Hjerneskadede unge får nu hjælp

Teenagere og unge i tyverne er ofte særligt udsatte, hvis de rammes af en hjerneskade efter et overfald, en ulykke eller sygdom. Alligevel har mange i netop denne gruppe været underprioriteret, mener flere eksperter.

Derfor vækker det ifølge Politiken mandag glæde, at der nu via Sundhedsministeriet udmøntes 100 millioner kroner over de næste fire år til en særlig indsats for de 15-30-årige. Pengene blev afsat på sidste års finanslov og fordelt mellem regionerne kun få dage inden årets udgang.

Region Hovedstaden modtager ca. 30 mio. kr. til forskellige projekter, der skal høre under Glostrup Hospital.

Ledende overlæge, dr.med. Henrik Stig Jørgensen, Afdeling for Højt Specialiseret Neurorehabilitering, kalder over for Politiken initiativet »tiltrængt«. Han peger på, at de unge rammes på et tidspunkt i livet, hvor de først er ved at forme deres tilværelse og derfor risikerer at gå i stå. Dertil kommer, at mange af de unge kan være svære at opspore, fordi deres skader kan virke usynlige for omgivelserne.

»Derfor slipper de ofte gennem netmaskerne, og så risikerer vi at miste dem. De går i stå i deres uddannelse, mister job og oplever ofte social og psykisk deroute«, forklarer Henrik Stig Jørgensen til Politiken.

I regionen rammes hvert år cirka 450 borgere under 30 år af en hjerneskade. De sværeste tilfælde har der i større omfang været tilbud til. Men dem med lettere - men stadig alvorlige - skader, har der ikke været fokus på, påpeger Henrik Stig Jørgensen.

Pengene skal blandt andet gå til at forbedre de genoptræningsplaner, som følger med den unge ved udskrivningen fra hospitalet. Det skal hjælpe kommunerne til at sætte ind med en mere fokuseret genoptræning. Samtidig etablerer afdelingen en rådgivning, hvor man vil efteruddanne forskellige faggrupper, som har kontakt med de unge.

Desuden vil alle, der udskrives, fremover få mulighed for at komme tilbage til hospitalet til opfølgende undersøgelser. Og så vil man forsøge at opspore unge, som er faldet igennem nettet og lever med udiagnosticerede hjerneskader. Endelig vil man ved hjælp af et nyt screeningsværktøj klæde blandt andre praktiserende læger og kommuner bedre på.

Også vest for Storebælt opruster man ungeindsatsen, især på Hammel Neurocenter under Region Midtjylland, der modtager 22 millioner. Professor og overlæge Jørgen Feldbæk Nielsen forklarer, at pengene bl.a. skal styrke i samarbejdet mellem hospitaler og kommuner:

»De ramte unge har et langt liv foran sig. En styrket indsats kan betyde, at denne gruppe får større chance for at gennemføre en uddannelse og klare sig selv i livet, til glæde for både den enkelte og for samfundsøkonomien«, siger Jørgen Feldbæk Nielsen til Politiken.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik