Hjemme-tricktyverier blandt ældre eksploderet

Nye tal viser, at antallet af ældre, der bliver bestjålet i eget hjem, er fordoblet på bare to år. Politiet advarer dem mod at lukke fremmede ind.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at der på blot to år er sket en kraftig stigning i antallet af anmeldte tricktyverier i beboelse, hvor ofrene har været ældre mennesker. Det skriver Boligselskabernes Landsforeningsblad "Beboerbladet", der udkommer i morgen.
Det skriver bt.dk
I 2005 blev 464 personer over 50 år og opefter således ofre for et tricktyveri, mens tallet i 2007 kom op på 963 personer og ofrene er i høj grad kvinder. I 2007 fik 262 mænd besøg af en tricktyv, mens det tilsvarende skete 701 kvinder.
Politiassistent Brian Belling, der er gruppeleder for tricktyverier på Bellahøj politistation i København, forklarer stigningen af hjemme-tricktyverier med de åbne grænser efter Schengen-samarbejdet.
- Typisk er det østeuropæere med fast bopæl i Danmark, der begår tricktyverier. De taler rimeligt godt dansk med noget accent, siger han.
Et klassisk tricktyveri foregår ved, at den ældre bliver snydt til at lukke en fremmed ind i sit hjem. Ofte udgiver personen sig for at være en hjemmehjælper eller håndværker for derefter at stjæle værdier i hjemmet. Brian Belling opfordrer derfor ældre mennesker til ikke at åbne døren for personer, som de ikke kender, og som de ikke har en aftale med på forhånd.
- Ældre personer har også selv et ansvar og bør eksempelvis sætte sig ind i, hvem viceværten i området er, og hvordan han ser ud. Omvendt må viceværten være bedre til at oplyse, hvis han sender en anden mand i sit sted. Tricktyvene er snu, beregnende og er pissedygtige. De udser sig nemme ofre og slår til i dagtimerne, hvor de fleste mennesker er på arbejde, siger han.
Opklaringsprocenten for hjemme-tricktyverierne er meget lille. Det skyldes, at tyvene typisk kører fra ét boligområde til et andet, hvilket gør, at politiet har svært ved at ligge på lur og tage dem på fersk gerning. Som regel opererer de i grupper på to-tre personer, skriver bt.dk.
- Ældre mennesker opdager ikke lige med det samme, at de er blevet udsat for et tricktyveri. Først når de står og mangler nogle penge eller smykker, går det op for dem. På det tidspunkt har de svært ved at give et signalement af gerningsmændene, fordi der er gået nogle dage, siger Brian Belling.
Han opfordrer de ældre til bruge deres fantasi og placere værdigenstande og kontanter andre steder end for eksempel i et smykkeskrin eller i en taske i entreen, for dermed at gøre det sværere for tyvene at finde dem.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik