Kram til hjemløse: Familie og venner var inviteret til Hjemløsedagen

I dag blev der afholdt Hjemløsedag, der i år havde til formål at skabe kontakt mellem pårørende og dem, der lever deres liv på gaden.

Musik, taler og underholdning satte rammerne for Hjemløsedagen 2018, der i dag samlede en masse mennesker på Rådhuspladsen i København. 

Med dette års tema 'Hvor blev du af?' er formålet at skabe, eller genskabe kontakten mellem de pårørende og dem, der lever et liv udenfor samfundets normale rammer. 

En af dem, der kender alt for godt til et liv, der afviger fra normalen er Steen Rosenquist. 

Som tidligere hjemløs kender han alt til livet på gaden. Og i forlængelse af dagens tema, har han taget sin mor under armen. 

 

- Der var perioder hvor vi ikke så hinanden. Fordi jeg ikke havde det godt, ville jeg ikke vise mig. Jeg var flov, fortæller Steen Rosenquist. 

Og for Steens mor Lidy Rosenquist, var det derfor ikke altid nemt med et barn, der er hjemløs. Som mor er man nemlig altid bekymret for, om der er nogen, der gør ens barn fortræd, fortæller hun . 

- Man hørte jo af og til om nogen, der blev sparket eller tisset på - og det er da ubehageligt at tænke på, at ens søn måske blev udsat for de ting, siger Lidy Rosenquist. 

Steen Rosenquist er tidligere hjemløs og har i dagens anledning inviteret sin mor med til Hjemløsedagen.
Steen Rosenquist er tidligere hjemløs og har i dagens anledning inviteret sin mor med til Hjemløsedagen.
Foto: Cecilie Midskard Hundebøll / TV 2 Lorry

quote Man hørte jo af og til om nogen, der blev sparket eller tisset på - og det er da ubehageligt at tænke på, at ens søn måske blev udsat for de ting.

Lidy Rosenquist, mor til tidligere hjemløs

Hjemløshed er også et tabu for pårørende

På trods af årets tema var der dog langt flere hjemløse end pårørende, der mødte op til dagens arrangement. 

Og det kan måske skyldes at hjemløshed ofte er forbundet med stor skam og tabu, for både hjemløs og pårørende - og dermed kan være rigtig svært at tale om. Det fortæller formand for Foreningen Hjemløsedagen Thomas Hye-Knudsen.

- Der er rigtig mange skrøbelige ting i det. Og rigtig mange ubesvarede spørgsmål. Og så kan det være rigtig svært at vide hvad man skal sige, når man møder noget, man ikke forstår.

Gadens Stemmer får hjemløseprisen 2018

Hvert år uddeler Foreningen Hjemløsedagen en pris til en gruppe eller et projekt, der gør sig særligt bemærkede.

Dette års hjemløsepris gik i år til projektet Gadens Stemmer, som er en gruppe af hjemløse der inviterer almindelige mennesker på rundvisninger i Københavns gader og lukker dem indenfor i livet på gaden.

- De åbner op omkring alt mellem himmel og jord: hvor man kan sove, hvor kan man købe hash og hos hvilke grønthandlere man kan få et æble, selvom man ikke har en krone på lommen, fortæller Thomas Hye-Knudsen, der er formand for Foreningen Hjemløsedagen.

 
 
Foto: Karoline Daae - TV 2 Lorry

- Gadens Stemmer får prisen i år, fordi de formår at engagere de hjemløse på deres egne præmisser og skaber rammerne for, at de hjemløse kan optræde i deres egen verden på en måde, hvor almindelige mennesker også kan være med, fortæller han.

Her kan du se, hvordan det så ud, da Gadens Stemmer fik overrakt prisen til Hjemløsedagen på Rådhuspladsen i København:

 

- Man kan sige, at guiderne sætter ansigt på hjemløsheden. Det i gør ude på byvandringerne, det er, at i giver håb og viser, at bare fordi man er væk behøver man ikke være fortabt, fortæller My Ravn, der står for kommunikation og forretningsudvikling i Gadens Stemmer.

quote Der er ikke nogen, der er svage her. Det kræver en enorm styrke at overleve på gaden.

My Ravn, Gadens Stemmer

Ved prismodtagelsen gjorde hun det klart, at det vigtigste for projektet er at bruge den viden om livet på gaden, som guiderne har i hobetal, til blandt andet at udfordre de forestillinger, samfundet har om hjemløse.

Der er ikke nogen, der er svage her. Det kræver en enorm styrke at overleve på gaden, fortæller My Ravn.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik