo bedre

Hjerteløber-ordningen startede september sidste år, hvor man havde en forventning om 10.000 downloads i det første ård tis. I dag har 25.000, der har downloadet app’en. Man forventer, at cirka halvdelen er tilmeldt og aktive.

- Det har været en rigtig postiv modtagelse af hjerteløber-app'en. Jo flere tilmeldte, jo flere liv kan vi potentielt redde, siger Fredrik Folke, overlæge og forskningsleder i Akutberedskabet, Region Hovedstaden.

Sådan fungerer hjerteløber-app’en

- Selve ideen er meget simpel. De fleste danskere har en smartphone, og den kan hele tiden finde din lokation. Den position kan vi bruge til noget nyttigt.
Når der bliver ringet 112 ved vi, hvor hjertestoppet er, og vi kan finde de nærmeste hjerteløbere, alamere dem via deres app og guide til, hvor hjertestoppet er og lede hjerteløberen forbi en hjertestarter. Hjerteløberen kan potentielt komme før ambulancen og minutterne er livsvigtige i forbindelse med hjertestop. 

Hvad skal der til:
 - Vi anbefaler, at man har haft et kursus i hjertestarter, men det er bestemt ikke obligatorisk. Du vil altid blive guidet af alarmcentralen.  Hvis du ikke har et førstehjælpskursus, kan hjertestarteren tale til dig og kan guide dig gennem.

Kilde: Fredrik Folke, overlæge og forskningsleder i Akutberedskabet, Region Hovedstaden.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik